Jak uprchlické děti prchající před syrskou občanskou válkou spí v lesích, na chodnících a ve špíně ulic Evropy

29. 9. 2015

čas čtení 6 minut

Motto:

Nechápou přívrženci uprchlíků, že nás ženou do záhuby? Evropu vybudovali naši předci a naše odpovědnost je zachovat ji a rozvíjet pro další generace. Podporovat zamořování Evropy násilnými muslimskými hordami může jen idiot.

Současný odpor proti nelegálním imigrantům zaplavujícím celou Evropu ani v nejmenším není "odmítavým přístupem k lidským bytostem, které potřebují pomoci".

Z diskuse čtenářů na serveru IDnes ZDE



Od roku 2011 se staly v důsledku války v Sýrii 4 miliony lidí uprchlíky, píše britský list Daily Mail.

Tisíce těchto uprchlíků jsou děti - mnohé z nich jsou tak malé, že nikdy nic jiného než válku a smrt nepoznaly

Jiné, v důsledku stresu ze smrti svých blízkých a z hrůzy bombardování, jsou obětí iracionálního strachu

Tyto děti nyní spí v lesích, na chodnících a v uprchlických táborech cestou do Evropy.



Popisky pod fotografiemi, které uvidíte ZDE, v češtině zní:

Human Rights Watch:

Téměř 100 lidí se za posledních 10 dní utopilo nebo jsou pohřešováni z člunů mezi Tureckem a Řeckem

29. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

"Když jsem byla uprostřed moře, nejvíc mě děsila voda. Neumím plavat."

To mi řekla Samira (pseudonym), osmiletá syrská holčička, krátce poté, co se jí podařilo dostat se z Turecka na řecký ostrov Lesbos v přeplněném nafukovacím člunu. Dodala, že po to, co zažila, už se nebude ničeho jiného bát. Samira cestovala se svým strýčkem - její otec byl v Sýrii zabit - s jediným cílem: přidat se k mamince v Německu.

Mnoho jiných lidí tu přeplavbu nepřežilo. Za posledních 10 dní zemřelo nebo se pohřešuje téměř 100 lidí, v důsledku šesti různých havárií člunů mezi Řeckem a Tureckem. Zahynulo nejméně 19 nemluvňat a dětí, včetně pěti, kteří se utopili včera.

Už vím, jak páchli lidi v koncentrácích...

29. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Viděl jsem dospělé chlapy brečet jak malé holky, viděl jsem bosé ženy s promoklým miminem v náručí, které běžely nocí, v dešti blátivou oranicí, viděl jsem lidi, kteří neměli sílu jít dál, viděl jsem začátek porodu na zablácené silnici, viděl jsem děti bezvládné jako mrtvolky, viděl jsem děti lámající si ruce, když se nechtěly pustit tatínků, viděl jsem lidi omdlévající vyčerpáním, viděl jsem starce zpola neseného dcerou, viděl jsem zoufalství matek, kterým se ztratilo bejby v tisícovém davu, viděl jsem padat lidi přes policejní zátarasy, viděl jsem lidi smějící se uprostřed tragédie. Už vím, jak páchli lidé v koncentrákách, vím jaké to je, když jsou lidé vděční za mokrou, špinavou deku nebo za to, že s nimi jednáte jako s člověkem. Slyšel jsem hodně pláče a hodně, hodně moc poděkování, píše na Facebooku Tomáš Novák.

Cesta ze dna je pomalá, ale nadějná

29. 9. 2015 / Miroslav Prokeš

čas čtení 4 minuty

Neuvěřitelný příběh paní Diany, který mnohonásobně přesahuje vše, co je známo o tom, jak odlidštěný systém drtí kohokoli, kdo do něj spadne, se začíná obracet k lepšímu. Ještě ne tak dávno úspěšná matka tří dětí včetně desetileté, po kardiologické operaci těžce mentálně postižené dcerky, se dostala až dno – také s přispěním velkých možností otce té dcerky ovlivňovat úřady péče o děti, soudce, advokáty či exekutory. Exekutoři na jejím účtu zabavili dokonce i nezabavitelné příspěvky na péči o závislou osobu – její dceru! Úřady často nerespektují zákonné lhůty, někdy jen papírují a nezjišťují samy situaci v terénu. Ten příběh je nejen pravdivý, ale zároveň ukazuje, že chyby systému umožňují zkazit život nejen dospělých, ale i dětem, které žádnou volbu nemají.

Obamův obrat k Hospodě Na mýtince

29. 9. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut

Fiktivní český génius Jára da Cimrman je legendárním autorem apokryfní operety Proso, jejíž úryvek byl před lety představen v komedii s názvem Hospoda Na mýtince. Děj se odehrává v podniku, který majitel zbudoval a vedl tak, aby do něj pokud možno vůbec nikdo nechodil.

Americká prezidentská kandidátka podporuje mučení

29. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Bývalá ředitelka firmy Hewlett-Packard Carly Fiorina, která nyní kandiduje na amerického prezidenta za Republikánskou stranu, podpořila waterboarding, mučení vodou, jako "důležitou taktiku, pokud neexistuje žádná jiná metoda jak získat informace".

K papežovým snahám urovnat jeden z nejtragičtějších a zároveň nejméně známých konfliktů

29. 9. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Názory stávající hlavy římskokatolické církve a ji samotnou vnímám s jistou „optimistickou skepsí“. Jsou mi velice sympatické některé Františkovy názory, které přednesl v americkém Kongresu, třeba o tom, že by státy měly otevřít dveře uprchlíkům a že by měl být ukončen mezinárodní obchod se zbraněmi ZDE, nebo v OSN, kde odsoudil sobeckou a bezmeznou žízeň po moci a materialismu ZDE.

Rozhovor Britských listů 24:

Ukrajina a Rusko. Kde je vlastně hranice? A existuje?

25. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta




Historik Michael Reiman nyní žije v Berlíně. Prožil velkou část života v Sovětském svazu a v šedesátých letech v Československu vydal neortodoxní historii Sovětského svazu. Za své názory byl po invazi r. 1968 perzekvován a v sedmdesátých letech byl donucen vystěhovat se z Československa. Hovoří s Bohumilem Kartousem o složitéh kulturněpolitckém vztahu mezi Ruskem a Ukrajinou. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním digitálním vysíláním a na kabelu i na internetu, od 25. 9. 2015.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Czech NGOs: "Arbitrary detention of refugees in the Czech Republic is illegal"

29. 9. 2015

čas čtení 4 minuty

"We strongly protest against the continuing detention of refugees in Bělá-Jezová and other Czech government detention centres," says the Czech Consortium of Non-Government Organisations for Helping the Immigrants in their statement. "The Czech Republic mostly detains those refugees who are fleeing the war in Syria. These individuals are supposed to be deported to Hungary according to the so called 'Dublin Regulation'. But Hungary is currently unable to accept deportees from the Czech Republic and so practically no one is being deported (only 3 persons were deported from the Czech Republic to Hungary in July 2015). The continuing imprisonment of the refugees thus utterly fails its purpose. It is inhuman and it is contrary to international covenants.

