Izrael: sedm mrtvých a třicet zraněných, avšak počet obětí možná ještě vzroste

19. 8. 2011 / Jiří Kalát

čas čtení 2 minuty

"Tudy neprojedete, nějaké drobné problémy," říká mi izraelský voják asi padesát kilometrů severně od Ejlatu. Dva vojenské džípy zahrazují cestu směr Be'er Sheva. Pokračuji o několik desítek kilometrů dále na další odbočku, ale scéna se opakuje. Policie, vojáci a obrněná vozidla přes silnici. "Dnes se do Mitzpe Ramon nedostanu, ale proč?" ptám se sám sebe. Několik vojáků postává u restaurace a tak zastavuji. S nabídnutou cigaretou se snažím dozvědět nějaké informace. "Teroristický útok, pěknej bordel, kousek od Ejlatu," říká mi jeden z nich, "ale nic vážného, nemusíte se bát, všechno máme pod kontrolou," dodává s ustrašeným pohledem, zřejmě toho řekl moc. Několik spěšně projíždějících aut a zvuk vrtulníku nad hlavou, mi potvrzuje onu první variantu. "7 mrtvých a asi 30 raněných. Vypadá to na Palestince z Gazy, zaútočili z Egypta," ozve se mi v telefonu hlas kolegy novináře z Jeruzaléma. "Tak to je pěknej průšvih," říkám si v duchu.

Celkem tři útoky otřásly ve čtvrtek jižním Izraelem. Na cestě mezi městy Be'er Sheva a Ejlat napadli palestinští radikálové z pásma Gazy autobus, osobní automobil a vojáky. Armáda se v průběhu dne dostala do několika přestřelek s teroristy a celkem sedm jich zabila. Však boje ještě neskončily. Jako odvetu Izrael bombardoval pásmo Gazy, což zaplatilo 6 lidí svými životy. Celková bilance čtvrtečního násilí je děsivá: 6 mrtvých izraelských civilistů, jeden voják, přibližně 30 zraněných, z nichž někteří vážně, na palestinské straně jde prozatím o 13 zabitých.

Je kolem desáté hodiny večer, poslední kilometry do Jeruzaléma musím projet přes okupovaná území. Nechce se mi, ale jiná cesta by znamenala několik stovek kilometrů navíc. "Můžete jet," říká mi voják na checkpointu. Jeho tvář je ustaraná a oproti včerejšku se nikdo z jeho druhů neusmívá. Přibyla také dvě auta a několik vojáků. Čeká je těžká noc.

Více informací:

ZDE

0
Vytisknout
6076

Diskuse

Obsah vydání | 19. 8. 2011