Proč je tolik lidí v české společnosti úplně mimo

29. 10. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Mě fascinuje, jak tolik lidí řeší své postoje a vůbec se nezajímá o analýzu reality, píše Boris Cvek. Jako by nejvíce ze všeho záleželo na tom, koho mám rád já, co si myslím já, co je podle mne správné a špatné, k jaké straně patřím atd. Ale takhle je člověk mimo realitu, je zavřený ve svém světě, vše poměřuje sebou.

Přece společnost a její fungování je nějaká realita, kterou lze analyzovat, zamýšlet se nad tím, proč jevy v ní - včetně voleb a politických střetů - probíhají tak, jak probíhají, a co se s tím dá dělat na úrovni té reality.

Je to takové to: všichni se staňme lepší, a pak bude celá společnost lepší. Jenže tohle nikdy nefungovalo, to je naprostá iluze.

Racionálně není vůbec ani možné zkoumat společenské děje optikou toho, zda je někdo mravně lepší, nebo horší, zda někdo má pravdu, nebo nikoli.

A pak ten absurdní postoj k těm, kdo na základě svého pokusu o analýzu reality řeknou, že to či ono konání je kontraproduktivní... to do světa těch lidí, posedlých svým já, vůbec nesedí, protože oni to čtou jako "jsi s námi", nebo "jsi proti nám". Šílené.

Rozhovor Britských listů 81:

Etnicky se nepovažuju za Čecha

28. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

K 28. říjnu hovoří Jan Čulík s obráncem lidských práv Petrem Uhlem o jeho názorech a jeho internacionalistické motivaci i o obrovském vlivu, jaký na něho měl jeho otec. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 28. října 2016.

Recenze v rozhovoru zmiňované knihy Petra Uhla Dělal jsem, co jsem považoval za správné a ukázky z ní jsou zde:

16. 12. 2013 Milan Daniel: Dělal a dělá to, co pokládá nejen za správné, ale i spravedlivé ZDE
23. 12. 2013 Petr Uhl: O zločinech a chybách minulosti se v ČR musí tradičně mlčet ZDE
23. 12. 2013 Petr Uhl: O "českých tradicích" v české vládě a o xenofobii úředníků ZDE
23. 12. 2013 Petr Uhl: Jsem proti institutu prezidenta ZDE
23. 12. 2013 Petr Uhl: Češi pořád proti něčemu bojují ZDE
I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Proč lidem zbytečně předepisujeme všechny ty léky?

29. 10. 2016

čas čtení 3 minuty

Dovolte mi reakci na zveřejněný článek s titulkem "Když vám střechu nad hlavou bere exekutor a nemáte co jíst, Krausův protizemanovský apel vás opravdu osloví..."

Jsem praktický lékař a při čtení článku jsem byl pohnut, píše čtenář, který nás požádal, abychom neuváděli jeho jméno. Chci nechat stranou politický a sociální kontext článku a vyjádřit se k tomu, co článek ponechal smlčené a implicitní.

Je to skutečný význam těch léků. Víte, obvod v němž jsem zaměstnán je venkovský, horský a odlehlý. Je v něm spousta seniorů a někteří mají opravdu hluboko do kapsy. Stokrát a tisíckrát jsem přemýšlel a nevymyslel nic, než co přečtete níže. Odpusťte mi, že své závěry zjednoduším do bodů :

FBI prošetřuje "nové emaily" v případě Hillary Clintonové

28. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

Ředitel FBI napsal Kongresu dopis, že FBI odhalila další emaily v rámci jiného případu, ale nemůže dosud rozhodnout, zda jsou relevantní. Donald Trump začal této informace okamžitě zneužívat a začal ji zkreslovat v neprospěch Clintonové

FBI zkoumá nově objevené emaily týkající se osobního serveru Hillary Clintonové, oznámil ředitel FBI.

"Nové emaily" spojené s Hillary Clintonovou, které nyní prošetřuje FBI, byly nalezeny poté, co FBI zkonfiskovala elektronická zařízení, která patřila bývalé poradkyni Hillary Clintonové Humy Abedinové a jejímu manželovi, zdiskreditovanému bývalému kongresmanovi Anthonymu Weinerovi. FBI objevila zmíněné emaily při vyšetřování vysoce explicitně sexuálních esemesek, které Weiner poslal patnáctileté dívce.

Donald Trump:

"Huma Abedinová, vysoká poradkyně Hillary Clintonové a manželka perverzního hnusáka Anthonyho Wienera, byla jako shromažďovatelka informací závažným bezpečnostním rizikem."

V červenci konstatovala FBI, že zastavila vyšetřování Clintonové v souvislosti s jejím užíváním nezabezpečeného osobního emailového serveru v době, kdy byla ministryní zahraničí, s doporučením, že trestní stíhání Clintonové není důvodné. Nicméně ředitel FBI James Comey tehdy Clintonovou kritizoval jako "neopatrnou".

V pátek však poslancům Kongresu rozeslal Comey dopis, podle něhož objevila FBI nové emaily v případu, který nemá s Clintonovou nic společného, a že dal souhlas k tomu, aby emaily FBI začala vyšetřovat a zjistila, zda obsahují utajované informace.

Conway dodal: "I když FBI nemůže ještě zhodnotit, zda tento materiál může být signifikantní, a nemohu předpovědět, jak dlouho bude trvat tato dodatečná práce, domnívám se, že je důležité zpravit vaše výbory o našem úsilí v souvislosti s mým předchozím svědectvím."

Okamžitě po zveřejnění těchto informací promluvil Donald Trump k jásajícímu davu v New Hampshire. "Znovuotevírají vyšetřování jejího zločineckého a protizákonného chování, které ohrožuje bezpečnost Spojených států amerických," řekl Trump, zatímco jeho stoupenci skandovali: "Zavřete ji! Zavřete ji!"

Média poukazují na to, že FBI případ vyšetřování emailů Clintonové "znovu neotevřela", jak tvrdí Trump, protože ho nikdy oficiálně neuzavřela.

Trump dodal: "Korupce Hillary Clintonové je v tak rozsáhlém měřítku, jakého jsme dosud ještě nikdy nebyli svědky. Nesmíme jí dovolit, aby své zločinecké spiknutí přinesla do Oválné pracovny," řekl Trump.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Začala další bitva za vyproštění východního Aleppa

29. 10. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut


Syrští povstalci z umírněných a islamistických frakcí zahájili včera nový protiútok směřující na pozice prorežimních sil, které obléhají východní Aleppo. Cílem je prorazit kruh obklíčení a obnovit spojení města s vnějším světem. (Mapa včerejší situace na bojišti ve vyšším rozlišení ZDE (pdf).)

