EU Observer: Češi vyvolali zbytečný konflikt s EU o migraci, přijdou o vliv i o peníze

15. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



Česká vláda vyvolala souboj s Evropskou komisí ohledně relokací žadatelů o azyl. Riskuje tím, že ČR přijde o peníze i o politický vliv, varuje EU Observer.
 


V úterý 13. června zahájila exekutiva EU procedury proti ČR, stejně jako proti Maďarsku a Polsku za odmítnutí přijmout svůj podíl uprchlíků podle dohody z r. 2015.

"Tyto tři členské státy neudělaly nic, opakuje, nic po dobu delší než jeden rok a ani po celou dobu trvání tohoto projektu," konsatatoval komisař EU pro migraci Dimitris Avramopoulos.

ČR dosud přijala jen 12 z 2691 uprchlíků, které měla přijmout.

"Česká republika s tím systémem nesouhlasí," vyjádřil se premiér Bohuslav Sobotka v prohlášení. "ČR se na tomto projektu nebude účastnit, protože kvóty nefungují."

Toto prohlášení, zveřejnění těsně před příjezdem předsedy komise Jeana-Clauda Junckera do Prahy, je v Praze široce považováno za chybu.

"Nechápu, proč to rozhodnutí přijali," řekl český zdroj serveru EUobserver.

Česká vláda "provokovala Evropskou komisi tím, že otevřeně sdělila toto své rozhodnutí v tuto chvíli," sdělil Vladimír Bartovič, ředitel organizace Europeum, pražského Úřadu pro evropskou politiku. Evropská komise musela jednat, protože středoevropské země odmítáním uprchlíků porušily zákon.

Důvody byly zřejmě vnitropolitické, avšak Praha se nyní vůči Evropské unii dostala do nevýhodného postavení. Jeden zdroj poznamenal, že tím, že se minulý týden rozhodla provokovat Evropskou komisi, se nyní dostala do "stejného pytle" jako Polsko a Maďarsko, dvě členské země, které EU považuje za hrozbu zákonnosti.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11426

Diskuse

Obsah vydání | 16. 6. 2017