Američané našli ruský hackerský kód v elektrárně ve Vermontu

31. 12. 2016

čas čtení 1 minuta

Den poté, co Barack Obama oznámil nové tvrdé sankce proti ruským hackerským útokům proti USA, oznámili američtí činitelé, že v elektrárně ve Vermontu byl nalezen ruský hackerský kód.

V pátek oznámily energetické podniky v Burlingtonu, že nalezly v laptopu nepřipojeném k energetické síti hackerský kód použitý při kampani Grizzly Steppe, což je jméno, které americké ministerstvo pro domácí bezpečnost a FBI používají proti ruským hackerským útokům proti ústředí Demokratické strany a proti dalším institucím.

Američtí činitelé ovšem uvedli, že nevědí, kdy byl hackerský kód umístěn do zmíněného laptopu, ani co bylo úmyslem ruských hackerů. Ruské viry jsou pravidelně objevovány v počítačích, které používají podniky americké infrastruktury.

Demokraté ve Vermontu reagovali ostře. Guvernér Vermontu, Peter Shumlin, uvedl v prohlášení: "Obyvatelé Vermontu a všichni Američané by měli být znepokojeni a rozhořčeni, že jeden z čelných světových zločinců, Vladimír Putin, se pokouší hackersky proniknout do naší elektrorozvodné sítě, na niž spoléháme pro svou kvalitu života, ekonomiky, zdraví a bezpečí."

FBI a ministerstvo domácí bezpečnosti potvrdili, že přístup do emailového systému Demokratické strany získali Rusové prostřednictvím podvodných emailů, které přiměly jejich příjemce, aby odhalili svá hesla.

Avšak může jít zřejmě o krátkodobý spor. Nový Trumpův tiskový mluvčí Sean Spicer se ve čtvrtek vyjádřil, že obvinění, že Rusko hackersky zasáhlo do prezidentských voleb v USA, je součástí pokusů zpochybnit Trumpův mandát.

0
Vytisknout
8361

Diskuse

Obsah vydání | 2. 1. 2017