Po útoku ve vlaku uvažuje Německo o změně protiteroristické strategie

19. 7. 2016

čas čtení 2 minuty

Po prvním útoku "osamoceného teroristy" v Německu, kdy sedmnáctiletý Afghánec zaútočil v severním Bavorsku sekyrou a nožem na cestující v regionálním vlalu a vážně zranil čtyři čínské turisty, uvažují protiterorističtí činitelé v Německu o změně protiteroristické strategie.

Afghánský teenager žil v Německu dva roky a teprve před čtrnácti dny se přestěhoval z dětského domova do adoptivní rodiny v městě Ochsenfurt. Jednal zřejmě na základě islamistického motivu. Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann uvedl, že v jeho věcech byla nalezena ručně vyrobená vlajka Islámského státu. Policie také nalezla text psaný v jazyce paštu, který je podle Herrmanna možná důkazem, že se mladík "seberadikalizoval". Části textu lze interpretovat jako dopis otci tohoto sedmnáctiletého mladíka, v němž pisatel vyzývá muslimy, aby povstali na sebeobranu.

Herrmann uvedl, že nejsou žádné důkazy, že by byl útok přímo koordinován Islámským státem.

Vedení uprchlického střediska v Ochsenfurtu, které sedmnáctiletý mladík bydlel, vyjádřilo šok a smutek nad útokem. "Nikdy jsme tu neměli žádný takovýto incident," konstatoval koordinátor střediska. "Lidé tady spolu zacházejí pokojně, proto jsme šokováni a smutní."

Zmíněný teenager pracoval v místní pekárně a dostával finanční podporu z programu pro mladistvé německého ministerstva sociálních věcí.

Útok ve Würzburgu se zdá být součástí nového trendu, kdy začíná docházet k útokům "samotářů", kteří jsou náhle zradikalizováni. Dosavadní protiradikalizační strategie německých úřadů je tedy nefunkční.

Renate Künastová, prominentní členka německé Strany zelených a bývalá ministryně zemědělství, se stala terčem kritiky za poznámku na Twitteru, kdy si stěžovala, proč německá policie afghánského teenagera usmrtila, namísto aby ho jen neutralizovala:

"Když na policii někdo takto zaútočí, těžko bude používat kung fu," řekl Rainer Wendt, šéf policejního odborového svazu. "Bohužel to někdy končí viníkovou smrtí, s tím se těžko dá něco dělat." Wendt dodal, že je v pořádku, pokud chtějí prokurátoři vyšetřovat, zda policisté dodrželi předpisy, avšak dodal, že "opravdu nepotřebujeme, aby to dělali chytráci v parlamentě".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6625

Diskuse

Obsah vydání | 21. 7. 2016