Ještě po čtyřiceti letech se ve Vietnamu rodí děti zřejmě postižené americkou chemickou zbraní Agent Orange

29. 10. 2016

čas čtení < 1 minuta

V pátek o tom informovala reportáž Channel Four News v dokumentárním seriálu Unreported World (Svět, o němž se nenatáčejí reportáže)

Vietnamský Červený kříž odhaduje, že bylo takto postiženo 150 000 dětí.

Francie požaduje, aby Británie přijala více než 1000 uprchlických dětí

28. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

V kontejnerech u Calais je nyní ubytováno téměř 1500 dětí. Některé děti, které měly přijít do Británie, se ztratily

Francouzští činitelé požadují, aby Británie přijala více než 1000 uprchlických dětí, které jsou nyní dočasně ubytovány v kontejnerech na místě zlikvidovaného uprchlického tábora v Calais. Jak předseda regionální rady ve Francii i ředitel oficiálního francouzského úřadu pro uprchlíky Ofpra zdůraznili v pátek večer, že Británie musí přijmout všechny tyto nezletilé uprchlíky.

Xavier Bertrand, předseda regionální rady Hauts-de-France, poukázal na to, že Británie přijala jen 300 dětí, a dodal: "Nyní potřebujeme, aby britská vláda realizovala a zrychlila přijímací proces pro všechny nezletilé uprchlíky do Spojeného království. Je to otázka lidskosti a lidské důstojnosti."

Pascal Brice, šéf francouzského úřadu pro uprchlíky Ofpra, řekl, že vzhledem k tomu, že Francie přijala 4400 dospělých uprchlíků, je jenom férové, aby Británie převzala svůj podíl odpovědnosti. "Udělali jsme za Británii práci a staráme se o dospělé," řekl. "To nejmenší, co Británie může udělat, je, že se postará o děti bez doprovodu rodičů, kteří jsou v dočasném ubytování a mají vazby na Británii."

Po likvidaci uprchlického tábora v Calais uvedla jedna humanitární organizace, že v Paříži došlo k velkému nárůstu počtu žadatelů o azyl, kteří spí na ulici.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Děkujeme, odejděte... krátká vzpomínka

28. 10. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty



Když jsem si přečetl o výzvě pánů Bartošky a Dyka, aby lidé vyjádřili nespokojenost s Milošem Zemanem a poklonkováním Číně ze strany našich nejvyšších ústavních činitelů, vzpomněl jsem si na události z roku 1999, kdy se proti Klausovi a Zemanovi, kteří tehdy vládli v rámci tzv. opoziční smlouvy, vymezila tehdy poměrně vlivná iniciativa „Děkujeme, odejděte!“. Pro mne tehdy byla opoziční smlouva děsivým zklamáním a velmi jsem toužil po politické změně, ale bylo mi postupně stále jasnější, že už nemáme 17. listopad 1989 a že takové nerealistické vzepětí může nakonec Klausovi i Zemanovi jen pomoci.

Pokud se nezmění společnost, a na tom je třeba soustavně pracovat, nikoli jen jednou za čas se nadchnout na nějaké konjunkturální vlně zdánlivé lidové nevole, pak se nezmění nic.

Den obnovení stádnosti, čili Svátek k neslavení

28. 10. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty



Dnešní Italové si nepřipomínají březnové idy. Současní Francouzi na rozdíl od galských předků nepřikládají valný význam slavení rovnodennosti a slunovratů. To jak oba národy žijí a čemu věří je příliš vzdálilo dobám, kdy ještě bývalo známo, co si se starými svátky počít.

.28. října 1918 vzniklo odštěpením od Rakouska-Uherska Československo. Šlo o republikánský stát založený na ideji "československého" národa, které dnes vůbec nerozumíme.


Údajně "prohavlovská" facebooková skupina Lumpenkavárna zablokovala k výročí 28. října přístup šéfredaktorovi Britských listů

28. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

Komicky, k 28. říjnu 2016, zablokovala údajně "demokratická" facebooková skupina Lumpenkavárna, která se vymezuje vůči Miloši Zemanovi, ale chová se naprosto stejně jako on, možnost šéfredaktorovi Britských listů vkládat příspěvky na tento server. Správci skupiny tvrdí, že důvodem k vyloučení bylo umisťování příliš velkého počtu odkazů na texty Britských listů, avšak to několik měsíců nevadilo. Začalo to náhle vadit nyní, kdy byly na fórum skupiny umístěny odkazy na články kritické k popírání demokratických principů organizátory "havlovského" Fóra 2000 a na kritické texty poukazující na nedůvěryhodnost postojů celebrit "pražské kavárny" nejen v očích voličů populisty a xenofoba Miloše Zemana, nýbrž i v očích lidí, kteří se s jeho politikou nijak neztotožňují. Články účastníky skupiny informovaly o otevřených a pluralitních skutečnostech, které správce skupiny, bojácně se přidržující své netolerantní ideologie znepokojily.

Informaci o zákazu zveřejňujeme  jako varovný důkaz, že mnozí protizemanovští aktivisté jsou Miloši Zemanovi velmi podobní. Je to znepokojující, protože intolerance a zabedněnost na obou stranách může vést k vážnému společenskému konfliktu.


K zrušení možnosti na stránky skupiny psát došlo poté, co ve skupině byly umístěny odkazy na informace, že se organizátoři Fóra 2000 pokusili zakázat přednášku belgického dramatika Pietera De Buyssera a odkazy na články upozorňující, že plamenné protizemanovské i komsomolské výzvy v televizi a na náměstích povedou pouze k posílení Zemanovy popularity, protože pražská kavárna naprosto ignoruje důvody všeobecné frustrace drtivé většiny české společnosti. Zejména nepřijatelný byl argument, že namísto bojovných protizemanovských deklarací by měli havlovští aktivisté působit sami i na politiky, aby s obyčejnými lidmi o příčinách jejich frustrace, kterou bezostyšně zneužívá Miloš Zeman ke svým osobním cílům, hovořili a konkrétními činy tyto příčiny odstraňovali.

Je to hezké, ale...

28. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

Je hezké, jak se osobnosti z kultury tak sešikovaly proti Zemanovi a odmítají směřování naší země na východ. V zásadě s tím souhlasím a asi nemám právo v tomto směru příliš soudit integritu každého, napsal Martin Freund na Facebooku.

Jen se tak trochu sám sebe ptám, kde byly tyhle hlasy, když bylo potřeba naši příslušnost k západu a politice lidských práv vyjádřit v situaci, kdy se zhmotnila ve skutečné morální dilema reálného života. Kdy bylo potřeba říct, že lidé, kteří umírají ve Středozemním moři, nebo kteří se krčí za ploty v Maďarsku, jsou nadáni stejnými lidskými právy jako my. Že naše příslušnost k západu znamená, že máme svou spoluzodpovědnost za lidstvo i tehdy, kdy se nám to zrovna nehodí.

