Muži, kteří "ukradli" z popelnice vyhozené potraviny ze supermarketu, nebudou trestně stíháni

30. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

Britská korunní prokuratura se rozhodla zrušit trestní stíhání proti třem mužům, kteří si odnesli několik potravin vyhozených do popelnice ze supermarketu Iceland. Oznámila, že si už nemyslí, že by jejich stíhání bylo ve veřejném zájmu.

Trestní stíhání proti třem mužům bylo zjevně zrušeno v důsledku vlny rozhořčení veřejnosti nad rozhodnutím prokuratury tři muže trestně stíhat. Toto rozhodnutí veřejně kritizoval i generální ředitel supermarketu Iceland.

Britská prokuratura uvedla, že žalobu proti třem mužům zruší, přestože předtím tvrdila, že existuje "podstatný veřejný zájem" na jejich trestním stíhání. Muže loni v říjnu přistihla londýnská policie, jak vybrali z popelnice u supermarketu Iceland supermarketem vyhozená rajčata, houby, sýr a několik koláčů.

Baljit Ubhey, hlavní prokurátor v Londýně uvedl: "Případ zkoumal vysoký právník a bylo rozhodnuto, že stíhání těchto mužů není ve veřejném zájmu."

Deník Guardian informoval v úterý, že Paul May, Jason Chan a William James jsou trestně stíhání podle Zákona o potulce z r. 1824 za to, že byli přistiženi "v uzavřeném prostoru, totiž na území supermarketu Iceland, kde byli za nezákonným účelem, totiž krádeží potravin."

Ve středu se generální ředitel supermarketu Iceland spojil s britskou prokuraturou a požádal, aby bylo stíhání zrušeno. Zdůraznil, že firma Iceland si ho nevyžádala.

Supermarket se rychle od případu distancoval a pokusil se rychle neutralizovat veřejnou bouři, která kolem případu vznikla. Na internetu bylo založeno několik peticí, požadujících, aby britská prokuratura trestní stíhání tří mužů zastavila.

Paul May, designer internetových stránek vysvětlil, že žije ve squatu, protože si nemůže dovolit platit v Londýně činži, a jinak by se musel z Londýna vystěhovat, což by znamenalo, že by se nemohl setkávat se svým šestiletým synem. Vybírání jídla z popelnic mu umožňuje, aby jedl zdravěji, než kdyby si ze svého nízkého příjmu musel potraviny kupovat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10341

Diskuse

Obsah vydání | 31. 1. 2014