"The majority of the detained refugees are not interested in remaining in the Czech Republic. They wish to continue travelling to the West European EU countries, especially to Germany where they have relatives or other contacts. The Czech Republic says that it must continue detaining these refugees because they could otherwise escape, although Germany itself issued a statement on 25th August, 2015 saying it will accept asylum applications from Syrian refugees and will not be returning them to the other EU countries. Thus it appears entirely pointless for the Czech authorities to prevent the refugees from continuing to travel to a country which is willing, unlike the Czech Republic, to show solidarity and to help people affected by a humanitarian catastrophe.

"We regard it as highly inhumane that the Czech Republic treats the refugees as though they were a security threat. The refugees have not committed any criminal offence, yet they are being held in prison-like detention centres which are guarded by heavily armed police. The detention centres are overcrowded and the detainees complain of lack of food and clothing. The capacity of the Bělá-Jezová detention camp has been increased to 540, but almost 700 people are now being held there, including families with small children who are being held in military-style tents or in a gymnasium. In detention, mobile phones, personal effects and cash are confiscated from the refugees by the Czech authorities. The detainees are only permitted to walk in a fenced courtyard under escort for limited periods of time. Since June 2015, the Czech authorities have suspended free legal assistance for persons in detention, leaving these individuals with little opportunity to solve issues related to their legal status, conditions in the facility, or even to communicate with their families. Organizations that attempt to visit the detention centers and provide voluntarily support are not being permitted to communicate directly with the detainees. The current situation is absurd, as unless there is a transfer under the Dublin Regulation within 6 weeks, these individuals must be released.

"The continuing detention of the refugees is in conflict with the international obligations of the Czech Republic. The European Court for Human Rights has emphasised repeatedly that the detention of refugees must always be linked to a specific purpose. There is no concrete reason for the detention of the refugees in the Czech Republic. Ostensibly they are being detained because they are expected to be deported to Hungary. Yet this is impossible. The detainees are being prevented from continuing in their travel to Germany which is willing to accept them. Even the Czech courts have decreed in two instances (The Regional Court in Ústí nad Labem, Case No. 42 A 12/2015 and The Municipal Court in Prague, Case No. 1 A 47/2015) that continued detention of persons in the Bělá-Jezová detention centre is illegal because Czech law fails to stipulate under what conditions the refugees may be held.

"We emphasize that in the case of refugees of war there are vulnerable individuals, many of whom are suffering post-traumatic stress syndrome. Within the detention facility there is limited provision of medical care, and psychological care is not provided at all. There is also a clear lack of interpreters.

"The alarming fact is that in many cases families with small children or children without families are being detained. We know, for example, of the detention of Syrian families with a baby of four months, a Syrian family with four small children, and a Syrian nurse traveling with a nine year old boy who, after a bomb exploded, lost his eyesight. Volunteers working with the Consortium of migrants assisting organizations in the Czech Republic warn that at least 60 small children are detained in the center. The detention of children at detention facilities for foreigners is in contradiction with Article 3 of the Convention on the Rights of the Child. The current Czech practice of detaining children has been criticised by laweyrs specialising in asylum and immigration law and by institutions such as the Public Ombudsman in the Czech Republic and the High Administrative Court. The High Administrative Court decreed in its Verdict No. 1 Azs 39/2015 that detaining a family with a small child is illegal. The court pointed out that such families should be housed in alternative accommodation which does not have prison-like characteristics.

"We consider it necessary that the Czech Republic should change its attitude towards the refugees. The Czech state should deal with them in a dignified manner and constructively, in cooperation with the other EU countries.

Source in Czech HERE

Poll: Some Czech army officers would not mind the introduction of death by stoning

29. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Some 50 per cent of the members of the Czech army and the army general staff would support such a political party which would offer a "radical solution of the Roma question". 5 per cent of Czech army officers take part in extremist demonstrations. This is the result of an internal opinion poll carried out amongst the employees of the Czech army by the Defence Ministry. "13 per cent of the members of the general staff of the Czech army hold aggressive views which are incompatible with the values of Western democratic societies. They do not mind accepting behaviour which is alien to the European continent. Every eighth citizen of the general staff of the Czech army constitutes a security risk," says the secret analysis parts of which have been leaked by a Czech TV station.

The general staff of the Czech army does not unambiguously support the security strategy of the Czech Republic. Every fourth member of the Czech general staff disagrees with the official foreign policy of the Czech Republic. For instance, the United States of America are seen as the third most dangerous enemy of the Czech Republic by some members of the general staff of the Czech army.

While 75 per cent of the employees of the Czech army regard the Islamic State as dangerous, every eighth employee of the Czech general staff would welcome the introduction of capital punishment by stoning. These individuals would not mind punishments such as flogging, amputation of hands and honour killings.

The Czech Defence Secretary Martin Stropnický expressed displeasure over the fact that information from this internal report has been leaked. He does not find some of the findings convincing. Andrej Babiš, the Czech Deputy Prime Minister said on television that these problems will have to be tackled, but he does not know how.

Source in Czech HERE

Syrian refugees fear the Czech detention centres

29. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Only 32 Syrian families have so far agreed to travel to the Czech Republic. Thus it may be difficult to fill the refugee quotas, says an official analysis, produced by the Czech government. The refugees are afraid of the Czech Republic. Some Syrian families have quoted statements made by Czech President Zeman who said that no one has invited them. Other Syrian families have been asking why the Czech authorities incarcerate refugees in detention centres, says the government document.

Source in Czech HERE

Czech commentator: Volkswagen has been brought to its knees by green lunatics

29. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

If green lunatics (ie. environmental activists) did not exist, most car users would not give a damn about their car emissions. If the green idiots did not exist, the International Council for Clean Transportation would not have been given a stick to beat Volkswagen with. Without the naive, obsessed green activists who cycle to work but fly to international global warming congresses about eight times a month, thus producing more emissions than the owner of a two-litre Volkswagen transporter produces in a year, the world would still suffer from global warming but we would have more fun with our cars. Without the green cleverdicks we would not choke with rape seed allergy in the summer, Volkswagen would not be motivated to cheat and we would not have to be afraid now that the hysterical forecasts about the slowing down of the German and hence also the Czech economy might not be hysterical, but real, says commentator Markéta Šichtařová in the Czech left-wing journal Literární noviny.

