Proč Donald Trump nenávidí obyčejné muslimy?

4. 7. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Americký prezident Donald Trump po několikaměsíčních tahanicích minulý týden dosáhl částečného úspěchu se svým kontroverzním zákonem, který výrazně komplikuje vstup obyvatelům šesti převážně islámských zemí (Írán, Libye, Sýrie, Somálsko, Súdán a Jemen) včetně uprchlíků na půdu Spojených států. Ačkoli stávající zákon není tak drakonický jako jeho původní verze, neboť restrikce se netýkají rodinných příslušníků či obchodních partnerů muslimů žijících v USA, morální a etické aspekty tohoto opatření jsou v rozporu s duchem Ústavy Spojených států. Nadto značně chaotická a bezesporu destruktivní politika Trumpova kabinetu na Blízkém východě vytváří dojem, že americký prezident obyčejné muslimy z celého srdce nenávidí.

Bylo by chybou považovat blízkovýchodní agendu Trumpovy administrativy za jakousi aberaci v americké zahraniční politice. Předchozí vlády ani v nejmenším nedbaly na životy obyčejných muslimů, což je zjevné zejména po zahájení války proti terorismu v roce 2001. Důkazem jsou rozvrácený Irák, dlouhodobě okupovaný Afghánistán, destabilizovaná Libye, oběti bezpilotních letounů v Pákistánu, Jemenu a dalších zemích či sílící americká podpora izraelské okupační politiky. Avšak Trumpova nenávistná rétorika vůči muslimům, již zmíněný kontroverzní zákon a především neskrývané opovržení vůči civilistům žijícím ve válečných zónách v Iráku a Sýrii představují v americké blízkovýchodní politice posun nežádoucím směrem.  

V prezidentském memorandu, jež obsahuje plán na rychlou porážku Daeše, Donald Trump na konci ledna doporučil, aby byly revidovány zásady mezinárodního práva při boji s těmito džihádisty. Jinými slovy, americký prezident vyslovil přání, aby byl Daeš poražen nehledě na vedlejší ztráty, což je eufemismus pro civilní oběti. Ostatně údaje nezávislé organizace Airwars potvrzují, že americký prezident alespoň v tomto ohledu své sliby plní.

Američany vedená koalice má podle Airwars od léta 2014 na svědomí 5200 až 14 100 civilních obětí v Iráku a Sýrii, a jak příslušné grafy demonstrují, prudký nárůst počtu usmrcených iráckých a syrských civilistů koreluje s nástupem Donalda Trumpa do Bílého domu. Tato organizace monitorovala také dopady ruského bombardování Sýrie, a to od září 2015 do února 2017, kdy ruské letectvo usmrtilo 1900 až 9800 syrských civilistů. Vzhledem k eskalaci smrtících leteckých úderů v režii Bílého domu a jeho evropských a arabských spojenců právě v době, kdy se v Oválné pracovně zabydloval Donald Trump, byli zaměstnanci Airwars nuceni veškeré úsilí zaměřit na monitoring Trumpem iniciované totální války proti Daeši.  Pozoruhodná je navíc skutečnost, že se západní sdělovací prostředky mnohem podrobněji věnovaly tragédiím způsobeným ruským bombardováním Sýrie; stačí si vzpomenout na drastické dobývání Aleppa.

Vyšetřovatelé pracující pro OSN před několika týdny ve své zprávě konstatovali, že Američany vedené letecké útoky proti baště Daeše v Rakká způsobují „ohromující ztráty na lidských životech“. Podle této zprávy byly od března v Rakká usmrceny stovky civilistů a 160 tisíc dalších bombardování vyhnalo z domovů. Této silně znepokojující skutečnosti si všímá i list The New York Times v textu s názvem Why is the US Killing So Many Civilians in Syria and Iraq?  Autor článku Micah Zenko, který pracuje jako výzkumník v Radě pro mezinárodní vztahy (CFR), doslova píše, že koalice vedená Spojenými státy od Trumpova nástupu do Bílého domu zabíjí civilisty v Iráku a Sýrii v šokující míře. Není tedy pochyb, že Trumpova vláda záměrně a se vší odhodlaností usmrcuje obyčejné muslimy, přičemž se pravděpodobně dopouští válečných zločinů.

Trumpův kabinet nedávno uzavřel rekordní zbrojní kontrakty se Saúdskou Arábií, která v Jemenu za asistence Washingtonu a Londýna způsobila největší humanitární krizi na světě. Úslužnost, s jakou americký prezident jednal s muslimskými vládci jedné z nejhorších diktatur světa, ostře kontrastuje s jeho opovržením vůči obyčejným muslimům žijícím převážně v zemích, jimž se snažil vystavit nekompromisní stopku. Důvod je až prozaicky jednoduchý: zatímco ti první mu mohou nabídnout desítky, ba stovky miliard za smrtící vojenský arzenál, ti druzí mu nemohou nabídnout nic. Americký prezident, který si i v Bílém domě počíná jako strohý a nekompromisní byznysman, tančil v Rijádu šavlový tanec s představiteli bigotní doktríny wahhábismu, která je nevysychající studnicí inspirace pro džihádisty, včetně Daeše.        

Můžeme proto připustit, že Donald Trump, jenž o islámu očividně téměř nic neví, obyčejnými muslimy pohrdá kvůli tomu, že mu nemohou nabídnout peníze ani ropu. Americký prezident na rozdíl od svého dvorního ideologa Steva Bannona nekonstruuje apokalyptický konflikt mezi křesťanskou a islámskou civilizací, ale jedná z pozice bezskrupulózního populisty a byznysmana, jehož zášť vůči řadovým muslimům vyplývá z ignorance a pohrdání. 

0
Vytisknout
10867

Diskuse

Obsah vydání | 11. 7. 2017