Devět pozoruhodných věcí, které odhalila skotská předvolební kampaň

18. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

1. Lidi nejsou apatičtí, jen potřebují něco, o čem vědí, že stojí za to jít k volbám.

2. Londýnská vláda se nyní v Británii stala symbolem zkorumpované, od občanstva izolované elity a nahradila tak v této pozici Washington.

3. Euroskeptická anglická strana UKIP bude zjevně ve všeobecných volbách v květnu 2015 hrát obrovskou roli, protože ji budou volit lidi, otrávení tradiční politkou.

4. Britští konzervativci jsou před katastrofou, pokud se radikálně nezmění.

5. Šéfka skotských konzervativců Ruth Davidsonová tomu rozumí a David Cameron by ji měl pozorně naslouchat.

6. Britští konzervativci už mají dost Camerona. Vadí mu, jak v posledních dnech přešel od samolibé nečinnosti do stavu paniky a pak nabídl bez konzultace s parlamentem Skotsku další decentralizační a daňové ústupky. Chtějí nového předsedu.

7. Bývalý labouristický premiér Gordon Brown se (někdy) ještě dokáže zachovat efektivně. Odepsali ho jako premiéra, který selhal a nezvládl hospodářskou krizi. Avšak ve skotské předvolební kampani Brown přesně diagnostikoval, proč byla unionistická kampaň nefunkční - že nebyla schopna předložit emocionální, vlastenecký apel za udržení existence Velké Británie v optimistické verzi. Což sám udělal až úplně na poslední chvíli.

8. Negativní předvolební kampaň nemá vliv na lidi, kteří už zastávají názor, že veškerá politika je špatná.

9. Jde o daleko více než o ekonomiku. Skotsko ukázalo, že lidé reagují na politický apel, pokud vypovídá něco emocionálního o světě, v němž žijí - o tom, do jakého světa patří, jak jsou v něm zakořeněni, co mají možnost ovlivnit. Nejde jim jen o peníze. Peníze sice někdy hovoří, ale identita zpívá.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6190

Diskuse

Obsah vydání | 19. 9. 2014