Facebook byl povolán na koberec do Dolní sněmovny: neodstraňuje problematické fotografie

8. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

Investigace televize BBC zjistila, že Facebook odstranil jen 18 ze 100 sexualizovaných fotografií dětí, na něž byly moderátoři Facebooku upozorněni

Pracovníci firmy Facebook byli předvoláni k výslechu před vlivnou skupinou poslanců britské Dolní sněmovny poté, co zjistilo vyšetřování televize BBC, že Facebook neodstraňuje sexualizované fotografie dětí, přestože předpisy Facebooku výslovně zakazují zveřejňování sexualizovaných záběrů dětí.

Šlo o fotografie na facebookových skupinách, zaměřených na muže se zájmem o pedofilii. Často to byly ukradené fotografie dětí s obscénními komentáři pod nimi. Když BBC posléze o těchto fotografiích Facebook informovala, Facebook o nich informoval policii.

Vlivný výbor Dolní sněmovny pro kulturu, média a sport bude vyslýchat v této věci ředitele Facebooku po Velikonocích v rámci svého vyšetřování fake news a své šetření nyní rozšíří i na strategii dohledu Facebooku nad publikovaným materiálem.

Předseda parlamentního výboru poslanec Damian Collins charakterizoval v úterý reakci Facebooku na tento skandál jako "pozoruhodnou".

Poté, co Facebook požádal BBC o příklady statusů, které nebyly odstraněny, Facebook kontaktoval vysokého čitele BBC a sdělil mu, že Facebook v této věci neposkytne televizi BBC rozhovor, ale že udá jak kontroverzní fotografie, i investigativní tým BBC policii.

Firma Facebook přenechává moderování svých stránek a odstraňování nepřípustného obsahu externím soukromým podnikům.

Podle zkušeností Britských listů odstraňuje Facebook jen asi 20 procent nepřijatelných statusů, na něž je upozorněn. Například Facebook odmítl odstranit ostře rasistické stránky českého islamofoba Martina Konvičky s tím, že "neporušují naše komunitní standardy". České poslance to ovšem nezajímá.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5909

Diskuse

Obsah vydání | 10. 3. 2017