Je český národ hloupý, nebo jenom apatický?

14. 5. 2011

čas čtení 3 minuty

Přemýšlím nad tím, co panu Cvekovi česká veřejnost udělala, proč je tak nekompromisní a zda je vůbec ze strany vysokoškolsky vzdělaného člověka jeho urážlivá nekompromisnost na místě, píše čtenář Pavel Tučka.

Můžu pochopit, že panu Cvekovi vadí, že nikdo proti tomu švajneraji, který u nás nyní panuje, nic nedělá, a podle výzkumů veřejného mínění, jež uvádí, snad i podporuje. (Neuvádí ovšem, že podle téhož výzkumu nepodporuje tuto naši povedenou koalici svými preferencemi veliká část národa.)

Lidi sedí doma, nic nedělají, jen nadávají. Na první pohled by mohl mít i pravdu. Ale měl by říci, co má jedinec proti té kriminalizaci politiky dělat. Manifestace, defenestrace, revoluce?

Na to první vláda kašle, druhé dva případy nejsou schůdné, neboť není, kdo by lid k těmto aktivitám zburcoval, a ani pan Cvek je zřejmě neměl na mysli.

Bohužel, podle mne, se nezabývá příčinami této apatie určité části našeho národa, nazývá ji hloupostí či prohnilostí.

Zůstaňme tedy u té hlouposti. Jaké ale jsou kroky k její nápravě? Nejspíš zjistit příčiny a pochopit, z čeho ta hloupost plyne a kdo za tu případnou hloupost a prohnilost může, vždyť český národ slynul ve své historii ledasčím, ale hloupost a prohnilost mezi tím nebyly.

Byl pro vás, pane Cveku, český národ hloupý a prohnilý, když v listopadu 1989 zvonil klíči na náměstích? Byl pro vás český národ hloupý, když vkládal do uren hlasy pro Občanské fórum?

Jistě byste si to v té době netroufl říci. A přitom již tady podle mne se zakládalo na nynější "hloupost a prohnilost" českého národa. Co totiž Občanské fórum (a později Občanské hnutí a později ODS) za ty hlasy většině národa nabídlo?

Svobodu projevu? Svobodu cestování? Svobodu podnikání? Co ještě?

Žití na hranici chudoby? Bezdomovectví? Ztrátu zaměstnání a perspektiv? Zničený průmysl? Zničené zemědělství? Astronomickou zadluženost? Loupeživé banky? Co ještě?

Ano, nabídlo jim novácké seriály, tupé soutěže typu Česko hledá Superstar, otřesné americké filmy aj. Skandály, mafie?

Kdo u nás zdiskreditoval právo, soudy a celou justici? Mám pokračovat? Našel by se ještě dnes někdo, kdo by aplaudoval zaměstnancům ČKD, když řvali na Štěpána "nejsme malé děti!"? Kde jsou ti zaměstnanci dnes, kde je slavné ČKD?

Kde je Poldovka, kde je letecký průmysl, kde je český spotřební průmysl, kde je české potravinářství?

Kdo zaséval dvacet let do lidí povědomí o tzv. demokratických stranách? Kdo může za to, že si většina národa říká, že nepůjde k volbám, že není koho volit, že všichni jsou stejní?

A ten zbytek rozhodne o tom, že vyhraje strana, která má momentálně méně másla na hlavě?

Kdo celých dvacet let chrlil a chrlí ze všech mainstremových médíí jednostranné informace o době, kdy tu existoval socialismus, a o současných komunistech?

Kdo prostě dvacet let vymýval lidem mozky a dělal a dělá z lidí jen automat na vhození volebního lístku?

Kdo lidem tvrdil a tvrdí, že volič je pán? Kdo prostě tu apatii výše zmíněnou v lidech pěstoval a pěstuje?

Zkuste si na tyto otázky upřímně odpovědět a jsem zvědav, zda se dopustíte znovu takového dehonestujícího označení celého českého národa, celé české veřejnosti jako ve svém výše uvedeném článku.

0
Vytisknout
13635

Diskuse

Obsah vydání | 17. 5. 2011