Rusko popírá, že letecky vybombardovalo dvě nemocnice v syrském městě Idlib

1. 6. 2016

čas čtení 5 minut

Rusko odmítlo odpovědnost za letecký úder, který zasáhl dvě nemocnice a mešitu v syrském městě Idlib. Desítky lidí byly usmrceny a více než 200 osob bylo zraněno.

Moderátorka. Rusko popřelo, že by bylo odpovědné za letecké údery, které zasáhly dvě nemocnice a mešitu v syrském městě Idlib. Více než 50 lidí bylo usmrceno a více než 200 lidí zraněno. K útoku na město, které ovládají vzbouřenci, došlo v situaci, kdy jsou tam desetitisíce civilistů v pasti v důsledku ofenzívy Islámského státu severně od Aleppa. Musím vás varovat, že následující reportáž obsahuje znepokojující záběry.

Reportérka: Při chaosu zachraňování po řadé leteckých úderů na civilní cíle v této části města Idlibu dochází k okamžiku uvolnění, kdy byl zachráněn lidský život. Malý chlapeček, jeho oči široce rozšířené strachem, jeho svět náhle naprosto proměněný divošstvím bomby.

Muž: Ruská letadla provedla několik leteckých úderů proti městu Idlib. Zatím ještě nevíme, kolik lidí je mrtvých nebo zraněných. Víme, že jsou to desítky.

Reportérka: Rusko tvrdí, že ono to nebylo. Avšak Idlib je v rukou vzbouřenců a jen Rusko a Asadův režim mají letadla. Ať už to byl kdokoliv, zasáhl dvě nemocnice. Byly tak vážně poškozeny, že ranění museli být přeneseni jinam.

Zraněný muž: Stáli jsme, když raketa zasáhla. Probudili jsme se na zemi. Za patnáct minut přišli lidé a zachránili nás. Díky Bohu, že naše rány nejsou vážné.

Reportérka: V Sýrii se nemocnice nyní bombardují tak často, že je to téměř normální. Počet mrtvých je nejméně 35. Podle místních aktivistů bylo mezi mrtvými 10 zdravotníků.

A tohle je jen jedna část severní Sýrie, nejnověji proměněná v rumiště.

V městě Murat Almanan, jižněji, byla zasažena škola. Děti však usmrceny nebyly, říká tento muž.

Tyto scény zděšených civilistů se opakují v mnoha městech a vesnicích.

Aleppo zůstává v obklíčení. Intenzivně jsou bombardovány civilní obytné čtvrti, které ovládají vzbouřenci. Cesta na sever, uvádí OSN, je zablokována, takže civilisté nemohou uniknout.

Mezitím Svobodná syrská armáda bojuje na východě s Isis. OSN uvádí, že tam je v obklíčení uprostřed bojů asi 8000 civilistů. A v celé oblasti severozápadní Sýrie je vyhnáno 160 000 lidí z domovů. Musejí neustále utíkat před měnící se frontovou linií.

Žádné příměří. Ruská a syrská letadla jsou tu neustále na obloze. A na zemi se záchranáři snaží zachránit ty, jejichž záchrana je v jejich moci.

Moderátor Jon Snow: Hovořil jsem se syrským novinářem Ramim Jarrahem a zeptal jsem se ho, co je cílem bombardování nemocnic a civilistů.

Rami Jarrah: V Aleppu stále ještě žije 300 000 lidí. Za posledních pět let se syrský režim snaží lidi z toho města vyhnat. Důkazem jsou nyní miliony Syřanů rozptýlených po celém světě, kteří museli ze Sýrie utéci, aby si zachránili život. Ale mnoho lidí se rozhodlo, že neodejdou. I uprostřed chaosu a těch strašlivých útoků nechtějí odejít. Tím, že se útočníci zaměřují na tuto infrastrukturu, jako jsou místní trhy, kliniky, nemocnice, lékárny, pekařství, se snaží zlikvidovat jakoukoliv naději, že by mohlo existovat pro lidi, kteří žijí v této situaci, jakékoliv bezpečí.

Když se stanu terčem útoků nebo bude zraněna moje rodina, když je nedaleko nemocnice, je to pomoc. Rusové a syrský režim to berou velmi vážně. Za poslední měsíc byly zlikvidoványv severní Sýrii čtyři nemocnice a čtyři kliniky. Je to záměrné a systematické.

Musíme si to říct otevřeně. Všichni civilisté, kteří žijí v těchto oblastech, mají aspoň jednoho člena své rodiny, kdo je bojovník. Tito lidé jsou z těchto oblastí a oni hájí své oblasti. Rusové a syrský režim v podstatě říkají, že útočí na fundamentalistické skupiny. A dělají to zlovolným způsobem. "My rozhodujeme o tom, kdo je a kdo není terorista."

Rusové šíří islamofobii, přestože existuje opozice vůči Asadovi, která je legitimní, která je umírněná, která prostě jen chce, změnu režimu, nechce diktaturu. Asad ví, že kdyby stál sám proti této opozici, prohrál by. Rusové a Asad chtějí tuto opozici zničit dřív, než zničí islámský fundamentalismus.

Myslím, že mezinárodní společenství, lidi, nátlak, proti zabíjení civilistů je jediné, co může situaci změnit. Je zapotřebí, aby lidé pochopili, co se vlastně v Sýrii děje, a lidé tomu nerozumějí. Je to zjevné z toho, jak se šíří ty islamofobní nesmysly.

0
Vytisknout
5147

Diskuse

Obsah vydání | 2. 6. 2016