Katedrála v Kolíně nad Rýnem má oltář z uprchlického člunu

27. 5. 2016

čas čtení 1 minuta


Slavná katedrála v Kolíně nad Rýnem získala zvláštní oltář, zachráněný uprchlický člun z Malty, na němž se slaví tělo Páně. Známý kardinál Rainer Maria Woelki kritizuje Evropany za to, že zavírají oči před utrpením.


Kolínský arcibiskup Woelki ve čtvrtek při mši stál u uprchlického člunu a využil příležitosti ke kritice snadnosti, s jakou lidé na Západě přecházejí utrpení migrantů do Evropy, kteří utíkají před válkou a bídou.

"Kdokoliv nechá lidi topit se nechává Boha topit se," prohlásil Woelki před kolínskou katedrálou. Dodal, že "vidět ty, kdo jsou v nouzi, a pomoci jim, je věc, kterou nám jako křesťanům dal Pán."

Kardinál stál před sedmimetrovým člunem zachráněným na Maltě v rámci uprchlické vlny, která v roce 2015 přivedla do Německa přes milion žadatelů o azyl. Podle kardinála uprchlická agentura OSN ve stejné době zaznamenala 3 327 utopených uprchlíků ve Středomoří.

Ve čtvrtek italské orgány oznámily, že potopená loď u libyjských břehů za sebou zanechala desítky mrtvých.

Woelki je znám kritikou zacházení s uprchlíky od samého začátku. Den před posledním kázáním kritizoval dohodu mezi EU a Ankarou o relokaci migrantů zpátky do Turecka. Označil dohodu prosazenou kancléřkou Merkelovou za "hanebnou".

Před tradičním procesím při oslavě těla Páně Woelki připomenul podobnou událost v roce 1945, kdy město bylo zničeno, a varoval shromážděné, aby nezavírali oči ani tentokrát, jen proto, že ke konfliktu dochází daleko od nich.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7601

Diskuse

Obsah vydání | 31. 5. 2016