Děsivá reportáž: Jak to právě vypadá v Aleppu: Rodiny prchají s bílými vlajkami

13. 12. 2016

čas čtení 2 minuty

Reportáž z 12. 12. je ZDE:

Moderátor: V několika posledních minutách uvedla syrská armáda, že dokončuje dobytí východního Aleppa. Dnes se situace pro zbývající civilisty stává stále zoufalejší. Aktivisté hovoří o děsivých scénách, kdy jsou rodiny, snažící se uprchnout blokovány armádou. Probíhá intenzivní dělostřelecké a letecké bombardování. Mezinárodní vyjednávání s cílem umožnit lidem z města bezpečný odchod selhala. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov řekl v pondělí večer, že rozhovory s USA dospěly do slepé uličky. Za poslední měsíc se ofenzíva režimu zintenzivnila. Nyní ovládá asi 98 procent území, které dříve ovládali vzbouřenci. Náš hlavní korespondent Alex Thomson připravil tuto reportáž.

Alex Thomson: Už to celé v podstatě skončilo. Skupiny, rodiny, přátelé utíkají s provizorními bílými vlajkami z východního Aleppa do vládních oblastí.

"Oheň ničí budovy. Po leteckém úderu je zničeno všechno.

Z předměstí střílí syrská armáda do města dělostřelecké granáty 24 hodin denně. Blíže centru dobývají vojáci město ulici po ulici.

Tisíce civilistů nyní přechází do vládních oblastí. Někteří hovořili s ruskou televizí. Vyjadřovali hněv nad vzbouřenci na východě. Obviňování vzbouřenců může být autentické. Také vám to může zachránit život.

Když v předchozích etapách války padla města jako Homs či Daraja do rukou vlády, byly k dispozici koridory pro odchod civilistů i bojovníků. Prostřednictvím OSN a Červeného půlměsíce. Je varovné, že nic takového neexistuje v Aleppu.

OSN uvádí, že v Aleppu je 40 lékařů, 70 dalších zdravotníků, 300 raněných a 500 dětí, které potřebují bezodkladně evakuovat. Avšak OSN, USA, EU i Británie jsou bezmocné. Hlavní roli hraje Asad a Rusko.

Mezinárodní organizace jsou znepokojeny osudem stovek lidí, zejména mužů ve věku, kdy mohou bojovat, kteří jsou nyní v rukou vládních jednotek.

0
Vytisknout
5586

Diskuse

Obsah vydání | 15. 12. 2016