Jak je možné, že Rusové neblokují odchod bojovníků, ale lékařů ano?

13. 12. 2016

čas čtení 1 minuta


Emily Thornberry, stínová labouristická ministryně zahraničí: Mnoho z nás vidělo nesmírně dojemné filmy ze série Uvnitř Aleppa (Inside Aleppo), které vysílá Channel Four. Tyto reportáže natáčí mladá matka, ne kameramanka, ne novinářka. Je to mladá maminka, je jí pětadvacet let. Je to občanka z Aleppa. A jejím manželem je lékař a jeho profesionální povinnosti ho udržely ve městě, i poté, co všichni ostatní civilisté, nebo mnozí civilisté uprchli. Je obtížné si představit hrůzu, jakou musejí pociťovat. Protože jsme četli jejich vzkazy pro nás. Musíme dát jasně najevo Rusku a Íránu, že těmto civilistům musí být dán volný průchod z města, anebo musejí být ochráněni, pokud v něm zůstanou.

Celá řada zdrojů - novináři, OSN a Červený kříž - mi sdělila, že v současnosti existuje budova, někteří ji možná nazvou poslední zbývající nemocnicí, někteří lidé řeknou, že je to prostě budova, do které se lidé v posledních dnech přesunuli, kde jsou stovky dětí, stovky raněných, 110 zdravotníků a jsou v této provizorní budově a jsou tam v pasti.

A konalo se vyjednávání s Rusy a se syrskou vládou a Rusové řekli, že zatímco bojovníci a jejich rodiny budou mít dovoleno odejít, takzvaní civilisté a aktivisté smět odejít nebudou. "Aktivisty" nazývají Rusové ty zdravotníky.

Pročpak ale by zdravotnický personál nesměl opustit město? Podle Rusů musejí ve městě zůstat, zjevně čelit bombardování a zjevně je velká pravděpodobnost, že budou zmasakrováni režimem, anebo nejméně zatčeni.

Jak je možné, že muži se zbraněmi mohou odejít, ale muži se stetoskopy ne?

0
Vytisknout
5652

Diskuse

Obsah vydání | 15. 12. 2016