Source in Czech HERE

Ozvěny studené války

Putin a Obama prezentovali v OSN protikladné názory na Sýrii a Isis

28. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

Barack Obama a Vladimír Putin přednesli oba radikálně odlišné projevy na Valném shromáždění OSN. Oba se navzájem kritizovali ohledně Ukrajiny ve vystoupeních, která připomínala nejnapjatější období studené války.

Studenou válku připomnělo i to, že ani americký, ani ruský prezident nebyli přítomni při projevu svého oponenta. Ukrajinský delegát při projevu Vladimíra Putina také odešel ze sálu.

Nejspornějším problémem bylo pokračující masakrování v Sýrii, vzestup Isis a vlna uprchlíků utíkajících před tímto konfliktem. V ohnisku americko-ruského sporu o moc byl osud Bašara al Asada a otázka, zda je Asad příčinou problému anebo součástí jeho řešení.

Tragikomické dopady davové hysterie na českou společnost

Do maďarských lázní nepojedeme, jsou tam uprchlíci!

28. 9. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty



Česká společnost se stává obětí své vlastní hysterie. Absurdní případ se stal jedné malé cestovní kanceláři z Kojetína, která organizovala zájezd do lázeňského centra v maďarském městě Harkány. Zájezd, který byl zorganizován řadu měsíců předem, postupně přišel o drtivou většinu původních klientů. Důvodem jejich odmítnutí zúčastnit se již zaplaceného zájezdu byl strach o vlastní bezpečnost. Harkány totiž leží poblíž maďarsko - chorvatské hranice a klienti se obávají, že budou napadeni uprchlíky, kteří se snaží přes Chorvatsko a Maďarsko dostat do zemí západní Evropy, především do Německa. Lze předpokládat, že tento případ nebude ojedinělý.

Ve vlastním zájmu, prosíme, rozšiřujte informace Britských listů

28. 9. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty

V České republice jde do tuhého. Veřejnost se dlouhá léta nechávala manipulovat nekvalitními českými médii, zejména jejich iracionálním antikomunismem, který nahrazoval jakoukoliv smysluplnou veřejnou debatu o problémech, které bylo nutno řešit. Nyní média a politikové objevili iracionální nové, velmi dobře fungující téma, totiž nesmyslný strach z jinakosti a z uprchlíků. Šíří se absolutní nesmysly, často na základě rasismu a principu kolektivní viny. Nějaká hloupost, připisovaná bez důkazů určitému jedinci, se rozšíří na všechny "zlé cizince". Netušíli jsme, že čeští čtenáři jsou natolik naivní, že tuhle manipulaci sežerou i s navijákem. Chovají se pak opravdu jako blázni.

Médii a politiky iracionálně vyvolávaná hrůza z uprchlíků, které nikdo neviděl a nikdo s žádnými nemluvil, je manipulativně zneužívána politiky a sdělovacími prostředky k mocenským a komerčním cílům. Věc je zároveň velmi vážná, protože není vyloučeno, že v důsledku vlny xenofobní hysterie bude omezena česká demokracie a mohlo by dojít až k vyloučení České republiky z Evropské unie, případně k jejímu úplnému odsunutí na vedlejší evropskou kolej. Už nyní se volně v ČR široce páchají verbální trestné činy vyvolávání nenávisti vůči komunitám a šíření poplašných zpráv, které české soudy - na rozdíl od jiných zemí - nestíhají. Lidé v ČR si neuvědomují, jak strašlivě byla v posledních týdnech poškozena pověst České republiky, o níž se v zahraničí v podstatě nic nevědělo, a dnes každý ví, že je to - údajně - nenávistná a netolerantní, xenofobní země.

Myslíme, že je namístě apelovat na rozumné lidi mezi našimi čtenáři, aby se vzmužili a pokusili se tomuto nesmírně nebezpečnému vývoji čelit. Říkejte svým spoluobčanům, ať lidi proboha neblbnou. Rozšiřujte mezi ně informace z Britských listů.

Jde zásadně o toto:

- Česká republika stejně jako ostatní státy má podle Ženevských dohod z r. 1951 a podle dalších mezinárodních konvencí, které podepsala, PRÁVNÍ POVINNOST poskytnout útočiště lidem, kteří prchají před válkou a pronásledováním. Pokud to nebude dělat a bude uprchlíky protiprávně věznit, odebírat jim majetek a peníze stane se terčem žaloby u Evropského soudního dvora. Zvlášť šokující je věznit děti. Jak na to poukazují odborníci, země, které jsou na trase uprchlíků do Evropy, nelze považovat v nynějším chaosu za bezpečné pro udělení azylu. Ten nemůže v současnosti udělit ani Itálie či Řecko, protože jsou bez koordinace s ostatními zeměmi EU zcela zahlceny.

- Uprchlickou krizi lze vyřešit pouze v koordinaci s ostatními zeměmi Evropské unie. Je rozumné se s nimi dohodnout na přijetí kvót. ZDE ZDE ZDE ZDE

- Drtivá většina uprchlíků jsou příslušníci středních vrstev. Ze Sýrie odchází celá profesní střední třída. Jsou to lékaři, IT pracovníci, inženýři, učitelé a další vysoce kvalifikovaní jedinci. Tito lidé prchají před vražděním a válkou a je nesmyslné se domnívat, že to jsou násilníci.

- Příchod imigrantů vždycky všude vyvolal obrovské hospodářské oživení. Lidé, kteří se vydali přes půl světa a riskují cestou životy svoje i svých dětí, patří k těm nejpodnikavějším a nejschopnějším. Pro každou zemi budou podstatným přínosem. Zvěsti o údajných "no go areas" v západní Evropě jsou lživé.

- ČR v minulosti několikrát zvládla bez problémů příliv desetitisíců imigrantů. Dnešní odmítání 1500 osob je pro Českou republiku ponižující. Zároveň je to iracionální. Je nepochopitelné, kdo tento hysterický strach vyvolal a proč ho lidé šíří.

- Ve vlastním zájmu byste se měli pokusit tuto vlnu hysterie zastavit. Je to na vás.

Jan Čulík

Dětští uprchlíci ze Sýrie: Máte pocit, že přišli o srdce

28. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

(Česká republika děti ze Sýrie vězní.)

Dívka: Maminko, prosím tě, nech mě mluvit samu za sebe!

Kluk: Nikdy v životě jsem nebyl uprchlík. A když jsem slyšel o palestinských uprchlících, říkal jsem si, "co to znamená, to slovo 'uprchlík'"?

Dívka: Často jsem viděla zavražděné malé děti. Krev z nich tekla po podlaze.

Jiná dívka: A toho dne jsem viděla, jak přede mnou rozsekávají lidi na kusy. Ano, bála jsem se a začala jsem brečet.

Dívka: Někdy mám sen, že někam nesu mrtvolu.

