Soud rozhodl, že britský vývoz zbraní do Saúdské Arábie je legální a může pokračovat

10. 7. 2017

čas čtení 1 minuta

Organizace Campaign Against the Arms Trade (CAAT) neuspěla se svou žalobou na britskou vládu ve věci britského exportu zbraní do Saúdské Arábie. Aktivisté argumentovali, že britské zbraně používá saúdská vláda k vraždění civilistů v Jemenu.  Soud projednával případ v otevřené soudní síni i za zavřenými dveřmi, kdy britská vláda předložila utajované informace, a rozhodl, že britský vývoz zbraní do Saúdské Arábie je legální

Británie za poslední dva roky vyvezla do Saúdské Arábie zbraně v hodnotě více než 3 miliardy liber.

 



Předpisy EU i Británie regulující vývoz zbraní konstatují, že vývozní licence nemohou být uděleny, pokud existuje "jasné riziko", že zbraně budou použity k porušování mezinárodního humanitárního práva. CAAT argumentovala, že existuje množství důkazů, že toto riziko existuje.

Soud však rozhodl, že saúdská koalice se nezaměřuje úmyslně na zabíjení civilistů, řádně vyšetřuje informace o údajném zabíjení civilistů a spolupracuje s britskou vládou a vysvětluje jí její znepokojení, uvedl soudci.

CAAT konstatovala, že se v případu odvolá: "Pokud by byl tento verdikt potvrzen, bude považován za zelenou k tomu, aby vláda dál vyzbrojovala a podporovala brutální diktatury a porušovatele lidských práv, jako je Saúdská Arábie, které naprosto ignorují mezinárodní humanitární právo."

Podrobnosti v angličtině ZDE

https://www.theguardian.com/world/2017/jul/10/uk-arms-exports-to-saudi-arabia-can-continue-high-court-rules

0
Vytisknout
6796

Diskuse

Obsah vydání | 12. 7. 2017