Ve Skotsku se konají demonstrace za nezávislost

27. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Tisíce lidí se v sobotu účastnilo u skotského parlamentu v Edinburku demonstrace za skotskou nezávislost. Více než 7000 osob se na sociálních sítích přihlásilo k účasti demonstrace před skotským parlamentem v Edinburku pod heslem "Hlas lidu". Organizátor Mel Moore konstatoval: "Je to pokojné shromáždění, jehož cílem je ukázat náš pokračující boj za nezávislost a poděkovat Alexi Salmondovi za vše, co dosud udělal a za to, že probudil v tolika lidech vášnivou touhu po nezávislosti." Demonstranti měli také přinést potraviny, které se pak budou v centrech sociální pomoci rozdávat nemajetným.

Jiná demonstrace, která požaduje "opakování referenda", se bude konat před edinburským parlamentem v neděli. Obdobná demonstrace se má v neděli konat v Aberdeenu.

Britský korunní úřad bude vyšetřovat stížnosti, podle nichž měli před vyhlášením volebních výsledků přístup k výsledkům poštou odeslaných volebních hlasů aktivisté skotské Konzervativní strany. Aktivisté poukazují na to, že znalost těchto výsledků byla zřejmě motivací pro to, aby tři vrcholní představitelé britských politických stran tři dny před skotských referendem zveřejnili svůj příslib, že Skotsku, pokud bude hlasovat proti nezávislosti, poskytnou další decentralizaci.

Podle zákona nesmí mít žádná politická strana přístup k částečným volebním výsledkům před ukončením voleb a vyhlášením jejich výsledků. Policie záležitost vyšetřuje.

Při hlasování v britské Dolní sněmovně v Londýně došlo ke kontroverzi, protože poslanci za Skotskou nacionální stranu hlasovali proti britskému bombardování v Iráku. Souhlasili, že Islámský stát je vražednou organizací, avšak namítali, že britská vláda nemá žádnou konkrétní vojenskou strategii. Labouristická strana obvinila poslance Skotské nacionální strany z "politikaření" a z "infantility".

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE ZDE

0
Vytisknout
7292

Diskuse

Obsah vydání | 26. 9. 2014