Kluk: Z naší vesnice je teď poušť. Přiletělo sedm letadel a shodilo čtyři nebo pět bomb. A to tu vesnici zničilo až k horizontu.

ČR na cestě k fašistické normalizaci

28. 9. 2015 / Roman Kanda

čas čtení 5 minut

Vážený pane Čulíku,

chci Vám poděkovat jednak za tento text: jednak za veškerou činnost, kterou Britské listy v souvislosti s českou protiuprchlickou hysterií vykonávají - v podstatě jako jediné české médium systematicky bojují proti této neuvěřitelné vlně iracionality. A také: v anglických verzích článků informují o této vlně svět. Zaplaťpánbu za to, píše Roman Kanda.

Postkomunistický diskurz, který legitimizoval demagogii a agresivní rétoriku vylučování, přichystal živnou půdu pro rychlou fašizaci společnosti, jak jsem se před časem pokusil analyzovat v článku "Jak se rodí fašismus" na a2larmu, jejž možná znáte.

Jsem přesvědčen, že pokud se najde ekonomická síla, která tento zatím spíše rozptýlený psychologický fašismus zachytí do své struktury, a pokud se prolne se silou politickou, začne být teprve zle. Propojení ekonomických zájmů a hysterie, jak ostatně píšete, má své zhoubné efekty v případě médií. Média však z pohledu obnažené logiky postkomunistického či posttransformačního diskurzu jednají legitimně, sledují-li pouze svůj profit. A jsme u jádra věci. Vidím mimo jiné dva problémy současné české společnosti:

Česká státnost sama o sobě neexistuje

28. 9. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Rád bych se krátce zamyslel nad dnešním Dnem české státnosti. V dnešní době vyvolává představa „české státnosti“ v některých lidech dojem, že Česká republika měla a má nějakou historicky danou samostatnost nebo přímo suverenitu, jako by samostatnost států byla něčím samozřejmým.

Tito lidé ignorují skutečnost, že hranice států se historicky mění a že nejsou výsledkem nějaké samozřejmé pravdy, nýbrž mezinárodních smluv, které bývají velmi často výsledkem válek. I něco tak samozřejmého jako Německo vzniklo až v roce 1871, kdy pruská armáda vtrhla do Paříže a kdy Bismarck v sídle francouzských králů ve Versailles založil Německé císařství.

"Ultralevicový" šéf Labouristické strany exceloval v nedělním televizním rozhovoru

27. 9. 2015

čas čtení 4 minuty

V první den výročního sjezdu Labouristické strany pod vedením jejího nového "ultralevicového" předsedy se shodli britští novináři z celého politického spektra, že jeho televizní rozhovor v BBC v neděli dopoledne byl spektakulární úspěch. Corbyn vystupoval sebevědomě, uvolněně, s humorem. Přislíbil nový druh politiky, otevřenost a debatu a pokrčil rameny nad obviňováními, že je "extremista". Ironizoval pompéznost establishmentové politiky.

Britští novináři na Twitteru přijali Corbynovo vystoupení pozitivně. Jeden z nich poznamenal:

"Tento televizní rozhovor ukázal, jaké je nebezpečí pro Corbynovy odpůrce: Varují před ním jako před extremistickým škůdcem. V televizi působí jako umírněný a rozumný člověk, takže anticorbynisté vypadají hystericky."

Jiný názor: "Fascinující rozhovor s Corbynem, který skrývá svůj extremismus a naivitu v zahraniční politice v plášti akademikovy rozumnosti."

Deník Guardian objevil v Corbynových postojích poprvé schopnost vystupovat atraktivně pro anglické centristické voliče, vzhledem k tomu, že Corbyn hrdě hovořil o své podrobné znalosti bible a charakterizoval dramatický vzrůst členstva Labouristické strany po jeho zvolení jako "úspěch Británie".

Některé Corbynovy odpovědi:

Corbyn, který by dokázal oslovit veřejnost, to by konzervativce opravdu zděsilo

28. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

Ze čtyř kandidátů na šéfa Labouristické strany bylo vítězství Jeremyho Corbyna pro britské konzervativce nejtěžším problémem. Je to proto, že Corbyn se odmítá podílet na běžných formách politického boje a neuznává jeho oficiální hodnoty. Jeho hlavním cílem jako šéfa Labouristické strany je vybudovat nové aktivistické hnutí.

Ve svém televizním rozhovoru v neděli 27.9. se Corbyn vyhnul většině otázek blahosklonně a s pokrčením ramen, kterýžto postoj byl zároveň iritující a efektivní. Nechť kvetou všechny názory, říkal.

PŘEČETLI JSME:

Většina uprchlíků hladověla a prosila o kousek chleba

28. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

V úterý 22.9. jsme v brzkých ranních hodinách dorazili na srbsko-chorvatskou hranici jménem Šid. Bylo tam víc než tisíc lidí na prostoru obestavěném policií namísto plotu. Všichni čekali na odvoz bůh ví kam, s informováním se nikdo neobtěžoval. Na místě nebyl ani jeden záchod a ani jeden koš. Díky dobrovolníkům dostávali nějaké jídlo a pití, ale na všechny se bohužel stejně nedostalo. Většina z nich hladověla a prosila o kousek chleba. Měli peníze, ale co s nimi, když vás nepustí do obchodu.

Bylo tam hrozně moc dětí. Dali jsme na zem plachtu, nanosili všechny hračky, pastelky, papíry a snažili jsme se alespoň těm nejmenším na chvíli pomoc zapomenout na válku, strastiplnou cestu a dění kolem. Byla tam zhruba osmiletá holčička, která v angličtině napsala, že jí hrozně chybí její kamarádka, že si přeje aby se tam nahoře měla lépe než ona tady dole a že na ni nikdy nezapomene. Namalovala k tomu i obrázek. Po celou dobu jí z očí tekly slzy. Maličký chlapeček maloval tanky a vojáky. Jedna už starší holčička se mě potom anglicky zeptala „ proč zrovna já “ ? Co na to říct..

Během noci za mnou přiběhl policajt ať se jdu podívat k rodině, která po něm chce ať zavolá doktora, ale že jim nevěří a nemá povolení tam jít.. když jsem se k nim dostala, tak jsem zjistila, že se jedná o paní která přecházela osmý měsíc, praskla jí plodová voda, tekla jí krev a zvracela. Její maminka, starší paní okolo 80 let měla silné astma. Došly jí prášky, dusila se a omdlévala. Dovolili mi je odvézt mimo lidi na vedlejší pole a šli pro doktora. Nevím jestli pro něj jeli až do Maďarska, ale trvalo to věčnost. Všichni jsme byli zoufalí a měli na krajíčku. Dozvěděla jsem se, že před pár týdny jim začali bombardovat město, jedna z bomb jim spadla na barák a zabila někoho z rodiny. Co nejrychleji se sebrali a odešli ač neměli vůbec tušení kam jdou. Hlavně aby byli v bezpečí a měli jeden druhého. Potom přišla doktorka a jen z pohledu na 5 metrů konstatovala, že ta stará paní ještě neumírá, takže jí neošetří a tu rodící co má problém teda s manželem a dětmi odvezou do kempu. Situaci začal provázet pláč a ještě větší bezmoc a zoufalství z rozdělení... Nedalo se nic dělat. Můžou jen doufat, že se ještě potkají, ale pravděpodobnost je mizivá... Chování a uvažování některých lidí asi nikdy nepochopím.

