Ekvádor údajně váhá s azylem pro Snowdena kvůli klíčové obchodní dohodě s USA

25. 6. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Příznivci bývalého zaměstnance NSA Edwarda Snowdena možná spinují informace o průběhu jeho útěku příliš do růžova. Objevila se agenturní zpráva, která upozorňuje, že se udělení azylu v Ekvádoru bohužel tluče s termínem obnovení klíčové obchodní dohody této země s USA. Spojené státy přes všechny konflikty s levicovou administrativou Rafaela Correy zůstávají pro tuto rovníkovou jihoamerickou zemi nadále klíčovým obchodním partnerem a obnovení dohody o volném obchodu může mít pro další vývoj v zemi zásadní význam.

Jednoznačně zaujaté komentáře, ať už se týkají politiky domácí či zahraniční, lze často identifikovat velmi snadno: Straně, které autor fandí, připisuje výhradně naleštěné idealistické motivy jednání, jaké se v reálné politické praxi vyskytují velice zřídka - a pokud vůbec, tedy přimíšeny k důvodům dalším, ale i tak spíše jen dočasně - zatímco mnohem častěji jsou jednoduše před veřejností pouze předstírány (což je schopnost, kterou má podle Machiavelliho obratný politik mít). Další působící motivy buď komentátor zcela zcenzuruje, nebo je "vyvrátí" nějakým slovním trikem. A protože politika je téměř vždycky do určité míry špinavá záležitost zahrnující koktejl nejrůznějších motivů, přičemž dominujícím zájmem politika ve veřejné funkci je tuto funkci udržet nebo získat ještě vyšší, stačí pak už protivníka třeba vylíčit "pouze" v reálných barvách, ani není třeba jej nějak výrazně pomluvit. Černobílý obrázek je hotov.

Je opravdu možné, že se Ekvádor právě pokouší potichu ukončit období konfliktů se Spojenými státy následující po nástupu levicového prezidenta Rafaela Correy - a to bohužel Edwardu Snowdenovi nehraje do karet. Nasvědčuje tomu fakt, že oproti předpokladům v pondělí neopustil Rusko, respektive letištní prostor na moskevském letišti, a neodletěl zamluveným letem na Kubu. Ekvádor už udělal jedno protiamerické gesto s Julianem Assangem a není ovšem namístě jen proto automaticky předpokládat, že se z tohoto precedentu začne odvíjet nějaká soustavně uplatňovaná praxe.

Je tedy možné, že Edward Snowden po administrativních průtazích v Ekvádoru nakonec azyl získá, ale je také možné, že zůstane z "dobrých" důvodů po blíže neurčenou dobu faktickým vězněm ruského letištního prostoru, aniž by se mu podařilo najít destinaci, kde obdrží politický azyl. A vyústění jeho kauzy je teď docela těžké prognózovat.

0
Vytisknout
6500

Diskuse

Obsah vydání | 26. 6. 2013