BRITÁNIE:

Šéf liberálních demokratů se omluvil, že podvedl voliče

20. 9. 2012

čas čtení 2 minuty



Nick Clegg, šéf britských liberálních demokratů udělal něco, co politik nikdy neučiní: přiznal chybu a omluvil se za ni. Jenže to udělal s dva a půl ročním zpožděním! Jak konstatoval reportér britských televizních Channel Four News v rozhovoru s moderátorem: "Nevím jak u vás doma, ale mě by manželka hnala, kdybych se jí za něco, co se jí nelíbilo, omluvil až za dva a půl roku. Takže nevíme, jak na to budou voliči reagovat."

Zparodované vystoupení Nicka Clegga je ZDE:

Hlavním argumentem předvolební kampaně liberálních demokratů v roce 2010 bylo, že pokud se liberální demokraté dostanou do vlády, nebudou zvyšovat anglické nepopulární univerzitní školné, které bylo tehdy 3225 liber ročně. Nick Clegg dokonce před kamerami v té věci podepsal velký osobní příslib. Liberální demokraté tak získali statisíce hlasů studentů.

Když se liberální demokraté do vlády po květnových volbách r. 2010 dostali, utvořili ji s konzervativci, Nick Clegg unvierzitní školné ve vládě spolu s konzervativci zvýšil ho na horentních 9000 liber (cca 270 000 Kč) ročně. Není divu, že za tento podvod poklesla liberálním demokratům volební podpora téměř o padesát procent. Nick Clegg svou stranu učinil v podstatě nevolitelnou. Málokdo bude už znovu hlasovat pro lháře.

Nyní se Nick Clegg tedy po letech rozhodl, že se za nesplněný předvolební slib omluví. Nechal natočit politickou reklamu, v níž praví: "Něco jsme slíbili a nesplnili jsme to, omlouvám se." Snaží se tím přesvědčit veřejnost, aby mu znovu dala volební podporu.

Soudě z reakcí na internetových fórech britských deníků je to však velmi nepravděpodobné. Občané neodpouštějí. "Jdi do p...!" píší. "Odstup."

Ano, právě. Má-li liberálně-demokratická strana znovu někdy nabýt voličské důvěryhodnosti, musejí z ní zmizet lidi, kteří nesplněním předvolebních slibů vytvořili její image nespolehlivosti. Od Clegga je to pozoruhodná drzost, že se vůbec odvažuje k voličům znovu hovořit, namísto toho, aby si spakoval svých pět švestek a z politiky vypadl.

0
Vytisknout
7775

Diskuse

Obsah vydání | 20. 9. 2012