Michal Kocáb: Podporujeme prohlášení herců a divadel

28. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

Kroměřížská výzva vyjadřuje jednoznačnou podporu prohlášení herců a divadel, které byly zveřejněny pod názvy „Týdny občanského neklidu“ a „Nemůžeme mlčet!“. Prohlášení reaguje na zjitřenou společenskou atmosféru, která v těchto dnech nastala a kterou pociťuje velká část naší společnosti. Kroměřížská výzva tímto zve zástupce herců na shromáždění (Koncert pro budoucnost), které se uskuteční 17. listopadu 2016 na Václavském náměstí, aby vyjádřili, spolu s dalšími občany a zástupci profesních a občanských skupin, svůj názor.

Británie: Tribunál rozhodl, že taxíkáři firmy Uber nepracují na volné noze

28. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

Zaměstnanecký tribunál v Británii vydal zásadní rozhodnutí: Rozhodl, že taxíkáři, kteří pracují pro firmu Uber, nejsou pracovníci na volné noze. Firma Uber má povinnost jim platit celostátně definovaný minimální plat, tzv. "living wage" i platit jim dovolenou. Firma Uber konstatovala, že se proti verdiktu odvolá.

Firmu Uber pohnali k zaměstnaneckému tribunálu dva její taxíkáři.

Firma Uber argumentovala, že jen provozuje technickou aplikaci a že její řidiči pracují na volné noze a mohou si rozhodovat, kdy a jak budou pracovat. Proto prý nemají právo na zaměstnanecká práva, ani na plat během dovolené a ani na minimální mzdu.

Řidiči argumentovali, že podmínky, za nichž pracují, dokazují, že jsou zaměstnanci. Jeden z nich svědčil, že je "pod obrovským tlakem", aby pracoval po dlouhé hodiny a přijímal rita a že firma ho trestá, když zruší objednávku.

Rozhodnutí zaměstnaneckého tribunálu bude mít v Británii obrovský dopad na všechny pracovníky tzv. "gig economy", jejichž zaměstnavatelé je neprávem označují za "pracovníky na volné noze" bez zaměstnaneckých práv.

Z výzkumu vyplývá, že v Británii existuje zřejmě až půl milionu zaměstnanců, kteří jsou protiprávně označováni za "pracovníky na volné noze".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Francie ustoupila mezinárodnímu tlaku a postarala se o opuštěné uprchlické děti z Calais

28. 10. 2016

čas čtení < 1 minuta

Francouzské úřady ustoupily mezinárodnímu nátlaku a poskytly autobusy pro více než 100 dětských uprchlíků v Calais a v pátek odpoledne je rozvezly do recepčních středisek. Shaista Ahmad Sheehan, britská poslankyně Horní sněmovny, která bojuje za práva teenagerů v táboře v Calais už déle než rok, přivítala toto rozhodnutí jako "velmi dobrou zprávu". Na místě však nebyli žádné nezávislí pozorovatelé a není jasné, zda francouzská policie neodváží dětské uprchlíky do vazebních středisek. Podrobnosti v angličtině ZDE

Masaryk a tatíčkovská zaslepenost rozdělující společnost

28. 10. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty



Masaryka obdivuji za jeho postoje během hilsneriády a sporu o rukopisy, kdy se postavil za pravdu proti národním předsudkům, proti lidu i inteligenci. Skupinové přesvědčení má jít stranou, i když skupina zuří, má totiž ustoupit střízlivému hledání pravdy, i když je to pravda, která se nemusí líbit.

Když vám střechu nad hlavou bere exekutor a nemáte co jíst, Krausův protizemanovský apel vás opravdu osloví...

28. 10. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Motto:

Chci se s vámi podělit o něco,co se odehrálo u nás v obchodě před pár minutami a co mě totálně dostalo do kolen..., napsala na Facebooku Vanda Dobruská. Sedím si u počítače za pultem, když se otevřou dveře a vejde malinká sotva chodící stařenka. Jdu jí naproti, abych se zeptala,co pro ni můžu udělat, a ona se na mě podívala smutnýma očima plnými studu a zlomeným, tichým hlasem mi řekla, že by mě chtěla požádat, zda bych od ní neodkoupila za 200,-boty. Chvíli jsem na ni nevěřícně koukala a nechápala jsem, jak to myslí,ale vzápětí jsem pochopila... paní začala z kabelky tahat igelitku, ve které byly ochozené boty. Slušně jsem boty odmítla a paní si je začala strkat zpátky do kabelky a přitom jí tekly slzy. To mě nemohlo nechat v klidu, tak jsem se jí zeptala, proč ty boty prodává a ona začala ještě víc plakat a mezi vzlyky říkat, že není žádný žebrák, že se moc stydí, že jen potřebuje prodat ty boty za 200,-. Když jsem jí říkala,ať nepláče, sama jsem měla co dělat abych nezačala brečet já. Nevěděla jsem, co mám říct, co mám dělat, a tak jsem se jí zeptala, proč je potřebuje tak nutně prodat a ona začala klepoucíma se rukama tahat peněženku a z ní vytáhla recept na léky... na léky na které byl doplatek 200,- a ona na ně už neměla... v tu chvíli jsem začala brečet i já.. šla jsem do peněženky a dala jí ty dvě stovky a ona mi začala tahat ty boty,j á jsem jí říkala, že je nechci, že ať si vezme ty peníze a ona, že v žádném případě,že není žádný žebrák, že si je ode mě nemůže jen tak vzít. Nakonec jsem jí přesvědčila.. bylo na ní vidět,jak se stydí, bylo mi jí strašně líto... řekla mi,že jí je 84 let, zemřel jí manžel a ona ze svého a vdovského důchodu zaplatí nájem a má sotva na jídlo.. na léky už nezbývá... pak odešla na tramvaj.. já tady sedím a říkám si, kam jsme se to dostali,že nedokážeme našim seniorům pomoci...

Mezi ekonomickou situací Prahy a ostatních částí republiky je obrovský rozdíl. V polorozpadlých vesnicích v jižních Čechách či na severní Moravě se potácejí jednotlivci, kteří se nevyrovnali s divokým kapitalismem a nedokáží existovat v nynějších nestabilních poměrech. Pražská kavárna to vůbec nechápe. Samozřejmě, že těžké situace těchto lidí bezostyšně zneužívá svými populistickými bláboly Miloš Zeman, který se snaží falešně vytvářet dojem, že pro tyto lidi něco dělá a že je jejich mluvčí, přestože to není pravda. Frustrace lidí vyvolává nenávist: vůči Romům, vůči uprchlíkům, vůči cizincům. Teď se znovu objevuje nenávist i vůči Němcům. Excesy Miloše Zemana by měly přimět myslící lidi v České republice, kterým záleží na tom, aby se země nepropadla do nenávistného autoritářského populismu, aby namísto pouličních protestů proti Zemanovi vyvolali smysluplnou diskusi v zemi o tom, proč jsou lidé frustrovaní, proč se stávají tak lehce obětí Zemanových nesmyslů. Cílem musí být donutit politiky, aby dělali věci pro lidi, aby zdroj frustrace lidí, které systém marginalizuje, byl odstraněn. Jinak to dopadne špatně.

