Podřízení mosteckého politika pokutují kritického občana

6. 5. 2013 / Radek Mikula

čas čtení 3 minuty

Domnívám se, že je na místě zveřejnit informaci o právním sporu, který prostřednictvím některých veřejných institucí vedu s náměstkem primátora města Mostu a místním představitelem ČSSD na Mostecku Karlem Novotným.

Začátkem listopadu loňského roku K. Novotný zveřejnil na dvou serverech svůj článek o demonstraci za prolomení limitů těžby uhlí. V něm použil formulaci:

"Na příští demonstraci za práci bude vhodnější si vzít do rukou klacky a hole, neboť mírumilovnou demonstraci, tu si nepřátelé zdravého rozumu a udržitelného normálního života na Mostecku nezaslouží." Zdroj: ZDE

ZDE

Na tuto výhrůžku jsem mu odpověděl osobním e-mailem, v němž jsem napsal:

"Odpovídající reakcí na Vaše doporučení poctivým pracujícím, kteří jsou spolu s Vámi odhodláni zničit Horní Jiřetín a zbytky tamější přírody, je jednoduchá výzva. Když Vám nestačí nesmyslně zbourané Libkovice, chcete oddalovat konec ničení severních Čech a ještě se opovažujete vyhrožovat 'nepřátelům zdravého rozumu a udržitelného normálního života na Mostecku`, tak si tedy vezměte ty hole a klacky do svých špinavých pazour. Za řadu Vašich nepřátel, byť ne za všechny, Vám mohu slíbit, že Vám je odborně urazíme, abyste se přesvědčil, že my ani sama Země nejsme tak bezbranní, jak si představujete."

Ačkoli takové vyjádření postrádá, narozdíl od vět K. Novotného, vůli k jakémukoli napadání a omezuje se na expresivní varování před použitím nutné obrany při napadení z jeho strany, K. Novotný se s ním obrátil na policii. Ta mě obvinila z přestupku proti občanskému soužití. Na základě toho pak podřízení pana náměstka z mosteckého magistrátu rozhodli bez jednání o uložení tisícikorunové pokuty. Proti tomu jsem podal odpor a namítl jejich podjatost.

Třebaže považuji za sporné stíhání verbálních deliktů, rozhodl jsem se podat na K. Novotného trestní oznámení pro podezření z podněcování k trestnému činu. K tomu ZDE

To mělo být zároveň testem nestrannosti policejní práce.

Jeho výsledek už znám. V pátek mi bylo doručeno vyrozumění, ve které mi bez jakékoli argumentace nprap. Michal Hruška sdělil, že "v předloženém článku nebylo shledáno žádné protiprávní jednání ze strany autora předmětného článku".

Zároveň jsem převzal usnesení vedoucího odboru správních činností Magistrátu města Mostu Jaroslava Mareše, ve kterém rozhodl, že jeho podřízení, kteří jsou stejně jako on podřízenými náměstka Novotného, nemají poměr k účastníkům tohoto řízení, pro nějž lze pochybovat o jejich nepodjatosti.

Otázku rovnosti řadových občanů a politických prominentů v současné České republice tím mám do značné míry zodpovězenu.

0
Vytisknout
11788

Diskuse

Obsah vydání | 9. 5. 2013