Dohlíží CIA i dnes na mučení vězňů v Somálsku?

10. 12. 2014

čas čtení 5 minut



Reportér: Už dvacet let nezná hlavní město Somálska Mogadišu nic jiného než chaos. Bezpečnost se začala vracet teprve před dvěma lety. S tím ale přišly tajné služby.

Svědek: Je tady CIA z Ameriky. Je tu MI6 z Británie. Jsou tu i Francouzi.

Reportér: Není tajemstvím, že američtí agenti jsou v Somálsku už od roku 2007. Poskytují výcvik vládním jednotkám, aby dokázaly bojovat proti Al Šabab. Dnešní americká zpráva má ukázat, že tzv. "posílené vyšetřovací techniky CIA" jsou věcí minulosti. Avšak v Somálsku lidé svědčí o tom že se Američané dodnes podílejí na mučení v tajných věznicích. Západní agenti fungují ruku v ruce se somálskými jednotkami, které financují a jimž poskytují výcvik. Cílem těchto jednotek je unášet aktivisty al Šabab z ulice a odvážet je do tajných věznic k výslechům. Setkali jsme se s jedním somálským whistleblowerem, budeme mu říkat Hassan. Pracoval několik let bok po boku se západními bezpečnostními agenty. Opustil svou práci, protože považoval některé věci, které viděl, za nepřijatelné.

Hassan: Když se podíváte na somálské bezpečnostní agenty, zdá se, že cizinci jsou mocnější než oni. O všem rozhodují cizinci.

Reportér: Cílem vyšetřování je zjistit, zda je vyšetřovaný členem Al Šabab a zda je ochoten stát se agentem.

Reportér: A přiznání se získávají prostřednictvím bolesti a mučení?

Hassan: Ano, jistě. Když vyšetřovaný neříká, co se po něm chce, dávají mu elektrické šoky. Jsou mučeni a biti. Jsou vraceni do cel s modřinami po celém obličeji.

Reportér: Mluvil jsem s devíti muži, kteří svědčili, že byli v Mogadišu mučeni v přítomnosti západních výzvědných agentů a na jejich přímé rozkazy. Dva z nich souhlasili s rozhovorem před kamerou. Bývalý vězeň nám řekl o skupinách lidí, podezřívaných ze členství v Al Šabab, kteří byli přivezeni k výslechům. Svědčil o tom, že jednoho muže si vždy vybrali a mučili a ostatní se na to museli dívat. Účelem bylo zastrašit je, aby spolupracovali.

Svědek: Běloch dává rozkazy od samého začátku. Cizinec zamává, aby mučení přestalo, když vidí, že oběť ztrácí vězení. Jakmile se oběť probudí, mučení začne znovu.

Reportér: Co nejhoršího udělali vám?

Svědek: Dávali mi elektrické šoky a byli mě hlavní pušky.

Reportér: Lidé jsou přesvědčeni, že CIA má základnu v budovách nedaleko letiště. Používají podzemní letiště k výslechům osob podezřelých v členství v Al Šabab. Spojené státy plánují vybudovat v Mogadišu obrovský vězeňský komplex. Tady za mnou chtějí prý Američané vybudovat trvalou základnu.

Svět byl loni šokován, když Al Šabab usmrtil 67 lidí v obchodním středisku v Nairobi. Bývalý šéf somálské rozvědky přiznává, že západní agenti volně operují v jeho zemi. Bojují proti rostoucí hrozbě džihadistů.

Reportér: Spolupracují tyto země, USA a Británie, přímo se somálskou bezpečností?

Ahmed Fiqi, bývalý šéf somálské rozvědky: Ano, spolupracují. Naše výzvědné služby spolupracují především v oblasti boje proti terorismu.

Reportér: Avšak Fiqui odmítl přiznat, že dochází k mučení vězňů.

Ahmed Fiqui: Protože teroristé mají také zahraniční konexe, západní rozvědky nám mohou pomoci. Pravdou je, že Somálsko potřebuje věznice víc než školy.

Reportér: Tento muž svědčí o tom, že byl unesen z ulice a vězněn čtrnáct dní.

Svědek: Ležel jsem na prsou, takhle mě svázali ruce pouty. Nohy jsem měl takto za sebou.

Reportér: I když už nejsou považováni za hrozbu z Al Šabab, musejí zaplatit vězeňským strážím, aby byli propuštěni.

Svědek: Po svém propuštění jsem se dověděl, že moje rodina zaplatila 2000 dolarů, abych byl propuštěn.

Reportér: Pro ty, kdo nemají peníze, je to velmi odlišný konec. Syn této ženy byl unesen z ulice, když mu bylo 15. Byl obviněn, že je členem Al Šabab. Tvrdí, že nebyl.

Žena: Řekl mi, že ho týrali. A falešně obviňovali ze zločinů. Plakal, prosil mě, abych ho nechala pustit. I když jsem je žádala, aby ho pustili na léčení, odmítli ho pustit. Odmítli ho léčit.

Reportér: Chlapec zemřel ve vězení, bylo mu právě 17 let. Stal se jedním z mnoha nevysvětlených úmrtí ve vězení. Skoro nikdy je nikdo nevyšetřuje.

Nová věznice se má budovat vedle tohoto fotbalového hřiště. Mnoho Somálců má nyní pocit, že se ve své vlastní zemi stali jen pasivními diváky. Jsou přesvědčeni, že tyto neviditelné a neregulované síly, které se nemusejí nikomu zodpovídat, jsou tady v důsledku západní zahraniční politiky. A výstavba těchto tajných věznic dále prohlubuje silné podezření místního obyvatelstva ohledně úmyslů Západu a jeho vlivu na budoucnost této země.

0
Vytisknout
7894

Diskuse

Obsah vydání | 11. 12. 2014