Z pražské kavárny se stává pražská cukrárna

Jak působí Kraus a jeho přátelé na Zemanovy voliče

28. 10. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Vystoupení v úvodu pořadu Jana Krause na Primě mělo pravděpodobně v úmyslu sjednotit společnost na faktu, že Miloš Zeman je člověk z mnoha důvodů nehoden postu prezidenta. To je fakt. Je to člověk podléhající stále více tupému populismu, je ochoten kvůli posledním pár letům na veřejném výsluní poškozovat společnost otevřeným popíráním lidských práv, obklopuje se lůzou a chová se lokajsky k mocnostem, jejichž predátorská, autoritářská politika dovnitř i vně ohrožuje základní lidská práva nepohodlných i stabilitu ve světě. Zeman je nicméně produkt své doby a byl demokraticky zvolen ve svobodných volbách. Je to odraz společenského postoje k politice, velmi podobný jiným politováníhodným personám, které vynáší na vrchol politické hierarchie proud digitální stoky postpravdivostního světa nejen ve Visegradu, ale po celém západě. Lidé, kteří ho volili, tak dělají proto, že nevěří elitám. Jak ukazuje Saša Uhlová na svém malém průzkumu, Zeman je pro mnohé takovým zvláštním hrdinou, jenž podle jejich názoru bojuje s pro ně odcizenou mocí. Zeman je zosobněním "mocí bezmocných" ve světě, který zvyšuje míru nejistoty lidí neschopných adaptovat se na rychlost změny. Tento svět není pro ně a Zeman vším, co dělá, ujišťuje, že stále existuje svět, jak ho znají a jak jsou schopni jej chápat.

Už to opravdu stačilo. Jak Zeman, tak pražská kavárna se chovají jako nebezpeční šílenci

27. 10. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Jakkoliv odsouzeníhodné je údajné vydírání Daniela Hermana od Miloše Zemana v souvislosti s jeho setkáním s dalajlámou a s odmítnutím vyznamenání pro Hermanova osmaosmdesátiletého strýce, to, co předvedl Jan Kraus a jeho kohorta naivků v neodvysílaném pořadu Show Jana Krause je možná ještě horší a ještě nebezpečnější.

Copak je přijatelné, aby si skupina lidí ukradla část zábavného pořadu k ostře jednostrannému politickému prohlášení? Argumentace Ivana Krejčího, předsedy RRTV, v němž Krejčí v podstatě tvrdí, že si Kraus může ve svém show vysílat jakákoliv jednostranná politická prohlášení, "protože je to zábavný pořad", je zjevně chybná: Jakmile se Krausovi výtečníci postavili před kameru a začali činit plamenná politická prohlášení, zábavný pořad se vyčlenil z kategorie entertainmentu a vstoupil do kategorie politické propagandy.

V žádné zemi by si skupina politických kamarádů nemohla takovýmto způsobem k jednostrannému šíření své propagandy ukrást část televizního vysílání.

Kromě toho je to nesmírně nebezpečné. Plamenná, samolibá prohlášení, u vytržení kritizující Miloše Zemana, mohou mít jedině kontraproduktivní dopad. Nejenže se přítomní naprosto zesměšnili (oni skutečně netuší, že je to směšné, když se před televizní kameru postaví skupina "kamarádů, co spolu mluví", a všichni říkají totéž na jedno brdo? Televize je pluralitní médium, jednostrannou propagandu okamžitě proměňuje v něco absurdního a směšného!) ale zároveň to, co udělali je nesmírně nebezpečné. Svou hysterickou reakcí bezpochyby posílili prozemanovské nálady v polovině národa. Protože když se takto absurdně chová tzv. pražská intelektuální "smetánka", co může udělat národ, než se postavit vzdorně za hašteřivého, xenofobního starce na Hradě?

Proti Zemanovi se dá něco dělat pouze tím, že politikové a občané budou trpělivě, zdvořile a skromně hovořit s lidmi, kteří pro Zemana horují, budou se jich ptát na jejich situaci a problémy a budou jim konkrétně pomáhat je řešit. Proti Zemanovi se nedá bojovat plamennými deklarativními prohlášeními v televizi či na náměstích. Tím Zemana podporujete. Zbytečně a nebezpečně to prohlubuje rozkol v české společnosti. A ve věci, která zpočátku byla závažná, ale teď reakce na ni překročily všechny meze.

Británie a Francie porušily lidská práva: vylákaly nezletilé uprchlíky z tábora v Calais a pak je opustily

28. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

Děti byly v noci ze čtvrtka na pátek nuceny spát na silnici už druhou noc

Asi padesát dětských uprchlíků bylo ve čtvrtek vylákáno z tábora v Calais příslibem, že budou dopraveni do recepčního střediska, kde budou projednány jejich žádosti o azyl, případně jejich sjednocení s jejich příbuznými v Británii.

Francouzská policie začala zatýkat mladé lidi v uprchlickém táboře v Calais

27. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

Britská poslankyně Yvette Cooper: "Desítky dětí donuceny spát venku. To není úspěšně skončená akce."

Uprostřed pokračujících chaotických scén začala francouzská policie zatýkat mladé lidi v uprchlickém táboře v Calais, zatímco ho buldozery bourají a v táboře vypukly nové požáry.

Charitativní organizace byly informovány, že policie zatkne od čtvrtečního odpoledne všechny lidi, kteří nebyli registrováni. Existuje videozáznam, na němž policie odváží čtyři lidi, kteří čekali ve frontě na jídlo. Dobrovolníci upozorňují, že dva policejní antony odvážejí lidi z tábora.

RRTV: Je naprosto v pořádku, že Show Jana Krause byla jednostranně protizemanovsky zaujatá

27. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

Tiskové prohlášení Rady pro rozhlasové a televizní vysílání v souvislosti s neodvysíláním pořadu Show Jana Krause

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání se ostře ohrazuje proti tvrzení zástupců televize Prima, kteří zaštítili své rozhodnutí neodvysílat pořad Show Jana Krause odkazem na riziko sankce ze strany Rady. Společnost FTV Prima jako zkušený provozovatel zná právní výklad Rady v souvislosti s povinností dodržovat zásady objektivity a vyváženosti.

Pořad Show Jana Krause již byl v minulosti na základě diváckých stížností posuzován z hlediska pravidel pro objektivní a vyvážené informování, když v průběhu prezidentských voleb v roce 2013 v rámci tohoto pořadu hosté Jana Krause vyjádřili přímou podporu prezidentskému kandidátovi Karlu Schwarzenbergovi.

