Londýnští drogoví dealeři využívají jako kurýry jedenáctileté děti

6. 1. 2014

čas čtení 3 minuty

Děti ve věku pouhých jedenácti let jsou využívány jako kurýři v příměstských vlacích z Londýna. Drogové gangy čelící v britském hlavním městě stále ostřejší vzájemné konkurenci s jejich pomocí rozšiřují trh na britský venkov zejména jihovýchodně od hlavního města, ale i v jiných směrech. Dealeři spoléhají na to, že kontrola mimo metropoli není tak důsledná.

Policie má důkazy o tom, že jako kurýři jsou využívány i teprve jedenáctileté děti. Ty převážejí drogy a zbraně - častý doprovodný kontraband obchodu s drogami - pro výše postavené členy gangů. V některých případech byly děti zadrženy s velkým množstvím cracku, kokainu a dalších tvrdých drog.

Policie v reakci na tato zjištění rovněž stupňuje své aktivity na venkově.

Zatímco většina členů gangů je ve věku 16-24 let, mladší jsou využíváni k prodeji drog a rozšiřování trhů. Často jsou pouze kurýry, kteří snímají riziko z hlavních představitelů gangů. Protože mají málo zkušeností, jsou často zadrženi úřady. A dívky se kromě toho v rámci gangu stávají obětmi sexuálního zneužívání a útoků.

V minulosti se typický věk člena drogového gangu pohyboval mezi 20-30 lety a šlo převážně o muže. Postupně ale věk stále klesá.

Policie mapuje mladé lidi přesunuté londýnskými úřady do měst jako Dartford nebo Gravesend v Kentu, aby se snížila poptávka po obecních bytech. Obává se, že by v rámci takových programů mohlo mimoděk dojít k přestěhování celých gangů na vekov. Zatím se to ovšem nestalo.

Londýnští dealeři rekrutují nové uživatele z řad osob užívajících psychotropní látky nebo s psychickými problémy. K převozu drog jsou využívány příměstské vlaky, jež skýtají anonymitu a vyhýbají se standardně používaným prostředkům sledování zaměřeným na automatickou identifikaci osobních vozidel. Nicméně kamery ve vlacích umožňují sledování jednotlivých podezřelých.

John Pitts, expert na gangy mladistvých, upozorňuje, že sice běží řada preventivních programů zaměřených na mládež a členy gangů, avšak ekonomická polarizace pokračuje a vytváří podmínky pro šíření gangové subkultury. Řada chudých dětí je sociálně zranitelných a gangy jsou často jejich jedinou sociální základnou. Takže policie, vládní sociální programy i nevládní organizace zaměřené na gangy "řeší symptomy a ne příčiny", je přesvědčen Pitts.

Služby zaměřené na mládež se s rozpočtovými škrty omezují, pro mladé je méně pracovních míst a pro některé je pak výsledný sociální kontrakt nepřesvědčivý a začínají porušovat pravidla. Místní úřady a vláda se přestávají starat o komunity a lidé jsou v nich pak odkázáni sami na sebe. Někteří to zvládají velmi dobře, ale jiní potřebují dodatečnou podporu, které se jim ze strany úřadů ale nedostává. V tom okamžiku mohou nastoupit právě gangy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6139

Diskuse

Obsah vydání | 6. 1. 2014