Rusové záměrně blokují evakuaci lékařů z východního Aleppa

13. 12. 2016

čas čtení 1 minuta

O půlnoci z pondělí na úterý zůstávalo ve východním Aleppu 110 zdravotníků. Asadův režim vydal zákon, podle něhož je zdravotnická pomoc pro civilisty ve vzbouřeneckých oblastech "terorismem".

Celá řada různých zdrojů poskytuje důkazy novinářům z Channel 4 News, že Rusko realizuje úmyslnou strategii s cílem zablokovat evakuaci zdravotníků z východního Aleppa, odkud přicházejí zprávy o hromadných popravách civilistů ve zničených ulicích.

Zdroje, přítomné při jednání, které se konalo v pondělí večer, mezi vzbouřenci na jedné straně a Asadovým režimem a Rusy na straně druhé, uvádějí, že Rusové zablokovali veškeré pokusy dovolit evakuaci aktivistů a civilistů.

Dochází k tomu po mnoha měsících opakovaného bombardování nemocnic ve východním Aleppu, jehož cílem bylo záměrně zlikvidovat cennou zdravotnickou infrastrukturu v této části města.

Zdroje uvádějí, že v pondělí večer zůstávalo ve východním Aleppu asi 110 zdravotníků, kteří se starají o nejméně 300 kriticky zraněných pacientů, a nejméně 500 dětí a desítky rodin, které se tam snaží nalézt útočiště.

V úterý ráno je komunikace s východním Aleppem jen obtížně navazovatelná. Neexistuje možnost situaci ověřit na místě. OSN a nezávislí humanitární pracovníci nemají do východního Aleppa přístup.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6269

Diskuse

Obsah vydání | 15. 12. 2016