Zdroj: ZDE

<i>Přidejte si stránku Britských listů mezi oblíbené</i>

Podpořte Britské listy na Facebooku

27. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Vážení čtenáři, Britské listy mají nově založenou stránku na Facebooku. Rádi bychom tímto způsobem podpořili šíření článků. Podpořit tento úmysl můžete jednoduchým způsobem i vy.

ZDE, případně v pravém horním rohu najdete odkaz na stránku v podobě loga Facebooku. Máte-li na této sociální síti vlastní profil, můžete si stránku přidat mezi oblíbené a sdílet příspěvky, které budeme na stránce publikovat. 

V okamžiku, kdy je velká část společnosti pod setrvalým tlakem xenofobních dogmat, stvrzovaných překvapivě velkou částí společenských elit a některými médii, může vaše podpora prospět nejen Britským listům, ale i společenské atmosféře. Děkujeme.

Co dělat?

26. 9. 2015

čas čtení 16 minut

Motto: "Doufám, že hladovku budou uprchlíci držet hodně dlouho a tím bude problém s uprchlíky vyřešen." Jitka Svá na Facebooku

K provolání skupiny českých občanů, většinou tzv. "pravdoláskařů", ale zdaleka ne výlučně, požadujícímu, aby ČR změnila svůj záporný postoj k uprchlickým kvótám a k Evropské unii, protože může dojít k tomu, že z EU vypadne, nebo bude společně se Slovenskem a Maďarskem odsunuta daleko na vedlejší kolej, což by mělo katastrofální ekonomické i politické důsledky, se připojili další signatáři a organizátor tohoto prohlášení, Michael Kocáb, nám poslal další jejich podpisy a vyjádření, viz níže.

Mám velkou obavu, že ve vzniklé iracionální hysterii a strachu většina obyvatel České republiky nebude poslouchat. České většinové obyvatelstvo věří hoaxům a mystifikacím, které se šíří po internetu, nechává si své předsudky potvrzovat a prohlubovat, chová se nelidsky a bez soucitu a bojuje za "hodnoty" svého uzavřeného společenství, které ani nedokáže definovat. Opravdu mě vždycky zatrne, když čtu na sociálních sítích nebo v emailech ty neuvěřitelné reakce. (Doufal bych, že nejsou pro společnost reprezentativní, z průzkumů veřejného mínění a z převládající atmosféry v zemi však zjevně vyplývá, že jsou.) Jak je možné, že čtenář považuje normální lidský postoj, založený na empatii s trpícími, ochotný plnit právně dané povinnosti, které má podle zákona vůči uprchlíkům i Česká republika (a které neplní a vystavuje se tak těžkým pokutám od Mezinárodního soudního dvora) za "cizácký, německý postoj". Budeme nyní hrdi na to, že jako Češi se chováme nelidsky?

Ale moralizovat nemá cenu. Daleko důležitější by bylo přijít na kloub sociologickým důvodům, které vedou postkomunistické země ČR, Slovensko a Maďarsko (a v bývalé NDR k tomu kupodivu patří i Sasko) k tak nelidským, nepřátelským a cynickým postojům. Dokážete to vysvětlit?

A nepište nám prosím, že je to proto, že Češi jsou "chudí". Zaprvé to není ve světovém kontextu vůbec pravda, a zadruhé historicky byli vždycky chudí lidé ti nejpohostinnější a nejsoucitnější. Chudobou to nebude.

Samozřejmě, že největší vinu na vyvolávání nenávisti vůči jinakosti mají polofašistická česká média, která šíří z komerčních důvodů nesmysly. A pak také někteří politikové, kteří zjistili, že vyvolávání iracionální nenávisti je může vynést k moci. Ale jak bude pod jejich vedením vypadat česká společnost? A co se stane, až se vyčlení z mezinárodního společenství? Už nyní se to děje: ČR má spolu se Slovenskem a Maďarskem celosvětově tu nejhorší pověst.

Velmi by nás zajímaly názory čtenářů, jak by bylo možno rozbít ten jedovatý narativ, který ovládl české prostředí a vrací Českou republiku do atmosféry pomnichovské druhé republiky.

A ještě jedna velmi důležitá věc. Obrovskou vinu na šíření fašistické xenofobní atmosféry ve společenském mainstreamu v České republice mají orgány činné v trestním řízení, protože ačkoliv mnozí jednotlivci i některá média hrubě porušují trestní zákon (jde především o paragrafy o vyvolávání nenávisti vůči etnické či náboženské skupině a o šíření poplašných zpráv), orgány činné v trestním řízení tyto trestné činy nestíhají a přispívají tak k jejich normalizaci a legitimizaci ve společnosti. Xenofobové jsou většinou zbabělci a kdyby bylo zahájeno trestní stíhání proti fašistovi Konvičkovi či za neuvěřitelně ničivé nenávistné nesmysly, které publikují např. Parlamentní listy, poměry v České republice by se radikálně zlepšily. V této souvislosti nesou obrovskou vinu i lidé, kteří nenávistnou xenofobii Parlamentních listů nesdílejí, ale jejich ničení české společnosti legitimizují tím, že v nich publikují.

Jan Čulík

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Stanovisko Českého helsinského výboru k situaci uprchlíků

Česká republika vězněním uprchlíků porušuje zákon

27. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

Diktátorské režimy, občanské války a nepříznivé přírodní a ekonomické podmínky vyhnaly ze zemí Blízkého východu, z Afriky a z dalších postižených regionů mohutnou vlnu lidí, kteří hledají bezpečí, ochranu a možnost svobodného uplatnění v zemích Evropské unie. Řešení této nebývalé humanitární krize je těžké a nepochybně zahrnuje i naši pomoc v postižených regionech. Velká většina zemí EU přijala aktuální výzvu a chová se podle evropské humánní tradice zahrnující i pohostinnost. Právo asylu je tradiční součástí ústavního pořádku.

