Britská policie špehuje 9000 "domácích extremistů"

26. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Mnoho aktivistů vůbec nemá záznam v trestním rejstříku

Britská celostátní policejní jednotka pro boj proti domácímu extremismu špehuje téměř 9000 "domácích extremistů". Používá k tomu sledovacích technik, včetně policistů v civilu, placených udavačů a odposlechů. Sleduje politické aktivisty z celého politického spektra.

Scotland Yard se v současnosti potýká se skandálem, kdy vyšlo najevo, že po vraždě černošského teenagera Stephena Lawrence policie nařídila svým pracovníkům, aby "něco našli", co by zkompromitovalo aktivisty požadující řádné vyšetření této vraždy a potrestání vrahů. Policie hledala nějakou "špínu" také na hlavního svědka vraždy.

Policejní protiextremistická jednotka sleduje pravicové aktivisty, aktivisty za práva zvířat, antikapitalisty i protiválečné demonstranty.

V poslední době se jednotka specializuje na špehování ekologických aktivistů, zejména těch, kteří se podílejí na přímých akcích a na akcích občanské neposlušnosti protestujících proti globálnímu oteplování.

Malému počtu aktivistů se podařilo získat část záznamů z jejich policejních složek. Osmaosmdesátiletý aktivista John Catt vyhrál s londýnskou Metropolitní policií před třemi lety soudní spor. Soud rozhodl, že policie protizákonně uchovávala záznamy o tom, že důchodce Catt se účastnil 55 demonstrací. Policejní informace obsahovaly i texty na transparentech, které Catt nesl, a údaj, že byl čistě oholen.

Jiný aktivista, Guy Taylor, 46, který bojuje proti kapitalismu, zjistil, že ho policie špehovala na Glastonburském festivalu, o němž je za poslední desetiletí známo, že je prolezlý policejními špiony.

Policie má i rozsáhlou složku na bývalého ministra vnitra Jacka Strawa, který byl za studentských let politickým aktivistou a na další osoby z britského politického a veřejného života.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7902

Diskuse

Obsah vydání | 27. 6. 2013