Britská Dolní sněmovna zřejmě schválí letecké údery proti Islámskému státu v Iráku

26. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Britská vláda ve čtvrtek jednohlasně schválila rozhodnutí bombardovat Islámský stát v Iráku (nikoliv však v Sýrii) a v pátek má o tomto rozhodnutí jednat Dolní sněmovna. Ministr obrany Michael Fallon však varoval, že vojenské akce proti Islámskému státu mohou trvat až dva až tři roky.

Rezoluce pro Dolní sněmovnu, o níž mají poslanci debatovat sedm hodin, je formulována tak, že cílem leteckých úderů má být ochraňovat Irák před brutalitou Islámského státu a výslovně vylučuje letecké údery v Sýrii bez samostatného dalšího hlasování Dolní sněmovny. Loni Dolní sněmovna odmítla schválit návrh premiéra Camerona, aby britské stíhačky bombardovaly režim prezidenta Assada.

Rezoluce také slibuje, že Británie nevyšle do Iráku pozemní vojska, i když dovoluje použití výcvikového personálu, výzvědných a zvláštních služeb, které mají navádět stíhačky britského letectva a posilovat irácké a kurdské jednotky.

Rezoluce požaduje, aby poslanci podpořili "vládu Iráku při ochraně civilistů a při obnovení jeho územní celistvosti" opetřeními, jejichž součástí je použivání britských leteckých úderů na podporu úsilí iráckých, včetně kurdských, jednotek proti Isil v Iráku."

Očekává se, že britské stíhačky začnou bombardovat do 24 hodin od odhlasování této rezoluce. Britští poslanci vyjadřovali znepokojení o možném rozšíření těchto vojenských akcí i ohledně toho, že akce nemá identifikovatelné cíle. Nicméně představitelé všech hlavních britských stran ujistili vládu, že hlasování v Dolní sněmovně bez problémů rezoluci o bombardování v Iráku schválí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5212

Diskuse

Obsah vydání | 26. 9. 2014