Bílé helmy z Aleppa prosí o ochranu před vražděním - válka v Sýrii potrvá léta

9. 12. 2016

čas čtení 1 minuta


Dobrovolníci záchranáři z tzv Bílých helem, kteří dlouhé měsíce a roky vyhrabávali mrtvé a raněné civilisty z domů bombardovaných ruským a Asadovým letectvem, apelují naléhavě na mezinárodní organizace, aby je ve východním Aleppu ochránila. Bílé helmy varují, že záchranáři čelí mučení a popravám od postupující syrské armády a íránských ozbrojenců. Do osmačtyřiceti hodin budou v jejich moci. Rusko chce sice Asada a jeho režim zachránit, jenže Asad se odmítá podílet na moci s kýmkoliv jiným. Znamená to, že trojčlenná aliance Írán, Rusko a Asad se v budoucnosti změní a Asad nebude moci dosáhnout výrazného a trvalého vojenského vítězství.

Pád Aleppa nepovede k vítězství Asadova režimu, míní Haid Haid. Asadův režim totiž v současnosti ovládá méně než třetinu území Sýrie. K vítězství stoupenců Asadova režimu, především íránských jednotek, vedly ve východním Aleppu neshody mezi jeho obránci. Rusko Asadovi v Aleppu pomohlo intenzivním bombardováním a vyhladověním 250 000 jeho obyvatel, kteří byli udržováni od července v obklíčení bez potravin.

Takovou situaci nelze napodobit v severní Sýrii. Proti Asadovi v Sýrii stále bojuje asi 150 000 syrských vzbouřenců. Regionální mocnosto - Saúdská Arábie, Katar a Turecko, je stále intenzivně podporují proti Asadovi a jsou proti jakémukoliv řešení, které by Asadovi umožnilo zůstat u moci. Z toho vyplývá, že válka v Sýrii bude pokračovat ještě řadu let. Írán a Rusko krátkodobě podporují Asada, avšak dlouhodobě nesdílejí své cíle. Írán chce Sýrii proměnit trvale ve stát, který selhal, aby v něm měl vliv.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
6146

Diskuse

Obsah vydání | 12. 12. 2016