Sýrie, Írán a Hizballáh koordinují společnou reakci na americkou intervenci

7. 9. 2013

čas čtení 3 minuty

Sýrie, Írán a libanonské hnutí Hizballáh zřídily společnou operační místnost pro úzkou koordinaci v případě amerických náletů na Sýrii. Připravují se přitom na ty nejhorší možné varianty. Hizballáh mobilizuje "desetitisíce" svých bojovníků, sdělily politické a diplomatické zdroje libanonskému listu The Daily Star.

Ačkoliv není jasné, jaký bude přesný rozsah intervence, všechny zmíněné strany se dohodly na konkrétním směřování svých aktivit pro případ, že syrské území zasáhnou americké střely. Hizballáh dokonce již provedl mobilizaci vojenských záloh.

Podle zdrojů libanonského listu Írán a Hizballáh přihodí svou váhu a vojenské schopnosti na misku vah syrského prezidenta Asada, pokud by úder vážně ohrozil jeho režim nebo výrazně oslabil syrskou armádu.

Pokud by k uvedenému nedošlo, Hizballáh a Írán zůstanou pravděpodobně stranou.

Írán a Hizballáh přitom považují zaměření útoku na klíčové pozice syrské armády, letiště a strategické sklady zbraní - včetně raket dlouhého doletu - za přímé ohrožení Asadovy vlády a důvod k intervenci.

Zatímco Sýrie a Hizballáh mobilizovaly, Írán údajně připravuje odvetu s použitím raket dlouhého doletu. "Cílem tohoto kroku je demonstrovat Spojeným státům, že musí Írán brát vážně", tvrdí diplomatický zdroj.

Diplomatické a politické zdroje také tvrdí, že Sýrie má seznam cílů, na které hodlá v případě jakéhokoliv amerického útoku udeřit. Jmenovitě jde o cíle v Izraeli a americké vojenské základny v okolních zemích, jako jsou Turecko a Jordánsko.

Spojenectví mezi Sýrií, Íránem a Hizballáhem se datuje zpět do 90. let minulého století a navzdory několika pokusům je rozbít se ukázalo odolné. Izrael a mnohé arabské státy je označují za sektářské a obviňují sdružené strany, že chtějí vytvořit "šíitský půlměsíc" na území Libanonu, Sýrie, Iráku a Íránu, kde se většina obyvatel hlásí k šíitské větvi islámu, nebo kde existuje významná šíitská menšina. Členové aliance tato obvinění odmítají, za jediného nepřítele označují Izrael a za cíl podporu zájmů Palestinců.

Zatím nejdůležitějším setkáním aliance byla schůzka Asada, lídra Hizballáhu Hasana Nasralláha a bývalého íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda v únoru 2010 v Damašku. K další klíčové události došlo v dubnu 2013, takřka po dvou letech syrské války, když Nasralláh navštívil íránského nejvyššího duchovního vůdce Alího Chameneího.

Nasralláh Asada jednoznačně podporuje a argumentuje, že jeho rodina poskytovala politickou a vojenskou pomoc Hizballáhu při osvobozování z izraelské okupace a později během války v roce 2006.

Bojovníci Hizballáhu v mnoha případech podpořili Asadovy jednotky a mají výrazný podíl na vyhnání povstalců ze strategicky důležitého města Kusajr. Nyní se Hizballáh připravuje na to, že v případě amerického útoku nasadí celou svou bojovou kapacitu na syrském území.

Po roce 2006, kdy došlo k neúspěšné izraelské invazi do Libanonu, Hizballáh zahájil rozsáhlý nábor nových rekrutů a zorganizoval letní výcvikové tábory pro mládež v jižním Libanonu a v oblasti kolem Balabakku a Hermelu, která se nachází v severní části údolí Bikáa.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10388

Diskuse

Obsah vydání | 9. 9. 2013