Moskva "usiluje o vojenskostrategickou paritu" s NATO

16. 6. 2017

čas čtení 3 minuty
Moskva se chystá v září dokončit nový Státní výzbrojní program do roku 2025. Mezitím se objevila řada zpráv o vyhlídkách na pokračování vojenské modernizace s důrazem na vyspělé technologie a moderní prostředky. Ministr obrany Sergej Šojgu slibuje zavedení bojového letounu páté generace PAK-FA v roce 2019 a nového systému protivzdušné a protiraketové obrany S-500 v roce následujícím.


Šojgu je přesvědčen, že nákupy pomohou ochránit Rusko před moderními prostředky leteckého útoku, zatímco plukovník Viktor Baraněc tvrdí, že spolu s dalšími trendy ruské vojenské modernizace zajistí "strategickou paritu" s NATO. Tento názor odráží probíhající modernizaci jaderných i konvenčních sil.

Obecně pozitivní publicita ruských zbraní a vybavení jistě prospívá zbrojařskému exportu, jak ukazuje nedávná zpráva o vývozech pro agenturu OSN. Rozmístění systému S-400 v Sýrii pomohlo vyvolat další zájem u potenciálních zákazníků. Nicméně ruský vojenský průmysl má stále některé problémy, které není snadné zakrýt.

Jedním z nejpřekvapivějších rysů dosud platného státního výzbrojního programu do roku 2020 byla nízká úroveň státních investic do výzkumu a vývoje. I když to se v novém plánu do roku 2025 může změnit, někteří experti a průmysloví specialisté vidí možné související problémy v cenové oblasti. To by mohlo vést k řadě zdržení modernizační agendy kvůli drahým položkám. Úkol vytvořit nové domácí technologie je zdržován nedbalým cílením, nedostatečnou koordinací vývojového plánování a nízkou úrovní inovací. Sergej Pankov z ministerstva obrany naznačuje, že zahájení výzkumu a vývoje s cílem zavést vysoce vyspělé zbraně může navýšit vývojové náklady až o 40 %.

Samozřejmě s očekávaným nárůstem financování v příštím národním výzbrojním plánu takové tlaky ještě vzrostou. Zdržení dodávek vzniká kvůli inherentní neschopnosti koordinovat mezi jednotlivými zúčastněnými stranami. Pokud drahé položky budou pořízeny ve významnějších počtech, řádná integrace těchto systémů bude vyžadovat značné úsilí v oblasti koordinace zainteresovaných aktérů. Současně s tím zřejmě existují pochybnosti ohledně nových technologií spojených s hlavním bojovým tankem, když ministerstvo obrany plánuje modernizovat starší tanky, místo aby exkluzívně spoléhalo na nový model T-14 Armata.

I když ministerstvo obrany očekává příznivé zprávy a oslavuje vítězství nad ministerstvem financí, stále existuje řada výzev, které mohou modernizaci ovlivnit. Lze očekávat nový důraz na konvenční úderné systémy, modernizaci námořnictva a letectva. Zůstává nejasné, kolik bude nakoupeno a jaké výkony lze očekávat od špičkových zbraní.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8942

Diskuse

Obsah vydání | 16. 6. 2017