Libye - kdo má pravdu?

30. 10. 2011

čas čtení 3 minuty

K článku o 16 skutečnostech, o které Libye přijde (na nějž nás upozornil jeden redaktor amerického Hlasu Ameriky) poslal čtenář Jan Lichovník z téže stránky ostře kritické reakce anonymních čtenářů, zřejmě z Libye:

1. Elektřina nikdy nebyla zadarmo.

2. Žádné islámské banky tady nemáme, ani jednu, pokud chcete půjčku, musíte platit úroky, proto si nikdo půjčky nebere.

3. Stan? Jděte a spočítejte si, kolik domů mají jeho synové v každé oblasti v Libyi.

4. Čtvrtý bod je opravdu legračí. Kdyby to bylo pravda, už bych byla madam. Je to přesně obráceně.

5. Jo, jo, jo. Proto všichni utíkáme do Tuniska, když dostaneme chřipku. Je to smutné, ale zdravotnictví a školství tu stojí za h...

6. Ha, ha, ha, ha, ha. Ano, ano. Tak dobré štěstí při farmaření v poušti, protože všechnu půdu vlastní jeho příbuzní a lidi z jeho domovského města.

7. Cože? Zatraceně? Měli byste štěstí, kdyby vám povolili, abyste se ve vládní nemocnici léčil sám. (váš příbuzný tam musí být VELKÝ PAPALÁŠ).

8. No, je pravda, že auta tu jsou trochu levnější, ale nikdy jsem od vlády nedostal jediný halíř.

9. Ano, v Libyi je benzín nejlevnější, ale musíte vědět, že všechny zisky z ropy jdou přímo Kaddáfímu do kapsy a řekl to v jednom svém projevu: do zisku z benzínu vám nic není.

10. O tom moc nevím, ale země nemá základní infrastrukturu, takže se o externím zadlužení nemluví.

11. NENÍ TO PRAVDA! Jen se podívejte na počty nezaměstnaných. Můj bratr je ropný inženýr (v zemi, která těží ropu), nemá ještě zaměstnání a nikdo mu nedává ani halíř.

12. ha ha ha ha ha

13. No teda! Moje matka porodila dvanáct dětí a nikdy nedostala ani halíř.

14. No, je to levné. Přesně řečeno, 40 bochníků stojí 6 RM.

15. 25 procent? Nechápu.

16. Ha, ha, ha, ha. Ano, kontaminovanou špinavou vodu, kterou nikdo nepoužívá a on tomu říká osmý zázrak světa.

Jiná anonymní reakce:

Ráda bych se k tomu vyjádřila jako bývalá manželka Libyjce, který žil v Tripolisu v ulici Září. Zaprvé, platili jsme za elektřinu. Půjčku jste mohli dostat jen, když jste měli protekci. Zdravotnictví zadarmo - často vám špatně srovnali kosti a kdo měl peníze, jezdil se léčit do zahraničí na švýcarské kliniky. A všechny ty peníze, které dostávají Libyjci? No, vzala jsem si Libyjce a nikdy jsem nic takového neslyšela. A ten velký zavodňovací projekt likviduje podzemní vodu pod Saharou - je to časovaná bomba.

Rád bych dodala pár věcí. Lidi se báli říct jeho jméno na mejdanech. Když chtěli rozšířit silnice, šli s barevným sprejem a nasprejovali na domy u silnice, že lidi už je nevlastní a že k určitému datu budou ty domy zbořeny.

0
Vytisknout
20710

Diskuse

Obsah vydání | 1. 11. 2011