Západní obrněná vozidla na Ukrajině nefungují, protože nebyla navržena pro konflikt takové intenzity, říká ukrajinský analytik

2. 10. 2023

čas čtení 2 minuty
Západní obrněnce na Ukrajině selhávají, protože nebyly navrženy tak, aby vydržely konflikt této intenzity.

Taras Chmut, vojenský analytik, který je šéfem nadace Come Back Alive Foundation, která získává peníze na nákup a poskytnutí zbraní a vybavení Ukrajině, řekl, že "mnoho západních obrněnců zde nefunguje, protože nebyly vytvořeny pro totální válku, ale pro konflikty nízké nebo střední intenzity."

"Když to hodíte do masové ofenzívy, tak to prostě nefunguje," řekl.

Chmut dále řekl, že západní spojenci Ukrajiny by měli místo toho obrátit svou pozornost k poskytování jednodušších a levnějších systémů, ale ve větším množství, což Ukrajina opakovaně požadovala.

Navzdory Chmutovým komentářům byly ovšem některé vyspělé západní systémy, které Ukrajina obdržela, koncipovány s ohledem na boj s nejvyšší intenzitou – když se NATO mělo utkat se sovětskými silami. Bojová vozidla pěchoty Bradley americké výroby a tanky Abrams byly postaveny speciálně pro boj proti sovětským pozemním silám.

Ale stejně jako ostatní obrněné systémy jsou zranitelné dělostřelectvem a minami, které se ukázaly jako hrozivé výzvy.

Méně než 5 % tanků zničených od začátku války bylo zničeno jinými tanky, uvedli ukrajinští představitelé, přičemž zbytek připadá na miny, dělostřelectvo, protitankové střely a drony. To znamená, že relativní sofistikovanost tanku již není tak důležitá.

Generálmajor Christian Freuding, německý ředitel plánování a velitelského štábu, řekl, že západní vojenští stratégové dosud nepřijali fakt, že kvantita převažuje nad kvalitou.

"Na Západě jsme zredukovali naši armádu; snížili jsme naše zásoby. Ale na kvantitě záleží; na mase záleží," řekl Freuding.

Přesto Ukrajina nadále žádá od svých spojenců sofistikovanější tanky a vojenskou techniku.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opakovaně kritizoval západní spojence za zpoždění v dodávkách zbraní a počátkem tohoto měsíce řekl, že pomalejší dodávky zbraní poškozují šance Ukrajiny na úspěch v probíhající protiofenzívě.

Červencová zpráva sestavená Kielským institutem pro světovou ekonomiku uvádí, že spojenci Ukrajiny dodali jen asi polovinu těžkých zbraní, které byly slíbeny.

"Propast mezi slíbenou a dodanou vojenskou pomocí je velká," řekl Christoph Trebesch, šéf týmu, který zprávu sestavil.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
3564

Diskuse

Obsah vydání | 4. 10. 2023