Britský konzervativní ministr financí zákonem omezí náklady na finanční půjčky

25. 11. 2013

čas čtení 1 minuta

George Osborne, britský konzervativní ministr financí, rozhodl zákonem omezit výši úroků z tzv. "půjček do výplaty". Osborne dodal, že dalším logickým krokem bude regulace veškerých nákladů na poskytování půjček, nikoliv pouze úroků. Oznámil, že bude schválen nový zákon o bankách, který uvalí na regulační orgán pro banky povinnost vnutit bankám strop, který omezí výši nákladů na úvěry poskytované veřejnosti.

Osborne uvedl: "Konzervativní filozofií je, že chceme, aby trh fungoval pro lidi, a lidé, kteří věří ve volný trh, jako já, chtějí, aby ten volný trh byl řádně regulován. Věříme v řádně regulované, ale volné trhy, kde funguje konkurence a ochrana zákazníka.

Nebude to jen omezení míry úroků, omezíme také poplatky za vyjednání úvěru, pokuty, které musí zákazník platit, pokud přestane úvěr splácet, a pravomoci bank vymáhat další splátky. Když si prostudujete, jak to funguje v jiných zemích a v některých státech USA, je zjevné, že omezení úvěrů a poplatků za půjčky přínáší prospěch.

Parlament a vláda má povinnost vést. Věříme v regulovaný trh, který funguje pro pracující."

Cynikové poukazují na to, že prý konzervativní vláda přikročila k regulaci trhu finančních půjček proto, že Labouristická strana v současnosti výrazně vede v průzkumech veřejného mínění.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6273

Diskuse

Obsah vydání | 28. 11. 2013