Skupina Anonymous zahájí internetové útoky proti Islámskému státu

16. 11. 2015

čas čtení 1 minuta


- Skupina Anonymous zahájí internetové útoky proti Islámskému státu. Její hackeři tvrdí, že jsou lepší hackeři než Islámský stát a obvinili americké firmy, včetně podniku CloudFare v San Francisku, že Islámskému státu poskytují technickou podporu.

- Údajný zosnovatel pařížských útoků Abdel-Hamid Abu Oud (28) se narodil v rodině marockých přistěhovalců v Belgii. Byl synem majitele obchodu v bruselské čtvrti Molenbeek a navštěvoval jednu z nejlepších bruselských středních škol Saint-Pierre d’Uccle. V rozhovoru pro časopis Dabiq, který vydává Islámský stát, se nedávno vychloubal, že dokáže organizovat teroristické útoky, aniž by si toho evropské rozvědky povšimly. Podrobnosti v angličtině ZDE. Jeho otec Omar si stěžoval, že jeho syn rodině "zničil život": "Proč proboha se rozhodl vraždit nevinné Belgičany? Naše rodina vděčí této zemi za všechno."

- Americký ministr zahraničí John Kerry odmítl představu, že by boj s Islámským státem byl "střetem civilizací". "Jsou to psychopatické zrůdy. Nic civilizovaného na nich není," řekl Kerry v pondělí v Paříži.

- "Chalífát" Islámského státu přichází o území a o bojovníky, přesto však nyní dokáže páchat teroristické útoky v zahraničí, čehož by ještě loni nebyl schopen," argumentuje v deníku Guardian Martin Chulov. Jde podle něho zřejmě o změnu strategie: Islámskému státu už nejde tolik o území jako o možnost páchat útoky v zahraničí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5971

Diskuse

Obsah vydání | 19. 11. 2015