Rada tehdy konstatovala, že na zábavní pořad, který je zcela principiálně prostoupen subjektivními názory a hodnotícími komentáři, ze zákona nelze uplatňovat požadavky na objektivitu.

FTV Prima tak rozhodně nemůže argumentovat jakousi nejistotou či právní neurčitostí a její vyjádření je nutno chápat jako alibistické a účelové. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání se distancuje od snahy provozovatele hledat viníka svého postupu na straně regulátora.

V Praze dne 27.10.2016

Ivan Krejčí

Předseda RRTV

Show Jana Krause s Jiřím Bradym, které Prima neodvysílala

27. 10. 2016

čas čtení < 1 minuta

Je to hodně propagandisticky jednostranné, varujeme, z umanutosti přítomných vám asi bude špatně. Nicméně rozhodnutí to neodvysílat, bylo pro Primu hodně nestrategické, poznamenává Jan Čulík:

Spoluautor Trumpovy knihy: Pokud Trump vyhraje, odstěhuji se z USA

28. 10. 2016

čas čtení < 1 minuta

Spoluautor Trumpovy knihy: Pokud vyhraje, odstěhuji se z USA Tony Schwartz, spoluautor a ghost writer Trumpovy kniy The Art of the Deal (Umění obchodní dohody) řekl ve čtvrtek večer v televizi BBC, že pokud by vyhrál prezidentské volby Donald Trump, odstěhuje se z USA do Amsterdamu, aby ho nezasáhla kataklysmata, která vzniknou, až Trump začne zneužívat státních struktur proti svým nepřátelům.

OSN: Ve Středozemním moři utonul letos rekordní počet lidí

27. 10. 2016

čas čtení 6 minut

Moderátor Channel Four News: Konflikty v Iráku a v Sýrii jsou jedním z hlavních důvodů, proč prchají z Blízkého východu uprchlíci. Není to ale celý obraz. OSN uvádí, že počet osob, které přišly o život při pokusech přeplout Středozemní moře, dosáhl rekordního počtu. Letos dosud zemřelo 3800 lidí.

Ve středu bylo nalezeno dalších 25 mrtvých v gumovém člunu. Varování: tato reportáž obsahuje znepokující záběry.

Po likvidaci tábora v Calais spí dětští uprchlíci venku na cestě

27. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

Charitativní organizace varovaly, že po likvidaci uprchlického tábora v Calais spí desítky uprchlíků venku na cesgtě.

Organizace Save the Children je "nesmírně znepokojena" těžkou situací dětí, které nebyly registrovány, když v táboře vypukly požáry. Stovky lidí, včetně mnoha dětí bez rodičů, francouzské úřady neregistrovaly, varují charitativní organizace.

Kontejnery, kam byla část uprchlických dětí přemístěna, byly ve středu večer plné, a humanitární organizace informovaly, že některé děti byly nuceny spát venku.

List Guardian hovořil asi s pěti patnácti, šestnácti a sedmnáctiletými uprchlíky, kteří spali venku na ulici,.

Ve čtvrtek ráno stála před registračním hangárem fronta uprchlíků, včetně asi stovky dětí, avšak registrace se nekonala a hangár neotevřel.

Je čas na Fórum 3000

Cenzura ve jménu Václava Havla?

27. 10. 2016 / Pieter De Buysser

čas čtení 7 minut

Když Václav Havel zakládal v roce 1997 společně s Elie Wieselem Fórum 2000, šlo tehdy o odvážnou, prozíravou iniciativu. V roce 2016 Fórum 2000 stále existuje a stále se prohlašuje za "globální platformu pro diskusi o perspektivách a výzvách, před kterými stojí demokracie, lidská práva a rozvoj občanské společnosti". Má jit o "setkání světových a náboženských lídrů, státníků, významných myslitelů a globálních názorových vůdců", jež sebe sama vnímá jako "prostor aktivní diskuse, v němž může každý svobodně debatovat v prostředí tolerance a všeobecného respektu". Chce "posilovat demokracii, respekt k lidským právům, svobodě a toleranci". Možná to zní poněkud vágně. Možná proto, že v pozadí číhá vlk. Malý, zraněný a vystrašený vlček, který 18. října v Praze poněkud neobratně vycenil zuby.

Publikujeme prohlášení Pietera De Buyssera, belgického dramatika, jehož vystoupení na Fóru 2000 vyvolalo pokus o cenzurní zásah organizátorů. Níže publikujeme i text samotného vystoupení.

Maybe it’s time for a FORUM 3000

Censorship in the name of Václav Havel?

27. 10. 2016 / Pieter De Buysser

čas čtení 6 minut

When in 1997 Václav Havel founded FORUM 2000 with Elie Wiesel, it was a daring, forward-looking initiative. In 2016, FORUM 2000 still exists and still claims to be ‘a global platform for discussion on the perspectives and challenges of democracy, human rights, and the development of civil society’. It is an event for ‘world leaders, statesmen, religious leaders, outstanding thinkers, and global opinion-makers’, which describes itself as ‘an active space where one can freely debate in an environment of tolerance and mutual respect’. It wants to ‘enhance democracy, respect for human rights, tolerance and freedom’. If this sounds a little woolly, well, perhaps it’s because there is indeed a wolf lurking beneath: a fearful, wounded little wolfie that clumsily bared its teeth in Prague on 18 October 2016.

We hereby publish a statement by Pieter De Buysser, a Belgian playwright, whose presentation at Forum 2000 in Prague recently was subjected to a censorship attempt by the organizers of the Forum.

O odkazu Václava Havla

27. 10. 2016 / Pieter De Buysser

čas čtení 24 minut

Přednáška na Afterparty

Divadlo Archa, Forum 2000

18. října 2016

Vážené dámy a vážení pánové, dnes večer vyvrátím několik mýtů. Omlouvám se za znepokojení, které tím způsobím, ale musím to udělat. Skutečný význam odkazu Václava Havla – s jeho znepokojujícím a neustálým požadavkem na život v pravdě – znamená, že je dnes večer zapotřebí vyvrátit některé mýty, rozbít nějaká vajíčka.

Rozhovor Britských listů 80:

Jak získávají podřadná manipulativní média důvěru veřejnosti

21. 10. 2016

čas čtení < 1 minuta

Redaktoři Britských listů Bohumil Kartous a Daniel Veselý rozbírají ničivý vliv, jaký mají v nynější "postpravdivé" éře na českou společnost podřadná manipulativní média jako Parlamentní listy, které šíří lži, poplašné zprávy a nesmysly do české společnosti, vytvářejí falešnou realitu a legitimizují nonsens. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 21. října 2016.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Evropská dopravní kuriozita zůstane za evropské peníze zachována

27. 10. 2016 / František Řezáč

čas čtení 4 minuty

aneb jak se drbat pravou rukou za levým uchem.



