Studie: Změny klimatu mohly sehrát roli při vzniku koronaviru SARS-CoV-2

8. 2. 2021

čas čtení 2 minuty
Nová studie v časopise Science of the Total Environment přinesla důkazy o existenci mechanismu, kterým mohla změna klimatu sehrát přímou roli při vzniku virů SARS-CoV-1 i SARS-CoV-2. Druhý z nich vyvolal současnou pandemii choroby COVID-19.


Globální emise skleníkových plynů v minulém století udělaly z jižní Číny centrum netopýřích koronavirů, když se staly příčinou rozrůstání lesního habitatu těchto živočichů.

V minulém století proběhly rozsáhlé změny typu vegetace v jihočínské provincii Jün-nan, která přiléhá k hranicím Myanmaru a Laosu. Změny klimatu včetně nárůstu teplot, expozice slunečnímu záření a koncentrace atmosférického oxidu uhličitého ovlivňují růst rostlin a změnily habitaty z tropických křovin na tropickou savanu a opadavý les. Tím vzniklo vhodné prostředí pro mnoho druhů netopýrů, které žijí převážně v lesích.

Počet koronavirů v nějaké oblasti je úzce spojen s počtem různých druhů netopýrů. Studie zjistila, že během 20. století v jihočínské provincii Jün-nan přibylo dalších 40 druhů netopýrů, které hostí zhruba stovku dodatečných typů koronaviru. Genetické údaje naznačují, že koronavirus SARS-CoV-2 mohl vzniknout právě zde.

Světová populace netopýrů přenáší asi 3 000 různých typů koronaviru, přičemž každý druh v průměru hostí 2,7 typu koronaviru. Většina netopýrů přitom nevykazuje žádné symptomy. Nárůst počtu druhů netopýrů v určité oblasti vyvolaný změnou klimatu může vést ke zvýšení pravděpodobnosti, že se tu vyskytuje koronavirus škodlivý pro člověka, který se tu vyvinul a/nebo je tu na člověka přenesen.

Většina netopýřích virů je na člověka nepřenosná. Ale o několika je známo, že lidi infikují, včetně tří, které mají na svědomí úmrtí: Viry MERS, SARS-CoV-1 a současnou pandemii působící SARS-CoV-2.

Čínský region identifikovaný jako ohnisko koronavirů je také domovem luskounů, kteří zřejmě sehráli roli mezihostitele koronaviru SARS-CoV-2. Virus zřejmě přeskočil z netopýrů na tato zvířata, která pak byla prodána na proslulém tržišti ve městě Wu-chanu, kde vznikla původní vlna infekce.

Studie zdůrazňuje potřebu omezit expanzi městských oblastí, zemědělských ploch a lovišť do tohoto přírodního habitatu, aby došlo k omezení kontaktu mezi lidmi a zvířaty přenášejícími viry.

Studie dále ukázala, že změna klimatu v minulém století způsobila nárůst počtu netopýřích druhů ve Střední Africe a na různých menších plochách v oblasti Střední a Jižní Ameriky.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5550

Diskuse

Obsah vydání | 11. 2. 2021