Česká republika spolu s ostatními zeměmi Visegrádské čtyřky se chová k uprchlíkům odmítavě. Osoby, které nejsou obviněny z trestného činu (nelegální vstup na naše území je pouze přestupkem) jsou drženy za podmínek, které silně připomínají vězení. Jsou jim protiprávně odebírány peníze a mobilní telefony a personál se k nim podle četných svědectví chová ponižujícím způsobem. V některých jednotlivých případech se již soudy vyslovily o nelegálnosti takových omezení osobní svobody. Takové chování úřadů je rozporné s lidskou důstojností, kterou i náš právní řád chrání.

Czech Finance Secretary Babiš: "Merkel is committing economic suicide"

27. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

"By giving refugees 670 euros per month and free accommodation," Angela Merkel is committing economic suicide," said Andrej Babiš, the controversial Czech oligarch, Finance Secretary and Deputy Prime Minister. According to Babiš, the only solution of the refugee crisis is hermetically to seal the external borders of the EU. "When your bath tub is leaking, you must block the hole," said Babiš on television on Sunday. In his view, the refugee quotas cannot work because no refugees want asylum in the Czech Republic. They all want to go to Germany.

Source in Czech HERE

Czech Home Secretary: "Detaining refugee children and their mothers is fully in line with European law"

27. 9. 2015

čas čtení < 1 minuta

"The Czech Republic could be sued at the European Court of Justice for holding refugee children in detention," said Senator and former Czech Constitutional Court Judge Eliška Wagnerová on Czech Television on Sunday. Milan Chovanec, the Czech Home Secretary, reacted by saying that "the Czech Republic fully conforms to European legal requirements".

Wagnerová said that she was horrified by the conditions in which the Czech authorities hold the refugees. "I think that the Czech Republic is really risking being sued here for cruel and inhuman treatment, especially with regard to children who should not be detained at all," said Wagnerová.

Home Secretary Chovanec said that it would be "much worse if we separated the children from their mothers. It is much better to detain them all," he said. He also rejected Wagnerová's criticism that the Czech state should not be charging the refugees money for their detention. In Chovanec's view, it is perfectly legitimate to charge the refugees for detention "since they have infringed Czech law".

Source in Czech HERE

The Czech Helsinki Committee:

The Czech authorities illegally detain the refugees

27. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Individuals who have not committed any crimes are being detained in prison-like conditions. Their cash and their mobile phones are illegally confiscated. It follows from numerous testimonies that they are being subjected to degrading treatment by the staff of the detention centres. In some cases, the Czech courts have decreed that the detention of refugees is illegal. The behaviour of the Czech authorities is in conflict with human dignity, which is protected by Czech law, says the Czech Helsinki Committee in its press release and continues:

During the recent meeting of the Council of Europe, Milan Chovanec, the Czech Home Secretary, gave support to the unacceptable behaviour of the Hungarian government which is under serious suspicion that it infringes basic rights and freedoms. The Czech government and the Czech opposition parties refuse to accept the jointly agreed numbers of immigrants. During the times when the Nazi and the communist dictatorships controlled the territory of the Czech Republic, the European countries provided refuge and protection for tens of thousands of the then Czechoslovak citizens. Today, we should show solidarity and help the European countries to take care of people seeking refuge.

The Czech authorities tolerate extremist statements by individuals who have threatened activists working for people in need with death. The "National Democracy - No to Brussels Party" has demanded that human rights organisations should be closed down and that publicly active citizens should be investigated for high treason, yet the Czech authorities and the Czech judiciary do not act. The parliamentary party "Dawn - Nationl Coalition" also publishes xenophobic statements and widely supports xenophobia.

Public service media, in particular Czech Television, have systematically failed to act against the rise of xenophobic moods in the Czech population.

We appreciate extensive help, given to refugees on the territory of the Czech Republic by individual volunteers and by civic organisations.

The current behaviour of the Czech authorities damages the good name of the Czech Republic. It is inhumane and it is in conflict with the Czech constitution. The Czech Helsinki Committee rejects such behavior and demands that the Czech authorities change their ways.

Source in Czech HERE

"Chovají se k nám, jako bychom byli zvířata. Nikdo nás nerespektuje. To je úděl nás, Syřanů..."

26. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

"Někdy máte pocit, že vás nikdo nerespektuje," říká Alokla. "V Rakousku je to těžké, ale máme tam přátele a příbuzné. Přišli jsme sem jen v důsledku války. Doufám, že budu moci být v blízkosti své sestry. To je pro mě mír. Stejně jako vy máte svou rodinu, i my máme své rodiny. Stejně jako vy máte city, i my máme city. Kdybyste nás poznali, za nějakou dobu byste nás respektovali."

Koncem minulého týdne po dlouhé cestě přijelo autobusem 24 Syřanů do Gabčíkova, města asi hodinu cesty za Bratislavou. Většině těch mužů trvalo nejméně měsíc, než se dostali ze svých domovů ve válkou rozvrácené Sýrii nejprve do Turecka, pak přes Egejské moře a přes Řecko, Makedonii, Srbsko a Maďarsko do Rakouska, píše časopis National Geographic.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Znám naději a strach těch, kdo hledají útočiště v Evropě

25. 9. 2015

čas čtení 5 minut

Kdybych mohla poslat zprávu evropským politikům, bylo by to tohle: Pokuste se pochopit, proč lidé riskují všechno, aby se dostali do Evropy. Projevte jim tutéž lidskost, jakou jim projevují obyčejní občané.

Nad zprávou, že se v Egejském moři minulý týden utopilo 35 lidí, včetně 14 nemluvňat a dětí, mi bylo opravdu hrozně. Co dokáže přimět, uvažovala jsem, matku, aby přenesla dítě do nepevného, přeplněného člunu? Jak dokáže ovládnout svůj strach? A co asi šeptá svému dítěti, když lezou na palubu člunu a dobře vědí, že možná plavbu nepřežijí živí?

Znám ten strach, který nutí matku, aby podstoupila takovou cestu, ale také znám tu naději. Moje matka učinila podobné rozhodnutí na podzim roku 1994, když válka ničila mou zemi, Bosnu a Hercegovinu. Když moje maminka dala sama sebe a životy svých dětí do rukou pašeráků, byla to jediná možnost, kterou měla - stejně jako tisíce lidí dnes, píše Emina Ćerimović z organizace Human Rights Watch na stránkách opendemocracy.net.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Uprchlická krize je příležitostí pro Evropu se dále rozvíjet

25. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

Chaotický způsob, jímž Evropa reaguje na uprchlickou krizi, je často a právem kritizován. Jenže co takhle se na to podívat pozitivně? píše Natalie Nougayrède v deníku Guardian.

