Právní paskvil porušující spravedlnost

6. 12. 2012

čas čtení 1 minuta

Vážená redakce

z vámi uveřejněného odkazu na stránky sdružení Iuridicum Remedium mě velmi zarazil jeden z odstavců, píše Petr Jenčo:

"Jakmile bude vydáno rozhodnutí a toto rozhodnutí nabude právní moci, není již možné věc řešit uvedeným směrem. Jinými slovy -- pokud si vymyslím, že mi dlužíte nějakou částku, tuto částku proti Vám zažaluji a Vy se nebudete žádným způsobem proti mému útoku (žalobě) bránit, může být vydáno rozhodnutí. Nebude-li proti tomuto rozhodnutí žádná obrana, nabude rozhodnutí právní moci a vykonatelnosti a mohu celý případ předat exekutorovi k vymáhání. To, že jsem si celou věc vymyslel a nikdy Vám žádné peníze nepůjčil, zajímat nikoho v rámci exekučního řízení nebude."

Pokud to chápu dobře, v čistě hypotetickém příkladě, vyhlédnu-li jakoukoliv osobu, které nějakým způsobem zabráním v odběru pošty nebo využiju toho, že daná osoba má trvalé bydliště hlášené jinde, a tím pádem nebude informovaná o probíhajícím řízení, jsem schopen se hlásit o jakoukoliv smyšlenou pohledávku a danou osobu připravit o veškerý majetek?

Čtu-li onen zmíněný článek dále, dovídám se, že veškerá odvolání, ať už proti pohledávce samotné a soudnímu řízení, nebo exekuci, musím podat do 15 dnů ode dne doručení. Doručená zásilka se ale, dle dnes platných zákonů, ani nemusí dostat do rukou adresáta. Stačí 10 dní a zásilka se bere jako doručená.

Opravdu je toto v České republice DNES možné? Existuje vůbec nějaká obrana, i když se očividně jedná o podvod?

0
Vytisknout
8993

Diskuse

Obsah vydání | 7. 12. 2012