Irák zakázal televizi al Džazíra

29. 4. 2013

čas čtení 1 minuta

Irácké úřady v neděli oznámily, že s okamžitou platností zrušily vysílací licence pro televizi al Džazíra a devět dalších satelitních televizních stanic. Irácká vláda tvrdí, že al Džazíra v Iráku podporuje agendu sektářských skupin. Země se potýká s vlnou násilí. Bagdád se snaží potlačit rostoucí nepokoje v zemi, k nimž dochází po nedávných potyčkách v protestním táboře.

Při přestřelkách s bezpečnostními jednotkami bylo od počátku nepokojů minulé úterý usmrceno více než 180 osob. K násilí dochází po více než čtyřech měsících většinou pokojných protestů irácké sunnitské menšiny proti vládě, jíž dominují šiité.

Katarská televize al Džazíra uvedla, že ji rozhodnutí iráckých úřadů překvapilo. "Dáváme prostor všem stranám v Iráku tak, jak to děláme už mnoho let. Skutečnost, že bylo zakázáno tolik televizních stanic, naznačuje, že je to neuvážené rozhodnutí zaměřené proti všem. Naléháme na úřady, aby podporovaly svobodu projevu a dovolily médiím informovat o důležitých událostech, k nimž dochází v Iráku."

Televize al Džazíra agresivně informuje o povstáních vzniklých v rámci Arabského jara po celém regionu a vysílá podrobné informace o občanské válce v sousední Sýrii. Katar je ostrým kritikem syrského režimu a hlavním podporovatelem vzbouřenců a mnoho stoupenců irácké vlády ho obviňuje, že podporuje vzbouřence i v Iráku.

Irák a jiné vlády na Blízkém východě občas dočasně uzavírají úřadovny televize Al Džazíra, protože jsou nespokojeny s jejím vysíláním.

Podrobnosti v angličtiněZDE

0
Vytisknout
8004

Diskuse

Obsah vydání | 2. 5. 2013