Trump nařídil "extremní prověrky" pro osoby přijíždějící do USA

28. 1. 2017

čas čtení 1 minuta


Donald Trump podepsal exekutivní příkaz, nařizující dočasný zákaz vstupu pro uprchlíky a imigranty z muslimských zemí. Nařídil to, co charakterizoval jako "extremní prověrky" z cílem "zabránit teroristům v přístupu" do USA. Žádní teroristé nikdy nepocházeli z řad uprchlíků přicházejících do USA.

Spojené státy budou od nynějška uzavřeny uprchlíkům, utíkajícím z válkou zničené Sýrie. Zároveň byl de facto uvalen zákaz cestování do USA pro muslimy z mnoha zemí Blízkého východuy a ze severní Afriky: z Íránu, z Iráku, ze Sýrie, z Jemenu, ze Súdánu, z Libye a ze Somálska. Je nejasné, zda se zákaz týká i těch lidí, kteří už mají povolení žít a pracovat v USA.

Nadále budou přijímáni pouze křesťanští uprchlíci. Je to porušením americké ústavy, která zakazuje diskriminaci na základě náboženství.

Příkaz suspendoval přijímání uprchlíků v USA po dobu 120 dní a zakázal přijímání uprchlíků ze Sýrie, kde během šestileté války s režimem Bašara Asada zahynulo více než půl milionů lidí a z domovů bylo vyhnáno přibližně 11 milionů lidí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5424

Diskuse

Obsah vydání | 27. 1. 2017