PŘEČETLI JSME:

FBI sledovala Sartra a Camuse. Ptala se, co pojí existencialismus s černochy

23. 11. 2013

čas čtení 1 minuta

Albert Camus byl vypovězen z USA. Byl to Hoover, kdo byl ostřejší na Camuse, když rozeslal rozkaz ke Camusově zatčení. Všemu předcházelo Hooverovo nařízení, aby agenti zjišťovali vztahy, aktivity a pozadí pobytu Alberta Camuse v USA. Hoover vysvětloval důvod sledování Camuse tím, že francouzský myslitel jako korespondent časopisu Combat z New Yorku "podává zkreslující zprávy, které jsou v rozporu se zájmy země".

Jean Paul Sartre přicestoval do New Yorku do Maison Française se skupinou novinářů a v New Yorku se pyšnil francouzskou literaturou. Agentovi FBI Hooverovi to leželo v hlavě a zkoumal, o jakou propagandu se může jednat. Bádal nad tím, co mají romány "Bytí a nicota" nebo "Nevolnost" za smysl v propagandě. Hoover s jeho "G-men" (fízlové) se domnívali, že zřejmě jde o spiknutí mezi komunisty, černochy a francouzskými básníky a filosofy. Tajně doufali, že je při něčem nekalém přistihnou.

FBI byla Sartrem naprosto zmatená. "G-men" se snažili přijít na kloub tomu, "co sakra, to ten existencialismus je". Vědec Andy Martin našel ve spisech FBI poznámku: "Tak nevím, jestli Sartre je komunista nebo antikomunista." FBI nenacházela cestu ze zmatku.

Zdroj: ZDE

Článek vyšel v aktuálním čísle Literárních novin č. 47 ze čtvrtka 21. listopadu  viz prodejní místa. Rovněž je můžete zakoupit v  elektronické podobě na čtečce Kindle. Jsme přesvědčeni, že stojí zato tento kvalitní týdeník podpořit, míní šéfredaktor Britských listů Jan Čulík.

0
Vytisknout
7242

Diskuse

Obsah vydání | 26. 11. 2013