Egyptský stát omezuje demokratické svobody

21. 6. 2012

čas čtení 2 minuty

Několik hodin po zatčení Ahmeda Abdallaha a čtyř dalších egyptských aktivistů za to, že se pokoušeli v ulicích umístit fotografie demonstrantů usmrcených během loňského povstání je policie propustila. Ale až po vážném varování: "Už vás tolerujeme půldruhého roku, ale teď už ta vaše revoluce skončila. Máme pocit, že se policejní stát vrací. Od loňského povstání neprošlo ministerstva vnitra naprosto žádnými reformami.

Během nynějšího bouřlivého týdne politického manévrování, které prováděla egyptská armáda a soudnictví došlo zřejmě k likvidaci značného počtu demokratických svobod, získaných během loňské revoluce. Znovu se prosazuje tzv. "hlubinný stát", píše deník Financial Times.

"Nic se nezměnilo," řekl Ahmed Abdel Hafeez, právník, který obhajoval lidskoprávní aktivisty, obviněné v únoru, že pracují pro nezákonné organizace. "Právní systém je jen nástroj pro politiky získat protizákonně moc. Všechny tři součásti vlády, legislativa, soudnictví i výkonná moc pracují pro jediné centrum."

Egyptský "hlubinný stát" se podle svědků skládá z rozsáhlé sítě protekčních a kamarádských zájmů, vytvořených během dlouhých desetiletí v armádě, v bezpečnostních službách, v byrokracii, v soudnictví a v určitých částech podnikatelské sféry.

Loni se zdálo, že bude tento systém odstraněn, avšak na rozdíl od Libye nebo Tuniska Egypt většinou nezbavil klíčové instituce stoupenců bývalého režimu.

Během tohoto týdne se tito lidé dali do ofenzívy. Lidé, kteří v soudnictví zůstali z minulého režimu, rozpustili demokraticky zvolený parlament, a vládnoucí vojenská rada vydala ústavní dekret, jímž si udělila právo určovat vojenský rozpočet, zákonodárnou moc a pravomoc jmenovat vlastní ústavodárné shromáždění a vetovat jeho rozhodnutí.

Ve čtvrtek má skupina soudců, jmenovaných armádou, schválit nového egyptského prezidenta,. "Hluboký stát zůstal neporušen a egyptskou revoluci zneutralizoval," řekl jeden západní diplomat.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7086

Diskuse

Obsah vydání | 21. 6. 2012