Mapa původního vedení trati

V tomto článku jsem napsal mimo jiné toto: „Město Plzeň není přeťato jen řekou Mží, ale také dvěma kdysi průmyslovými územími bývalé Škodovky, na mapě vlevo, a pivovarem s městskou teplárnou, na mapě vpravo. Areál bývalé Škodovky bez možnosti průjezdu měří od města na západní okraj čtyři kilometry…“

Tento areál nebyl a není jen překážkou dopravy silniční, ale také dopravy železniční. Kdysi zde rozvoji železniční sítě nic nebránilo. Jak ukazuje nákres do historické mapy z poloviny 19. století, vedly obě tratě, tzv. Mostecko-Březenská (oranžově) na Domažlice a tzv. Dráha císaře Františka Josefa (zeleně) na Cheb, územím polí a luk. Pro úplnost je zakreslena modře i trať Plzeň – Železná Ruda.

Škodovka se původně rozprostírala na sever od chebské trati. Bylo zde dokonce i nádraží, jehož výtopna byla zbourána teprve nedávno. Slavná je odtud fotografie z návštěvy císaře France Josefa někdy před 1. světovou válkou. Vše se změnilo poté, co Škoda koupil i pozemky na jih pro další rozvoj podniku. Tím se ocitla část trati na Domažlice v obezděném (Škoda vlastnil cihelnu) území.

European funds will be wasted in Plzeň on a nonsensical "modernisation" of an unnecessary railway diversion

27. 10. 2016 / František Řezáč

čas čtení 3 minuty

The Škoda Words industrial area was originally located to the north from the Cheb railway line. There was also a railway station whose steam plant has only recently been demolished. There is a well-known photograph of a visit by the Austrian Emperor Franz Joseph to this place some time before the First World War.

The situation changed when Škoda Works expanded to land located to the south of the Cheb railway line. Thus a section of the Domažlice railway line found itself within a walled-in Škoda Works area.

The problem was solved by building an extra railway track within the corridor of the Cheb railway line, which lead to the right in the direction outside the city. This railway line rises from the rail corridor and at Skvrňany it elegantly shifts itself over a bridge to the left in the direction towards the original railway line beyond the Škoda Works area.

This is what the situation is still today. (see point 2 on the contemporary map and the photograph of the railway crossing at Skvrňany).


A map of the current situation:



Adam Curtis: HyperNormalizace

2. 1. 2020

čas čtení 83 minut

KOMPLETNÍ ČESKÝ PŘEKLAD CURTISOVA MEGADÍLA

Pozn red.: Toto jsme vydali původně 24.10.2016. Britská novinářka Carole Cadwalladr upozorňuje, jak děsivě varovný a předvídavý byl tento film. Zde na YouTube má titulky v celé řadě jazyků. Byl by někdo prosím ochoten přidělat podle tohoto překladu i titulky v češtině? Děkujeme.

Kompletní dokumentární film, délka: 2 hodiny 41 minut:

(Curtisovy dokumentární filmy jsou proslulé autoritativním, dobře vyresearchovaným narativem-komentářem, jímž autor předkládá svou tezi. Komentář je doplněn ohromujícími archivními záběry.)

Žijeme v době obrovské nejistoty a zmatku. Dějí se události, které se zdají být nevysvětlitelné a nad nimiž nemáme žádnou kontrolu. Donald Trump, brexit, válka v Sýrii, nekonečná uprchlická krize, náhodné bombové atentáty. A ti, kteří jsou údajně u moci, jsou ochromeni - nemají tušení, co dělat.

Tento film je epickým příběhem toho, jak jsme se dostali do této podivné situace. Vysvětluje nejen, proč k těmto chaotickým událostem dochází, ale i proč my a naši politikové jim nerozumíme.

Vláda dnes chtěla podepsat smlouvu CETA. Informace o dopadech na české hospodářství nemá

27. 10. 2016

čas čtení 3 minuty

Tisjková zpráva Pirátské strany

Dle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) měla už 27. října Česká republika z rozhodnutí vlády podepsat kontroverzní obchodní smlouvu mezi Evropskou unií a Kanadou. Česká vláda dohodu schválila před dvěma týdny, přestože doposud neexistuje studie dopadů smlouvy na české hospodářství. Hlavní obrysy smlouvy byly přitom dokončeny již před dvěma roky. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) tvrdí, že smlouva posílí a upevní vzájemné hospodářské vztahy, poskytne nové obchodní příležitosti pro ekonomické subjekty na obou stranách a usnadní vstup českých firem na kanadský trh. Zda jsou tato tvrzení vzhledem k neexistenci studie podložena korporátním lobby, či jsou zkrátka výmysly vařenými z vody a nouze pro tisk, nevysvětlil. Piráti se jak proti dohodě mezi EU a Kanadou CETA, tak proti dohodě mezi EU a Amerikou TTIP, od počátku vymezují. Vadí jim nejenom posílení korporátního práva, ale hlavně mlžení ohledně reálných dopadů dohod na každodenní život obyvatel.

Belgie se nakonec dohodla s Kanadou o obchodní smlouvě CETA

27. 10. 2016

čas čtení < 1 minuta

Oznámil to ve čtvrtek belgický premiér Charles Michel po řadě dnů vyjednávání s Valonskem, belgickým regionem, který dohodu blokoval. Valonsko bylo znepokojeno rostoucím objemem dováženého vepřového a hovězího z Kanady a nezávislým soudním systémem, který měl být používán k urovnávání sporů mezi státy a zahraničními investory. Kritikové varují, že tento nezávislý soudní systém mohou zahraniční firmy zneužít k tomu aby vydíraly evropské vlády a diktovaly jim různé ekologické a politické ústupky. Podrobnosti v angličtině ZDE

Recenze

Blízký východ nad propastí, aneb Za tamní krizí nehledejme islám

27. 10. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 8 minut


Tureček, Břetislav. Blízký východ nad propastí. Cesta od orientálních diktatur ke svobodě a zase zpátky. 1. vyd. Praha: Euromedia Group, a.s. - Knižní klub, 2016. 280 + 48 stran barevné přílohy. ISBN 978-80-242-5558-3.   

Nová kniha novináře a vysokoškolského učitele Břetislava Turečka s názvem Blízký východ nad propastí čtenáře uvádí do spletitých dějů a událostí na Blízkém východě, které dnes zanechávají zjevnou stopu i na evropském kontinentu. Autor má na rozdíl od dnešních rychlokvašených „odborníků“ na tento region, již vycházejí z krátkozrakých mediálních zkratek, bohaté reportážní zkušenosti z cest po blízkovýchodních zemích. Kniha staví na promyšlené a poctivé analýze navzájem propojených dějů, kontaktech a rozhovorech s renomovanými novináři, kapacitami na Blízký východ a zasvěcenými politiky, a v tom tkví její nepopiratelná kvalita. I když autorův neoblomný důraz na objektivitu a jakási stylizace do role „netečného diváka“ místy může působit toporně až násilně, bezesporu jde o strhující a mnohobarevný vhled do jedné z nejvýbušnějších oblastí světa, který je v našich končinách unikátní.         


PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za září 2016

8. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

V září 2016  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 36 481,11 Kč.    Příjem z reklamy byl 6081,00  Kč. Výdaje na provoz Britských listů byly 51 992, 66 Kč.

Zůstatek byl koncem září  2016 93 065,09 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

29560

Dostal to taky, nebožák

27. 10. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Slyšel jsi to? Franta to prý taky dostal..

Nekecej, to jako fakt?

No vážně..

A co Franta?

No je z toho celej špatnej, moc neví, co teď..

No kdo by nebyl. Taková ostuda. Jak na něj vlastně přišel?

U příležitosti udílení státních vyznamenání dle výběru prezidenta Miloše Zemana publikujeme text Bohumila Kartouse z roku 2016, neboť je stále stejně aktuální.

Pokračující polemika o odvodech daní a pojištění v ČR

Ódéesácké myšlenkové schéma

27. 10. 2016 / Jaroslav Polák

čas čtení 9 minut

K neuvěření i my zaměstnanci máme rádi kreativitu a volnost, např. když si zažádáme o grant a uspějeme. Moje produktivita práce roste o cca minimálně 15 % ročně a plat poprvé loni s velkou slávou plus 5 % tarifu, v lednu by to mělo být „neskutečných“ plus 10 %, to ale dokud neuvidím, tak neuvěřím. Že mají podnikatelé „jiný způsob myšlení“, tak to opravdu nevím – možná se jedná o to „ódéesácké myšlenkové schéma“. Většinou při debatách s živnostníky a podnikateli bylo nejdůležitějším tématem, jak „optimalizovat daně“ a to v lepším případě u těch, co je alespoň platili. Níže následuje odpověď panu Minaříkovi na jeho polemický text a malý vhled do toho, jak jsou nastaveny odvody v Rakousku.

Pokud považujete Britské listy za důležitý informační zdroj, předplaťte si je

18. 10. 2016

čas čtení 2 minuty

K udržení existence Britských listů potřebujeme příspěvky ve výši cca 60 000 Kč měsíčně. Tedy 200 Kč měsíčně od 300 čtenářů. Je na vás, zda Britské listy budou po dvaceti letech své nezávislé existence dál pokračovat. Jde o to, zda má česká společnost zájem o tento věcný, na nikom nezávislý zdroj informací z vnějšího světa,  anebo dá přednost nesmyslům, které šíří konspirační weby i většina domácích sdělovacích prostředků.

Jsme přesvědčeni, že přinášením nezávislých informací v dnešní situaci, kdy je většina českých médií v rukou oligarchů anebo ideologicky zaměřených aktivistů, kdy se velká část české společnosti v důsledku iracionálního strachu z jinakosti, kterou často z otevřených komerčních důvodů vyvolávají tato neseriozní média, děsivým způsobem propadá do nenávisti a rasismu a záměrně ignoruje fakta, je Britských listů zapotřebí více než kdy předtím v celé jejich téměř dvacetileté historii.

Jsme hrdi na to, že v českém prostředí jsou Britské listy jediným nezávislým médiem, které nemá vazby na žádné podnikatelské či skupinové zájmy a jehož existence spoléhá výlučně na drobnou finanční podporu od čtenářů. Děkujeme jim za to - prosíme, udržte to.

Pokud tento názor sdílíte, upozorňujeme, že Britské listy nemohou přežít bez pravidelných finančních příspěvků svých čtenářů. Toto není žádná frivolita, z příspěvků hradíme honoráře našich kmenových spolupracovníků a jsme hrdi na to, že nejsme závislí na žádné české ani zahraniční zájmové či manipulativní organizaci. Má-li to však fungovat trvale, potřebujeme i nadále systematickou finanční podporu veřejnosti. Přehled výdajů Britských listů pravidelně zveřejňujeme.

Prosíme, přispějte.

Informujte, prosíme, o existenci Britských listů své racionálně a kriticky uvažující přátele v české společnosti, schopné vnímat fakta. Jde do tuhého a lidé přístupní věcným informacím by měli vědět, kde je získávat, aby byli schopni korigovat šílený, iracionální většinový diskurs, který nyní zavedl velkou část české společnosti na nesmírně nebezpečnou cestu ke globální izolaci.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Příspěvky na provoz Britských listů je možno  zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2, nebo i z mobilního telefonu. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Bodláky Václava Duška

Modravých dálek volání

27. 10. 2016 / Václav Dušek

čas čtení 5 minut

Pod deštníkem kulturního imperialismu vymýšlíme lepší svět. Učíme se zdánlivé skromnosti. Máme vzory i názory, také tajné dozory. Hrajeme si rádi s ohněm. Hřešíme. Vyděsí nás povídačky o mobilizaci dělníků - kdepak, ti jsou ukolébáni v náruči odborných odborů. Letáková výhrůžka, dejte nám pět minut, my uděláme pořádek v kraji, připomíná výkřik: Dejte mně na rok Německo a nepoznáte ho. Prorocká slova ďáblova kloučka, který měl pár let poslední slovo, jak se říká po hospodsky, kořalka.

Italský premiér znovu pohrozil, že bude vetovat dotace EU pro středoevropské země

26. 10. 2016

čas čtení < 1 minuta

Italský premiér Matteo Renzi varoval, že Itálie není schopna přijmout příští rok dalších 155 000 uprchlíků, jako letos. Opakoval svou hrozbu, že bude vetovat evropské dotace pro středoevropské země, pokud budou dále odmítat uprchlíky a nebudou chtít pomoci je přesunout do svých zemí z Řecka a z Itálie, které za poslední tři roky přijaly statisíce migrantů.

Od pátku do neděle zachránily italské pobřežní stráže více než 6000 lidí. Celkem tedy letos přišlo do Itálie už 155 000 lidí, což je celkový počet za rok 2015. V roce 2014 přišlo do Itálie 170 000 uprchlíků.

V úterý zachránily italské pobřežní stráže dalších 500 osob.

Podle Mezinárodní organizace pro migraci zahynulo letos při pokusu přeplout Středození moře více než 3100 lidí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Afghánci v Německu čelí odmítání a deportaci

26. 10. 2016

čas čtení 4 minuty


Od příjezdu do Německa vloni v srpnu a poté, co byl za dva měsíce úřady převeden do městečka Altenberg na východě země, Rohullah Qaderi, čtyřiadvacetiletý bývalý televizní producent a reportér ze severního Afghánistánu udělal vše pro svou integraci.