Navzdory záporným titulkům se Evropa pomalu pohybuje kupředu. Vnitřně se vyvíjí. Z vnějšího pohledu byla donucena začít brát vážně své geopolitické prostředí. Evropa si pomalu začíná uvědomovat, že dokáže překonat mnohonásobné krize pouze potud, pokud bude vystupovat jako aktivní činitel v historii, nikoliv jako pasivní objekt.

Poučením z nynější situace také je, že Evropa musí předvídat, nestačí jen na poslední chvíli reagovat. Evropa musí jednat strategicky.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

BBC: Čtvrté dítě bylo pověšeno za krk, dokud nezemřelo

26. 9. 2015

čas čtení 5 minut

Při bojích v Jižním Súdánu byly usmrceny tisíce lidí. Čtyři a půl milionu lidí bylo vyhnáno ze svých domovů, Uprchlíci, shromažďujících se na povodňových pláních u řeky Nilu přicházejí s příběhy strašlivých zvěrstev. V sobotu v poledne o tom referoval v rozhlase BBC Alastair Leithhead:

Angelina Niermay ležela na boku, když jsme ji našli. Byla příliš unavená a příliš nemocná na to, aby se mohla pohnout. Pod kusem látky, vytaženým k jejím prsou, byl Bašar, její 36 dní starý syn. Napůl sal matčino mléko, napůl spal. Stočená do klubíčka u maminčiných nohou byla Najabi, dva a půl roku. Pokašlávala a plakala. Nemocná a příliš unavená na to, aby dokázala odhánět dotěrné mouchy, které v jižním Súdánu vám nelítají kolem hlavy, ale rovnou vám útočí na oči. Vedle nich ležel Bak, šestiletý chlapec. Také měl vysokou horečku.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Antihumanista?

25. 9. 2015 / Štěpán Steiger

čas čtení 5 minut

V týž den mě z opačných světových stran dostihlo dvojí poselství k témuž tématu. V americkém Kongresu přednesl jedno papež František. Část jeho projevu se dotkla přistěhovalectví (v Evropě včetně Česka tomu říkají uprchlická vlna). Papež termín uprchlíci nepoužil, mluvil o přistěhovalcích (imigrantech) a řekl doslova: „Nesmíme být překvapeni jejich počty, ale musíme je vidět spíše jako lidi, vidět jejich tváře a naslouchat jejich příběhům, pokoušet se reagovat jak nejlépe umíme na jejich situaci.“

Týž den dorazil český prezident Miloš Zeman během své návštěvy Moravskoslezského kraje do místa, kde je detenční (zadržovací) tábor pro uprchlíky. Neměl nejmenší zájem do tábora nahlédnout. A svým obvyklým způsobem, se širokým úsměvem na tváři, prohlásil, že navštěvuje pouze české občany a pokud jde o cizince, vídá se jenom s těmi, které sám pozval.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Mezi Klausem a Zemanem: Pětadvacet let útěku před svobodou

26. 9. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 9 minut

V roce 1991 navštívil tehdejší Československo teoretik anarchismu John Clark, pokračovatel slavnějšího Murraye Bookchina. V Brně proslovil dvě přednášky. Hlavní a širšímu publiku určená se týkala problému autoritářství v postkomunismu. Cestou přes Náměstí svobody, kde byla jeho přítelkyně okradena o kabelku s doklady, si povšiml jednoho z prvních billboardů s Václavem Klausem. Prohlásil, že Češi neuvyklí svobodě budou hledat náhradní otcovskou figuru, a že by se jí mohl stát právě muž z plakátu.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Proč takové reportáže nevysílá Česká televize?

26. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

I když pro mě neexistuje léčba, byla to moje oční nemoc, která zachránila mou rodinu. A umožnila nám tady získat azyl. Ale každý den myslím na všechny ty lidi, které jsme v uprchlickém táboře zanechali. Všichni z nás sníme o jedné věci. O právu na budoucnost, ať jsme kdekoliv.

Minulý týden vysílali v britských Channel Four News postupně pět reportáží o poloslepém mladém syrském fotografovi Hanym, žijícím po zničení jeho domova v syrském městě Homs po čtyři roky v uprchlickém táboře, jehož rodina dostala kvůli jeho oční chorobě azyl v Kanadě. První z pěti reportáží je ZDE Toto je poslední z pěti reportáží, která se vysílala v pátek.

Proč tyto reportáže nevysílala Česká televize? (JČ)

Oční lékařka: Dívejte se rovně dopředu. Tam, kde je zelené světlo. Pořádně otevřete oči. Řekněte mi, co tam vidíte.

Hany: O.

Oční lékařka: A co tohle? A teď mrkejte. - Receptory v těchto oblastech se řádně nevyvinuly. To bohužel nedokážeme vyléčit.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Česká republika potřebuje obrat (v přístupu k migrantům)

18. 9. 2015

čas čtení 17 minut

Provolání

K rukám předsedy Vlády České republiky
a ministrů České republiky
prostřednictvím ministra pro lidská práva
a rovné příležitosti Jiřího Dienstbiera

V Praze 18.9.2015

Po listopadu 1989 se naše země zařadila mezi demokratické státy západní Evropy. V domácí i zahraniční politice vyzdvihla důraz na právo národů na sebeurčení, politická práva obyvatel, náboženské svobody, svobodu slova, myšlení a svědomí a další. Zejména však právo na lidskou důstojnost, které je vyzařujícím jádrem civilizačního a sociálního pokroku. Naše zahraniční politika se vyznačovala vysokým stupněm solidarity, když podporovala a symbolicky brala v ochranu utlačované občany totalitních států na základě vlastních zkušeností se sovětskou porobou. Stali jsme se opět respektovanou zemí. To však může být v krátké době promarněno. Michael Kocáb

Nemáme ale hlubší zkušenosti s národnostně, etnicky a nábožensky otevřenou společností, protože jsme žili v komunistickém lágru. Proto se bojíme neznámého a neozkoušeného, ale strach by měl být překonáván kulturou, vzděláním, poznáním a pozitivním myšlením. Je mnoho občanů, kteří chuť a vůli překonat strach prokazují, většina je však závislá na odvaze politiků a právě ta chybí. Převládl alibismus, strach z extremistů a nedostatek ideí i ideálů. To platí od Strakovy akademie až po Hrad. Jako první se musí osmělit politici, a pokud to neudělají, nemají schopnost demokraticky zemi vést v krizovém období. Ivan Gabal

Ali

25. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Chodím pomáhat uprchlíkům na Hlaváku, píše na Facebooku Markéta Hrbková o svědectví Zuzky Schreiberové. Minulý týden jsem šla vyzvednout jednoho z hotelu. Někteří moji přátelé, když slyší, že za nimi chodím do hotelu, se diví, že nemám strach tam jít, ale já se jim vždycky směju, že jediné násilí, které se tam odehrává, páchám já, když je tahám z postelí.

