Spojené státy mohou být za rok velmi odlišnou zemí

30. 12. 2016

čas čtení 4 minuty


Každá administrativa se snaží změnit americkou politiku, aby odrážela její myšlenky, napsali Scott Lemieux, Miranda Yaver, Jessica Valenti, Nikhil Goyal a Oliver Milman. Ale nesoulad mezi odcházejícím prezidentem Barackem Obamou a nastupujícím Donaldem Trumpem je zvlášť ostrý.


Od zdravotního pojištění po právo na potrat Trump a jím nominovaný kabinet prosazují opak progresivních postojů, které v minulých osmi letech zemi definovaly.

A s Republikánskou kontrolou Sněmovny a Senátu je možné, že nový šéf exekutivy rozjede stahování Obamovy agendy opravdu ve velkém. Příští rok ve stejnou dobu může Amerika vypadat velmi odlišně než dnes. Zde jsou některá témata, která budou v hledáčku.

Za rok bude americký Nejvyšší soud patrně vypadat jako... Prázdné křeslo Antonina Scalii bude zaplněno soudcem Scaliovi velmi podobným a ve většině politicky důležitých témat bude Anthony Kennedy rozhodujícím hlasem. To znamená, že soud je obecně konzervativní, ale v několika klíčových tématech liberální.

Demokratická strana tragicky propásla šanci na většinově Demokratický soud poprvé od rané Nixonovy administrativy. Ale Donald Trump nebude bezprostředně schopen transformovat soud, poté co se ujme úřadu.

Přesto když se tři soudci blíží nebo již překročili osmdesátku, možnost druhého Trumpova jmenování je právě teď velmi vysoká. A protože nejstarší soudci jsou liberálové Ruth Bader Ginsburg a Stephen Breyer a umírněný konzervativec Kennedy, druhá Trumpova nominace by znamenala výrazný posun doprava. Zvolení Trumpa může znamenat vznik trvalejšího vzorce pro nejvyšší soud, nebo může znamenat většinu oddanou odvolání občanských práv a svobod ustavovaných po dekády.

Když lídr senátní většiny Mitch McConnell prohlásil, že jeho strana zahájí rušení Obamova zákona o zdravotní péči hned v první den, rozsah, v jakém brzy uvidíme rozchod se statem quo může záviset na obavách Republikánů z volebního trestu v doplňovacích volbách v roce 2018.

Urban Institute nedávno předpověděl, že s Republikánským odvoláním zákona by přišlo o zdravotní pojištění 29,8 milionu Američanů, kromě toho, že by vznikl chaos na trhu, který může vyvolat podmínky horší než před schválením zákona.

Když je téměř jisté, že Betsy DeVos bude téměř jistě potvrzena Senátem coby příští ministryně zdravotnictví, zásadní opory veřejného vzdělávání mohou začít být rozebírány.

Tisíce studentů v Bostonu, Portlandu, Marylandu, New York City, oblasti Mexického zálivu a jinde uspořádaly protesty, přičemž zejména bostonští studenti odsoudili nominaci DeVos s její privatizační agendou.

Trumpovy plány v energetice jsou více než smělé. Strategie "Amerika především" zaměřená na zvýšení domácí produkce ropy a uhlí, zatímco bude dál podporovat rostoucí sektor těžby zemního plynu. Prezident v kampani nosil hornickou helmu, aby sdělil příznivcům, že dekády trvající úpadek uhlí může být zvrácen, že pracovní místa se vrátí.

Trumpem předepsaná řešení počítají se zničením environmentálních regulací, otevření veřejných pozemků těžbě a omezení financování pro programy změny klimatu a čisté energie. Scott Pruitt, jeho administrátor Agentury pro ochranu životního prostředí, a Cathy McMorris Rodgers, která bude zřejmě nominována na ministryni vnitra, jsou oba oddanými příznivci průmyslu fosilních paliv a budou ho podporovat. Rick Perry, bývalý texaský guvernér, byl nominován do čela ministerstva energetiky, úřadu, jehož zrušení předtím požadoval. Perry, zastánce těžby ropy a plynu, má úzké vazby na velké firmy podnikající v odvětví fosilních paliv.

Budoucí prezident řekl, že chce schválit kontroverzní ropovody Keystone a Dakota Access, což může být uděláno relativně rychle, a těžba z šelfu v Atlantiku a Arktidě mohou být zpátky v agendě.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8848

Diskuse

Obsah vydání | 2. 1. 2017