Vážení spoluobčané, co říkáte té úrovni komunikace, zpravodajství a politiky?

7. 5. 2013

čas čtení 5 minut

Mně osobně už je trapně za všechny naše politiky, kteří si za 20 let v parlamentu nakradli nebo třeba nenakradli, ale jsou už trapní s těmi reformami reforem, které přijali a zrušili, aby je znovu přijali. Není vám také trapně za všechny zkorumpované nebo nezkorumpované poslance, ministry, hejtmany, starosty, ptá se Václav Princ. Stydím se za všechna ta jejich rozhodnutí o církevních restitucích, fotovoltaických elektrárnách, za prezidentskou amnestii, která je vyvrcholením 23 letého rozkrádání státu, státních podniků, bank, vodáren, cukrovarů, strojírenských, sklářských a jiných podniků. Divím se, že se nikdo nepozastavuje nad svědectvím Ringo Čecha, jak se stát rozkradl. S halasem slavíme 60 let České televize, ale to slavíme úspěch ČSR po roce 1948, tedy úspěch z doby těch 50. let, kterými se nemůžeme chlubit. A když se podívám na těch 60 let zpět a úlohu sdělovacích prostředků, tak bych spíše zaplakal, než se radoval. Jestli někdy sdělovací prostředky fungovaly, tak jedině krátkou chvíli v srpnu 1968 a potom o trochu déle v listopadu a v prosinci 1989.

Myslíte si, že dnes není cenzura? Ale kde to žijete? To se jenom říká, že cenzura není. Kdo rozhoduje o tom, co se vysílá, kdo sedí v radě rozhlasového a televizního vysílání a posuzuje, zda je vysílání vyvážené? Když jedete celý den v autě a posloucháte ČRo a každých půl hodiny do vás hustí domněnky o tom, kdo kde koho v USA nebo jinde ve světě zastřelil a kolik jich asi bylo , kdo kde koho a jakým způsobem znásilnil a zavraždil, kde co vybouchlo, zřítilo se, bylo zabito lidí, kolik čeho kdo ukradl nebo prodal drog, zbraní a jak selhal který policista, jaký skandál je právě u soudu a jaké obvinění zřejmě bude vzneseno v privatizačním podvodu nebo v předražených zakázkách, tak určitě máte dojem, že už nežijeme v normálním světě, ale že všichni už jen podvádí, kradou, zabíjí, ničí všechno kolem sebe a lžou.

Když to potom ještě vidíte večer v televizi, tak určitě dobře usínáte, klidně spíte a načerpáte nových sil do dalšího pracovního dne.

Dohadujeme se o tom, jestli je krize ekonomická nebo morální, krátkodobá, dlouhodobá nebo se blíží konec civilizace. Stále požadujeme růst ekonomických ukazatelů, jako kdyby nestačilo, že máme co jíst a nežijeme ještě všichni v bídě. Stále chceme zvyšovat výrobu aut, spotřebního zboží, které nikdo nepotřebuje.

Máme nejvíce nezaměstnaných v historii a neumíme zkrátit denní pracovní dobu a pracovní týden. Supermarkety se předhání, který bude mít otevřeno 7 dní v týdnu a 24 hodin denně místo toho, abychom ctili neděli, svátky a v noci spali a těšili se z něčeho jiného než z výletu do supermarketu.

Malé obchody krachují, všichni podvádí, kradou, lžou.

Máte pocit, že můžete mít z něčeho radost? Já ten pocit nemám. Čtu jen samé chytré blogy, ekonomické úvahy, statě chytrých ekonomů, politologů a sociologů, zajímavé na tom je, že stále jedněch a těch samých, jako kdybychom jiné chytré hlavy neměli.

Když se má vyjádřit k problému lékař nebo ekonom, tak máme v ČR asi jen jednoho lékaře a jednoho ekonoma, který má vždy na všechno správnou odpověď.

Když někdo přijde s návrhem, jak řešit současný, řekl bych, že téměř beznadějný stav, tak všichni, co do té chvíli asi spali, rychle se probudí a mají zaručeně lepší řešení. Čím začnou nejdříve? Samozřejmě na adresu toho, kdo je předběhl a navrhl řešení a to tím, že je kretén, debil, komunista, spolupracovník STB, protože už pro horší nadávku nemají dnes slovní zásobu.

Přitom by stačilo se vrátit do doby, kdy stát neměl žádný dluh, byl soběstačný ve výrobě potravin, skla, textilu, strojů a nemusel řešit dovoz závadných potravin a koniny.

Když chcete řešit problém, platí jednoduchá zásada. Nejdříve si udělejte správnou analýzu příčin vzniku problému a z toho snadno dojdete k řešení. Vždycky to tak fungovalo. Nevím, proč by to nemělo dnes platit. Možná také přijdete na to, že je mnoho příčin současného stavu, ve kterém se společnost nachází, a proto nebude asi jen jedno řešení. Přeji všem více pokory, rozumné úvahy a skromnosti. Nemusíme mít všechno hned. Důležitý je trend. Současný trend nás táhne ke dnu.

Tak hlavu vzhůru.

0
Vytisknout
8576

Diskuse

Obsah vydání | 7. 5. 2013