Šumava - místní občané proti aktivistům

2. 8. 2011

čas čtení 2 minuty

Rád bych Vám dal k dispozici dvě krátká videa, které jsme pořídili s přáteli v pátek 29.7. na Šumavě v blízkosti Ptačího potoka, tedy v místech, kde poslední dny probíhají spory o kácení v bezzásahových zónách. My jako občané, kteří s kácením nesouhlasí, jsme přijeli podpořit blokádu, která se však v pátek ráno a dopoledne nekonala z důvodu plánovaného průvodu obyvatel Modravy a dalších okolních vesnic. Aktivisté nechtěli přijít do kontaktu s rozběsněným davem a my záhy pochopili proč - my ten dav omylem potkali a tváří v tvář se setkali s nenávistí a agresivitou, která byla pro mě doslova šokující, píše Josef Šmída.

Dokážu pochopit, že někdo má na situaci jiný názor, avšak nepochopím, jakým způsobem někteří zastánci kácení v 1. zónách NP Šumava vyjadřují nesouhlas s blokádou. Nechybělo totiž mnoho a ten dav by nás zlynčoval (bylo nás 5 oproti asi 100 - 150 členému davu). Nebýt antikonfliktního týmu, nejspíš by k tomu došlo. Odkazy na videa, které můžete použít, jsou jen zlomkem toho, co se tam v tu chvíli dělo - natáčení poté již nebylo možné, poněvadž si člověk musel dát víc pozor sám na sebe.

Posílám Vám to proto, že kolem toho se vede bujará diskuze i v rámci mediálního světa a je třeba upozornit i na tu lidskou rovinu. Násilí a nenávist, která z tamějších obyvatel srší, nemůže mít přirozený původ, ale musí být zásluhou některých zájmových skupin, které dlouhodobě vtloukají tamějším obyvatelům polopravdy a nepravdy kolem celé situace NPŠ. Nejen o kůrovci a smyslu NPŠ, ale i o nás, kteří dbají na kvalitu života, životního prostředí a dají na odborné stanoviska vědců a expertů z řad ekologů, ochránců přírody a renomovaných akademických pracovníků. Video: ZDE ZDE

0
Vytisknout
8497

Diskuse

Obsah vydání | 3. 8. 2011