Pluralita a mocenská rovnováha jsou důležitější než ego rebela bez příčiny

26. 10. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 9 minut



"Sooner or later... one has to take sides. If one is to remain human."
"Dříve nebo později... si musíte zvolit stranu. Pokud máte zůstat lidmi."
Graham Greene

Dobová svědectví Britů z Jugoslávie za 2. světové války ukazují zoufalou snahu nalézt toho pravého aktéra, s nímž se lze identifikovat a bez rezervy jej podpořit. Zdá se, že poddaným britské koruny velmi dlouho vůbec nepřišlo na mysl, že mezi balkánskými pidinacionalismy prostě není na výběr: Podpořte dosud slabého a začne soupeře utlačovat a ničit stejně, jako to do této chvíle dělali jeho konkurenti. Problém měl strukturální charakter a teprve internacionalističtí Titovi komunisté nabídli jakýsi nedokonalý lék: Utlačili všechny jihoslovanské národy na dlouho do té míry, že po nějaký čas neměly možnost se navzájem vyvražďovat.

Mezitím v Absurdistánu 7: Šílenci v polské vládě

26. 10. 2016 / Tomasz Oryński

čas čtení 10 minut

Další příklad protipolského spiknutí. Bruselem podporované levičácko-feministicky-ateistické-vegetariánské síly se nezastaví před ničím a pořád budou útočit na pravé polské vlastence. Teď došly tak daleko, že dokonce nařídily španělské policii, aby zaútočila na polské ženy a děti. Naštěstí byli na místě fotbaloví chuligáni a ti je ochránili. To je alespoň verze událostí, kterou rozšířili představitelé fotbalových chuligánů, kteří způsobili nepokoje v centru Madridu.

Naštěstí si můžeme být jisti, že alespoň poslanci našeho parlamentu budou v bezpečí před cizí policií. Parlamentní pouť do Vatikánu, jíž chtěli poslanci poděkovat papeži za jeho návštěvu Polska během nedávného katolického Světového dne mládeže, vyvolala několik konfliktů, když bylo rozhodnuto, že poslaneckou pouť do Vatikánu nebude hrazena z parlamentního rozpočtu, ale že poslanci budou muset každý zaplatit 1200 zlotých z vlastní kapsy. Najednou zmizel o tuto cestu zájem a pouť se zřejmě uskuteční někdy jindy.

Amnesty International: Americké letecké údery v Sýrii usmrtily 300 civilistů

26. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

Andrew Streohlein z Human Rights Watch: Američany vedená koalice bojující proti Islámskému státu usmrtila leteckými údery stovky civilistů (Rusko tisíce):

Američany vedená koalice, která bojuje proti Islámskému státu v Sýrii, usmrtila leteckými údery nejméně 300 civilistů a musí činit víc, aby zabránila dalšímu zabíjení civilistů při nadcházející bitvě o irácké město Mosul, varuje organizace Amnesty International.

Více než polovina civilních obětí byla usmrcena při amerických náletech během bojů o syrské město Manbidž.

Je důležité, aby si z toho široká koalice, která připravuje invazi do iráckého města Mosul, vzala poučení, zdůrazňuje Amnesty International. Mosul je totiž daleko větší město než Manbidž. Žije v něm stále asi 600 000 civilistů.

"Učitelské profesní sdružení" chce segregovat děti

26. 10. 2016 / Petr Uhl

čas čtení < 1 minuta

Webové stránky Učitelského profesní sdružení, které dokonce není ani spolkem, jenž by byl zapsán v rejstříku Ministerstva vnitra, je - jak ukazuje prohlášení ženy, jež se označuje za jeho mluvčí - tribunou osob, které chtějí i dále segregovat a tím i diskriminovat romské děti. Proto vystupují proti potřebnému odhadu počtu romských žáků ve třídě a ve škole, založenému - vzhledem k nutné ochraně zvlášť citlivých osobních údajů - na zcela anonymních odhadech učitelů a ředitelů škol. Tyto osoby se brání také začleňování zdravotně či sociálně znevýhodněných dětí (inkluzi). Někdy tak činí z tradičního konzervativizmu, častěji však z osobních důvodů, upozorňuje Petr Uhl.

Co si britská premiérka skutečně myslí o brexitu: Že to bude katastrofa

26. 10. 2016

čas čtení 1 minuta

Deník Guardian získal exkluzivně tajnou nahrávku přednášky Theresy Mayové ve firmě Goldman Sachs z letošního května. Vyjádřila v ní vážné obavy, že v případě hlasování pro brexit z Británie odejde mnoho firem. Chtěla, aby Británie hrála v Evropě vůdčí roli

Mayová řekla:

"Myslím, že hospodářské argumenty jsou jasné. Být součástí obchodního bloku s 500 miliony obyvatel je pro nás signifikantní. Myslím, že jedním z problémů je skutečnost, že lidé budou investovat zde v Británii, protože je Británie v Evropě. Myslím, že kdybychom nebyli v Evropě, firmy a podniky by uvažovaly o tom, zda si budou muset vytvořit přítomnost na evropském kontinentu a odejít z Británie. Takže pro nás jsou z hospodářského hlediska jasné výhody, a jak už jsem řekla, máme z členství v EU i bezpečnostní prospěch."

V posledních týdnech však Mayová tvrdí, že chce dát přednost omezení volného pohybu obyvatel Evropské unie do Británie před členstvím Británie v jednotném evropském trhu.

Ve středu ráno vyvolalo zveřejnění projevu premiérky Mayové z letošního května předpověditelně ostré reakce v britském parlamentu. "Před referendem premiérka říká, že přístup k obchodnímu bloku 500 milionů lidí je životně důležitý, nyní nechce udělat ekonomiku prioritou," napsal například hlavní obhájce těsných vztahů Británie s EU za Labouristickou stranu, právník a poslanec Keir Starmer:

Podrobnosti v angličtině ZDE

Ukrajinský hacker se dostal k emailům Vladislava Surkova

26. 10. 2016

čas čtení < 1 minuta

Ukrajinský hacker zveřejnil gigabyte emailové stránky "šedé eminence" Kremlu Vladislava Surkova, který řídil ruské operace na východní Ukrajině a v Jižní Osetii a v Abcházii. Maily neobsahují žádá světaborná zjištění, která by otřásla Kremlem, jen seznamy mrtvých, zabitých v Donbasu, protest místního obyvatelstva proti "ukrajinskému teroru", který byl po schválení Kremlem asi o týden později publikován v ruských médiích jako "spontání vyjádření občanského názoru" a účty za provoz médií a institucí na Donbase. Maily potvrzují systematický vliv ruských úřadů na východní Ukrajině.

Vývoz německé munice se zdesetinásobil

26. 10. 2016

čas čtení 4 minuty


Vývoz německé munice v první polovině roku 2016 masivně vzrostl, informuje zpráva, kterou dnes projedná spolková vláda. Turecko potlačující politickou opozici patří k nejlepším zákazníkům.

V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Český film | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
70456