Makedonská policie zaútočila na uprchlíky na řecko-makedonské hranici

10. 4. 2016

čas čtení 1 minuta


Několik osob bylo zraněno, když makedonská policie použila slzného plynu, ochromujících granátů a kulek z umělé hmoty proti uprchlíkům, kteří se pokusili překonat pohraniční plot

Uprchlíci se střetli na řecko-makedonské hranici s makedonskou policií. Použila slzného plynu, ochromujících granátů, kulek z umělé hmoty a posléze i vodního děla proti pokusům lidí dostat se přes makedonskou hranici. Uprchlíci reagovali házením kamení na policii. Lidé se dvakrát pokusili překonat makedonský plot, ale byli zatlačeni zpět. Řecká policie byla přítomna, ale nezasáhla.

Potyčky pokračovaly během odpoledne a vítr odnesl slzný plyn do blízkého provizorního tábora na řecké straně hranice, kde uvízlo více než 11 000 migrantů.

Dobrovolní lékaři ošetřili několik desítek lidí s dýchacími problémy i jejich lehká zranění od kulek z umělé hmoty a zranění na tváři, k nimž došlo při potyčkách, když byl plot dočasně strhnut, sdělil Achilleas Tzemos, koordinátor z Lékařů bez hranic. Tři lidé byli odvezeni do nemocnice.

K potyčkám došlo, když se asi 500 lidí shromáždilo u plotu. Aktivisté v sobotu roznášeli letáky psané v arabštině, vyzývající migranty, aby se v neděli dopoledne shromáždili u plotu.

Delegace se otázala makedonské policie, zda bude hranice otevřena. Když makedonská policie uvedla, že otevřena nebude, více než 100 lidí, včetně několika dětí, se pokusilo přelézt plot.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6692

Diskuse

Obsah vydání | 12. 4. 2016