Německý soudce: Facebook nemá povinnost odstraňovat lživé statusy

7. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

Německý soudce odmítl žalobu syrského uprchlíka proti Facebooku kvůli lživým statusům, které ho spojují s teroristickými útoky

Anas Modamani se vyfografoval v září 2015 s Angelou Merkelovou. Fotografie je od té doby systematicky pozměňována photoshopem a lživě ho obviňuje z teroristických útoků páchaných v Evropě.

Letos v lednu podal Modamaniho právník žádost o vydání soudního příkazu, který by "zabránil Facebooku publikovat pomlouvačnou fotografii syrského uprchlíka Anase Monomaniho v kontextu teroristických útoků".

Avšak soud v německém Würzburgu v úterý tuto žádost odmítl. Soudce argumentoval, že Facebook nemá povinnost aktivně vyhledávat a odstraňovat pomlouvačné statusy, protože Faceooku "tyto pomluvy sám nezveřejňuje".

Modamaniho právník Chan-jo Jun doufal, že případ bude znamenat, že sociální sítě budou muset aktivně vyhledávat a odstraňovat šíření lživého materiálu. Facebook argumentoval, že neexistuje žádný "zázračný software", který by automaticky zabránil uploadování jednou odstraněného materiálu.

Mluvčí Facebooku konstatoval: "Uznáváme, že pro pana Modamaniho je toto velmi těžká situace. Proto jsme rychle odstranili materiál, o němž jsme byli právem informováni právními zástupci pana Modamaniho a budeme i nadále reagovat rychle na pravdivé informace o výskytu tohoto materiálu od právních zástupců pana Modamaniho."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6318

Diskuse

Obsah vydání | 10. 3. 2017