O reorganizaci vlády

5. 12. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Alexandr Vondra býval svého času hvězdou ODS, velkou posilou pro její nový, lepší obraz ve veřejném mínění. Vondra jako někdejší disident a signatář Charty 77, člověk z okolí Václava Havla, proti jehož vizi občanské společnosti se ODS vždy vymezovala svou vírou ve volnou ruku trhu, která všechno obstará, byl člověk dobře padnoucí do společnosti Petra Nečase, jenž byl v porovnání s ostatními politiky ODS dříve vnímán jako slušný a umírněný člověk.

I když... (JČ) ZDE ZDE

Vondra jako záruka nové, lepší, očisťující se ODS dostal do rukou ministerstvo obrany, kde se podle všeobecného mínění utrácely obrovské veřejné peníze za předražené zbrojní zakázky. Když policie později jeden takový případ chtěla pořádně vyšetřovat a žádala o vydání bývalé ministryně obrany Parkanové, každý mohl vidět, kdo je Vondrův hlavní nepřítel v jeho snaze očistit ministerstvo obrany, totiž Miroslav Kalousek.

Kalousek se v případu Parkanová choval zcela nepříčetně, útočil na policii a dával najevo obrovský strach z té možnosti, že by se začaly řádně vyšetřovat vojenské zakázky. Od Kalouskova útvaru na ministerstvu financí také přišel útok na Vondru s případem ProMoPro.

Je-li Vondra dnes považován téměř všeobecně za člověka, který opravdu a poměrně úspěšně pracoval na očistě ministerstva obrany, jeho postoj k ProMoPru nebyl přímý a jasný.

Nedokázal vytáhnout své úspěchy, útočit na Kalouska (možná kvůli Schwarzenbergovi, který je osobním přítelem obou a který zřejmě rozkrádání veřejného majetku nevidí jako něco, kvůli čemu by se měli přátelé hádat), nedokázal udělat ze své práce na ministerstvu obrany výkladní skříň ODS.

Nicméně ProMoPro vaz Vondrovi nezlomilo.

Zdá se, že Vondrův konec přišel s reorganizací uvnitř ODS, kdy kompromitovaného Vondru nahradil Kuba, který byl ještě nedávno Nečasovi nepohodlný.

Na posun v ODS od hry na slušnost k určitému realismu bez potřeby cokoli předstírat výmluvně vypovídá srovnání informací o Vondrovi a Kubovi na Wikipedii (uvádím níže).

Logika celé současné vládní reorganizace je asi taková: urvěme si pořádně, dokud to ještě jde.

Fíkový list Kalouskovi na obraně bude dělat Peake a Kuba pohltí pořádně tučný měšec s europenězi, zvaný ministerstvo dopravy.

Zatímco média jsou v posledních dnech plná toho, jak je policie již připravená zahájit soudní proces s Rathem, případ Janoušek zažívá, slovy Jindřicha Šídla, "osm měsíců ticha".

Také ideová čistota ODS jménem Fuksa, Šnajdr a Tluchoř je řádně zabezpečena. Všechno je tedy dobře připraveno na to, aby se pravice soustředila na uchvácení toho, co se ještě dá.

Příští volby stejně prohraje a nějaké strategické ekonomické úvahy jí nikdo nevěří, ani ona sama sobě. Pohlcení dopravy Kubou a nahrazení Vondry Peake je celkem jednoduchý vzkaz do všech světových stran: po nás potopa, nakraď si kdo můžeš!

: Schwarzenberg: "Systém je tak nastaven" ... Skutečně? ZDE

Alexandr Vondra ZDE

Martin Kuba ZDE

Osm měsíců ticha ZDE

0
Vytisknout
10767

Diskuse

Obsah vydání | 7. 12. 2012