Merkelová fakticky připustila Sarkozyho porážku, kontaktuje jeho rivala

2. 4. 2012

čas čtení 1 minuta

Angela Merkelová původně odmítla setkání s francouzským prezidentským kandidátem Françoisem Hollandem, když ji nedávno bylo nabídnuto. Protože se však jeho vítězství na současným pravicovým prezidentem Sarkozym ukazuje jako pravděpodobné, kancléřství navázalo první kontakty s francouzskými socialisty. Koneckonců, Berlín a Paříž musejí držet při sobě.

Sarkozy po řadu týdnů za Hollandem zaostával. V posledních dnech náskok snížil a podle nedávného průzkumu by v prvním kole 22. dubna mohl dokonce Hollanda mírně porazit. Nicméně stejně se očekává, že v druhém kole 6. května Hollande zvítězí. 

To znamená, že by se Hollande mohl stát příštím francouzským prezidentem a sousední země by se na to měly připravit. Včetně Německa, jehož kancléřka stále doufá ve vítězství Sarkozyho. Je pro ni důležitým spojencem v evropské politice, nejčerstvěji ve věci fiskálního paktu 25 zemí zakotvujícího přísnou rozpočtovou disciplínu. 

Hollande ale již oznámil, že se okamžitě pokusí vyjednat v paktu zásadní změny. Z pohledu Merkelové by to bylo fatální, protože zastává názor, že to může destabilizovat celou finanční architekturu EU.

Má však svázané ruce, protože osa Berlín-Paříž musí v evropské politice pokračovat bez ohledu na výsledek francouzských prezidentských voleb.  

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6719

Diskuse

Obsah vydání | 2. 4. 2012