Dneska jsem takhle šla vyzvednout Aliho, uprchlíka, který žil dlouho v Sýrii, ale pocházel z Iráku, přímo z oblasti ohrožované Islámským státem.

Vešla jsem, zvědavá, jaký bude. Ale má touha po exotice byla zklamaná – z lůžka na mě koukal oplácaný kluk v džínách s brejličkama, působil trochu jako šprt. Tipovala jsem ho na ajťáka a skutečně jím byl. Jeho telefon byl plný moderních západních kapel a filmů.

Vyprávěl, že v té jejich části Iráku už musí mít všichni mladí muži plnovous, ženy musí být zahalené, za cigarety hrozí bičování a za tajné pití alkoholu dokonce smrt. Rozhovor kluka s holkou představuje také smrtelné nebezpečí.

Celou rodinu, rodiče a tři sourozence má v Iráku. Všichni jsou vysoškolsky vzdělaní, ale co je jim to platné…

Když jsem jej doprovázela na vlak, smutně se se mnou rozloučil a podal mi české peníze, které mu zbyly. Ať s nimi prý můžeme pomoct i dalším.

Proč ČR vězní uprchlíky a krade jim peníze a mobily?

25. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

"Byl jsem se dnes podívat v Bělé pod Bezdězem v detenčním táboře, píše Jiří Zlatuška na Facebooku. Osazenstvo kultivované, byť nahnané do buněk, které svou hustotou a dispozicí svědčí o našil nekulturnosti. Opálené prsty nebo zničené otisky žádné. Náboženský fanatismus žádný. Nenávist jsem ne pozoroval žádnou, zoufalství z patové situace ano. Děti toužící po obyčejném fotbalovém míči, který nedostanou, protože by se prořízl žiletkovým plotem. Negramotnosti české policie, která ani prefabrikovaná detenční rozhodnutí není schopná dát písemně, takže tam lidé jsou se svazky pouze česky psaných listin, které jim tlumočníci kdysi přečetli v jejich jazyce. Obyvatelstvo zjevně čisté, bez nemocí a podle vyjádření hygienické kontroly ve zdravotním stavu lepším, než průměr české populace.

Obíráme je o peníze ve schématu, kdy je naše policie vytáhne z vlaku, umístí na měsíc až dva sem, za což si musí sami zaplatit (v sejfů je na cca 700 obyvatel včetně dětí cca 2 miliony Kč), ale pak je postupně ven, kde si je přebere charitativní organizace, která jim pomůže na stejný vlak, ze kterého je naše policie vytáhla. Absurdní uspořádání, které by slušelo Kafkovu Zámku.

Czech President Miloš Zeman congratulated the Slovak PM on his "bravery in refusing the quotas"

25. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Czech President Miloš Zeman telephoned the Slovak Prime Minister Robert Fico on Friday and congratulated him on his "courage and bravery" in refusing to accept the EU refugee quotas, says the presidential press release today.

Fico wants to sue the European commission at the European Court.

Czech Prime Minister Bohuslav Sobotka faces general condemnation for his "weakness" in accepting the refugee quotas. Sobotka was verbally assaulted during a public event in the North Bohemia town of Trutnov on Thursday. "You coward, what are you doing there in Brussels," yelled a young man at Sobotka and hurled a series of insults at the Czech Prime Minister.

Former Czech President Václav Klaus demands a referendum about the refugee quotas or an early election.

"The refugee crisis threatens the Czech Republic more than Russia and the war in Ukraine," said the Czech oligarch and Deputy Prime Minister Andrej Babiš in a widely watched TV discussion programme. In his view, "Europe faces an invasion of nations which have a different religion, different work ethic and a different relation to women. These nations will not integrate," said Babiš and stressed that he is against the EU refugee quotas. He also said that the fact that the Czech Republic imprisons detainees "is in line with EU rules".

Papež František svým projevem elektrizoval Kongres

25. 9. 2015

čas čtení 6 minut

Miliony lidí přišly do USA snít sen o tom, že si vybudují budoucnost ve svobodě, řekl. "Říkám vám to jako syn imigrantů, vím, že tolik z vás jsou také potomky imigrantů." Vyvolalo to obrovský, bouřlivý potlesk.

Papež František vyvolal elektrizující atmosféru v americkém Kongresu svým apelem, aby se začalo jednat proti globálnímu oteplování, na pomoc imigraci, proti chudobě a trestu smrti. Vyzval Spojené státy, aby překonaly rozpory ve společnosti a znovu objevily své ideály.

Papež svým historickým projevem vyvolal několik ovací ve stoje i nespokojenost. V projevu bravurně smíchal politiku, strategii i teatrálnost. Ve Washingtonu vytvořil neznámou atmosféru úcty, která znervóznila konzervativce i levičáky.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Vzniká v Jemenu příští evropská migrační krize?

25. 9. 2015

čas čtení 3 minuty

Najednou všichni vědí o Sýrii, když se pohnuly statisíce uprchlíků do Evropy. Ale dále na jihu se rozpadá jiná blízkovýchodní země, údajně ještě rychleji. Začnou do Evropy proudit také uprchlíci z Jemenu?

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Frans Timmermans: "Střední Evropa nemá žádné zkušenosti s diverzitou"

24. 9. 2015

čas čtení 1 minuta

Středoevropské země nemají žádnou zkušenost s diverzitou společnosti, a proto podléhají strachu z muslimských uprchlíků, varoval v rozhlase BBC ve čtvrtek náměstek předsedy Evropské komise Frans Timmermans. Dodal, že pokud nebude nalezeno udržitelné řešení, "dojde k vzniku vlny extremní pravice po celém evropském kontinentě".

"Měli bychom vědět více o středoevropské historii," zdůraznil Timmermans. "Musíme si uvědomit, že byli po dlouhé generace izolováni, byli tak dlouho utlačováni Moskvou, že nemají žádnou zkušenost s diverzitou a ve společnosti to vyvolává strach."

Timmermans dodal, že tohoto strachu využívají politikové jako maďarský premiér Viktor Orbán.

Timmermans zdůraznil v rozhlase BBC, že se střední Evropa bude muset demografickým změnám přizpůsobit.

"Všechny společnosti, kdekoliv na světě, budou v budoucnosti kulturně rozrůzněné. To je budoucnost světa," řekl Timmermans. "Takže si na to středoevropské společnosti budou muset zvyknout. Potřebují politické představitele, kteří budou mít odvahu tohle veřejnosti vysvětlit, namísto toho, aby vyvolávali strach jako to dělá už dva měsíce pan Orbán.

Podrobnosti v angličtině ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2015

11. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

V červenci 2015 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 26 669,32 Kč. Příjem z reklamy byl 19 211 Kč.

Zůstatek byl koncem července 2015 164 494,76 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
27681