V Německu se vyhodil do povětří sedmadvacetiletý Syřan

25. 7. 2016

čas čtení 2 minuty


Aktualizace: Útočník z Ansbachu měl na svém mobilním telefonu vlastní "příslib" předáku Islámskému státu, že proti Německu provede "odvetný" útok. Německá policie také nalezla na jeho pevných discích videa se "salafistickým" obsahem.

Tisková kancelář Islámského státu v pondělí uvedla, že útočník byl "voják Islámského státu, který reagoval na výzvu bojovat proti státům, které se spojily ve vojenské koalici proti ISIS." ZDE


V Německu se vyhodil do povětří na pokraji hudebního festivalu v německém městě Ansbach sedmadvacetiletý Syřan. Zranil při tom patnáct lidí. Před rokem mu německé úřady odmítly azyl. Muž měl historii sebvražedných pokusů. Tři osoby byly zraněny vážně.

Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann se domnívá, že šlo o islamistický útok.

V davu bylo více než 2000 lidí. Ansbach je malé město čítající 40 000 obyvatel. Leží jihozápadně od Norimberku a je tam také americká vojenská základna.

Podle Herrmana si muž přinesl k festivalu asi ve 22 hodin v neděli ruksak, avšak do festivalového areálu ho nevpustili, protože neměl vstupenku. V ruksaku byly kovové předměty "používané při výrobě dřeva" a mohly usmrtit mnoho lidí, řekl Herrmann.

Mluvčí prokuratury v Ansbachu předtím uvedl, že útočníkovy motivy jsou nejasné.

Herrman dodal, že mužova žádost o azyl byla před rokem odmítnuta, avšak bylo mu dovoleno setrvat v Německu v důsledku vážné situace v Sýrii.

Zdá se, že situace je kumulativní. Každý další násilný útok povzbuzuje nestabilní, případně šílené jedince, aby udělali totéž. Daří se tak realizovat strategii Islámského státu, který chce destabilizovat Evropu a vyvolat v ní všeobecnou nenávist vůči muslimům, aby vznikla to, co Islámský stát považuje za "totální válku", poznamenává Jan Čulík.

Podrobnosti v angličtině ZDE

"Sebevražedný atentátník z Ansbachu byl po dvou pokusech o sebevraždu léčen na psychiatrii. Mělo se udělat víc?"

0
Vytisknout
7197

Diskuse

Obsah vydání | 28. 7. 2016