Trump ztrácí podporu mezi vojáky v posádkových městech

14. 6. 2017

čas čtení 1 minuta
Obyvatelstvo v amerických posádkových městech tvořilo dlouho základní kámen podpory Republikánské strany. Ale nové údaje ukazují, že i zde vznikají pochybnosti o prezidentování Donalda Trumpa.


V analýze Gallupova ústavu srovnávající data za prvních sto dní Trumpova prezidentování do května ukazují, že v posledním měsíci dramaticky klesl počet lidí schvalujících prezidentovu politiku - z 51 % souhlasících a 41 % nesouhlasících v prvních 100 dnech úřadování na květnových 43 % podpory a 52 % nesouhlasu.

Dohromady jde o posun v rozsahu 16 procentních bodů. To může signalizovat důležitou změnu.

Podle Gallupa nejde jen o vojenské komunity. Také v bohatých konzervativních čtvrtích na okrajích měst ztratil prezident podporu 12 procentních bodů a je nyní "v červených číslech". Nicméně pokud se potvrdí trend ve vojenských komunitách, bude to zvlášť důležité.

Vojenské komunity hlasovaly pro kandidáta Republikánů s dvoucifernou převahou v každých prezidentských volbách od roku 2000. A listopadu zde byla Trumpova podpora jedna z nejsilnějších. Zvítězil zde nad Hillary Clintonovou s převahou více jak 17 procentních bodů.

Pokles podpory může být výsledkem řady faktorů. V květnu zprávám dominovala kauza vyšetřování Trumpových vazeb na Rusko a důležitý vliv měly antagonistické vztahy se zpravodajskými službami. A prezident navrhl rozpočet, který plánuje uzavírání dalších vojenských základen - což bude zřejmě nepopulární v oblastech, kde žije velký počet vojáků.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9701

Diskuse

Obsah vydání | 16. 6. 2017