Teenager z Fergusonu byl střelbou zasažen šestkrát

18. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Michael Brown, neozbrojený teenager, kterého zastřelil polcista v městě Ferguson v Missouri, byl zasažen šesti kulkami a nakonec byl usmrcen smrtelnou ranou do hlavy. Vyplývá to z předběžné pitvy. Tyto informace byly zveřejněny během noci, k níž ve městě Ferguson docházelo k potyčkám mezi demonstranty a policií. Po zastřelení Michaela Browna dochází už osm dní v městě Ferguson k protestům a násilnostem, které děsí obyvatelstvo a město proměnily v oblast podobnou válečné zóně.

Po násilném střetu mezi demonstranty a policií v neděli kolem 21 hodin, při němž byla postřelena jedna žena, se policie rozhodla od půlnoci zavést zákaz vycházení. Při předchozích potyčkách použila množství kanistrů slzného plynu. Nejsou k dispozici informace o raněných.

V neděli zveřejněné informace o tom, že neozbrojený Ferguson, který je policií obviňován z toho, že se pokusil vykrást jeden obchod, byl policistou střelen šestkrát, z toho dvakrát do hlavy, hrozí dále zintenzivnit napětí ve Spojených státech.

Americké ministerstvo spravedlnosti, které vede vyšetřování Brownovy smrti, podniklo v neděli neobvyklý krok v tom smyslu, že nařídilo, aby federální zdravotníci provedli třetí pitvu Brownovy mrtvoly.

Obě strany konfliktu předkládají protikladné verze událostí: Že Wilson střílel v sebeobraně, že šest kulek znamenalo užití nepřiměřené síly.

Asociace amerických lidskoprávních organizací odsoudila policejní rozhodnutí ve městě Ferguson vyhlásit výjimečný stav.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8509

Diskuse

Obsah vydání | 19. 8. 2014