Britská premiérka se pokusila lézt kamsi Trumpovi, vysloužila si políček z amerického ministerstva zahraničí

30. 12. 2016

čas čtení 1 minuta


Jak známo, odcházející prezident Barack Obama a jeho ministr zahraničí John Kerry zaujali ostré postavení vůči Izraeli ve věci výstavby ilegálních izraelských osad na palestinském území - i když to měli učinit už dávno.

Británie hlasovala spolu s ostatními státy v Radě bezpečnosti OSN minulý týden pro rezoluci, odsuzující další budování izraelských osad. Nicméně mluvčí Theresy Mayové pak vyjádřil znepokojení nad jazykem, jehož Kerry posléze použil. Konstatoval:

"Dále jsme přesvědčeni, že výstavba osad na okupovaných palestinských územích je protizákonná, proto jsme minulý týden podpořili rezoluci Rady bezpečnosti OSN č. 2334. Avšak je nám také jasné, že osady nejsou zdaleka jediným problémem v tomto konfliktu. Zvlášť jde o to, že lidé Izraele si zaslouží žít bez strachu z terorismu, jemuž čelí tak dlouho."

Komentátoři tento výrok interpretovali jako pokus Theresy Mayové zavděčit se Donaldu Trumpovi.

Americké ministerstvo zahraničí na to reagovalo: "Jsme překvapeni prohlášení úřadu britské premiérky vzhledem k tomu, že prohlášení ministra Kerryho - které obsahovalo zmínky o celém rozsahu hrozeb ohrožujících dvoustátní řešení, včetně terorismu, násilí, vyvolávání nenávisti i osad - bylo plně v souladu s dlouhodobým britským postojem i s hlasováním Británie v OSN minulý týden."

V prohlášení se také praví: "Jsme vděčni za silně podpůrné výroky v reakci na projev ministra Kerryho z celého světa, včetně Německa, Francie, Kanady, Jordánska, Egypta, Turecka, Saúdské Arábie, Kataru, Spojených arabských emirátů i odjinud."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5615

Diskuse

Obsah vydání | 2. 1. 2017