V Kyjevě vypukly pouliční nepokoje

19. 1. 2014

čas čtení 2 minuty

Poté, co se dnes v Kyjevě shromáždil velký dav demonstrantů protestujících proti novým represívním zákonům, došlo k pouličním střetům. Došlo k nasazení ohlušujících granátů a světlic, když se demonstranti blížili k parlamentu obklíčenému policií a řadou autobusů.

Opoziční lídr Vitalij Kličko se pokoušel zastavit útoky proti policii.

Represívní zákony omezující politické svobody byly schváleny v prvním čtení zvednutím ruky ve čtvrtek poslanci loajálními k prezidentu Janukovyčovi. Opozice obviňuje vládní Stranu regionů z puče, USA a EU nad zákony vyjádřily hluboké znepokojení.

Protivládní hnutí začalo na konci listopadu jako protest proti Janukovyčovu rozhodnutí nepodepsat asociační dohodu s EU, ale nyní demonstranti požadují prezidentovu rezignaci.

Když se dnes dav pokoušel proniknout k parlamentu, narazil na policejní kordon a pokusil se převrátit policejní autobus. Vozidlo bylo podpáleno s použitím Molotovových koktejlů.

Mluvčí ministerstva vnitra obvinil z útoku na autobus "provokatéry a extrémisty" a vyzval občany, aby se k nim nepřidávali. Policie vše natáčí a ahájila stíhání podle článku 294 (organizace masových nepokojů).

Předtím demonstrující oslovil bývalý velitel ukrajinského námořnictva kontradmirála Ihora Tenjucha, který z této tribuny vyzval příslušníky ozbrojených sil, aby se postavili "ilegálním" rozkazům držitelů moci. Podle něj hrozí v zemi "státní převrat plánovaný nynějšími úřady".

Opoziční lídři jsou pod velkým tlakem, aby předložili akční plán, protože dosavadní postup protestujících je vnímán jako příliš pasívní.

Nové zákony proti protestům podepsané prezidentem mj. zakazují nepovolené stavění stanů, pódií a zesilovačů na veřejných prostranstvích, zavádí trest odnětí svobody za nošení masek a přileb, zakazují protestní konvoje s více než pěti vozidly a uvalují značné pokuty.

Protestující tábořili za velkou barikádou na hlavním kyjevském náměstí téměř dva měsíce. Za tuto dobu se požadavky protestujících rozšířily na boj proti korupci a zneužívání moci.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8723

Diskuse

Obsah vydání | 17. 1. 2014